V Firencah nas je navdušil Matej Mohorič, ki je osvojil zlato medaljo v cestni dirki kolesarjev do 23 let. Foto: EPA
V Firencah nas je navdušil Matej Mohorič, ki je osvojil zlato medaljo v cestni dirki kolesarjev do 23 let. Foto: EPA
Le Polanc do cilja v Firencah
Hvastija, Hauptman in Štangelj po zlatu Mohoriča
Mohorič uspeh proslavil s pico

Da bo tudi v tekmovalnem pogledu in vsem, kar sodi zraven, več kot odlično, ni nihče dvomil, ves čas pa je bilo slišati veliko govoric, kako bo Italija v težkih časih, ki so zajeli tudi članico, ki še vedno sedi v druščini osmih najbolj razvitih držav sveta, izpeljala vse skupaj. Ob vsem so nam na ušesa prišla namigovanja, da se občine, ki so bile soorganizatorice prvenstva Lucca, Montecatini Terme in Pistoia, nikakor ne morejo uskladiti okrog denarne pogače in morebitnega dobička, ki ga običajno prinašajo velika športna tekmovanja.


Ob koncu, ko so sinoči spustili tudi zavese v novinarskem središču, kjer smo vedno zadnji, je treba poudariti, da tega v teh dneh v Toskani nismo čutili. Vse je potekalo, kot se za kolesarsko deželo spodobi. Vsekakor je bilo tudi veliko italijanske primesi, ampak v celoti gledano zares dobro. Italijani so enostavno odločeni, da svoje tradicije v prirejanju kolesarskih tekmovanj, če se bo le dalo, ne bodo prekinili in so že v teh dneh napovedali novo kandidaturo.

Priložnost naj bi čez pet, največ šest let dobila Vicenza, ki se je v teh dneh že predstavila tudi s svojo kandidaturo. Vsekakor pa smo pogrešali, da nam kaj o pripravah povedo Španci, ki naj bi kolesarski svet k sebi povabili naslednje leto. Po devetih letih, ko je mavrični teden gostil Madrid, naj bi se kolo zaustavilo v Ponfarredi na severozahodu večje izmed obeh iberskih držav, ki sta tu včeraj pobrali celotno smetano med elito.

Španci so že lani naknadno dobili zeleno luč, španski problem je precej večji, kot je bil italijanski. Trenutno kaže, da bi Španci lahko vse skupaj selili v kakšno večje mesto, ki ima polnejši lokalni mošnjiček, v najslabšem primeru pa se je govorilo že tudi, da bo treba poklicati koga, ki mu denar ne predstavlja nobene težave. Katarski mogotci so bili tu na vsakem koraku. Pa tudi mnogi drugi naj bi kot šakali čakali, če bodo Španci rekli ne. Kolesarska zveza je doslej krmarila tako, da je bilo prvenstvo običajno tam, kjer se ve, kaj kolesarski šport pomeni. Število obiskovalcev je vedno izjemno, zato še naprej navijamo, da bo kraljeva španska zveza le zmogla zalogaj, ki si ga je naložila na pleča.

Ob vsem je zanimivo, da se je prav v zadnjem tednu izvedelo za namero Ljubljane, da bi tudi posegla v boj za organizacijo prvenstva. Povezava s turizmom naj bi bila kar močna. Tako kot v Firencah zagotovo ne more biti, saj je to najbolj obiskano mesto na svetu. Vsekakor pa bi bil velik izziv, naslednje leto bodo pri nas najboljši rekreativci, saj je nekje preprosto treba začeti.

Le Polanc do cilja v Firencah
Hvastija, Hauptman in Štangelj po zlatu Mohoriča
Mohorič uspeh proslavil s pico