Če bo želel Tadej Pogačar 24. julija znova paradirati po pariških ulicah v rumeni majici, bo moral
Če bo želel Tadej Pogačar 24. julija znova paradirati po pariških ulicah v rumeni majici, bo moral "preživeti" tudi številne pasti prvega tedna, med katerimi so zelo neugodni predvsem kockasti odseki pete etape. Foto: AP

Športni direktor UAE-ja, Nizozemec Aart Vierhouten, je za belgijski portal Sporza drugega od 11 kockastih odsekov označil za smrtno nevarnega: "Poteka po klancu navzdol, kar je noro. Če bi bil sam organizator, tega odseka nikoli ne bi vključil v traso, saj je smrtno nevaren. Dirkati po tlakovanih odsekih pri hitrosti 60 ali 65 km/h pri že tako veliki hitrosti živčne glavnine na Touru, je enostavno norost. Pravzaprav ta odsek ne spada v noben program dirk."

Kolesarje bo na Touru 6. julija pričakala zahtevna etapa po tlakovanih odsekih severa Francije, ki se bo začela v Lillu, končala pa po 155 km v Arenbergu (Porte du Hainaut). Skupno bodo morali premagati 19,4 km na 11 tlakovanih odsekih, drugi od Eswarsa do Paillencourta v dolžini 1600 m pa poteka po rahlem klancu navzdol, zaradi česar se Vierhouten boji velikih hitrosti: "Odsek poteka navzdol, obenem pa na nobeni strani tlakovane ceste ni možnosti za odmik ali reševanje. To je v nasprotju z vizijo po vse varnejšem dirkanju v kolesarstvu, o čemer poslušamo v zadnjem času. Ne vem, zakaj je ta odsek sploh vključen. S tem že sami po sebi izzivajo nevarnost."

Isti odsek je bil del Toura že leta 2018, ko so bili kockasti odseki nazadnje del Toura.
Reporterji belgijskega portala so za mnenje o trasi pete etape povprašali tudi dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji Tadeja Pogačarja. "Lahko naredijo kar koli, mi bomo tam še vedno dirkali. Mogoče bo malce bolj nepredvidljivo. Veselim se te etape. Hitro se lahko vse konča, lahko pa gre mimo brez težav. Seveda ne moreš dobiti Toura na teh kockah, lahko pa ga izgubiš. Zato je pomembno, da si ogledamo odseke, posledično pa lahko gremo vsaj malce bolj sproščeno v prvi teden dirke."

Pogačar je zaznamoval nedeljsko Dirko po Flandriji, bil je izjemno močan, čeprav je v sprintu potegnil kratko in končal na 4. mestu. Dan je označil kot enega najlepših na kolesu v karieri. Zato je hitro začel sanjati tudi o nastopu na slovitem "severnem peklu", dirki Pariz–Roubaix. Letos te preizkušnje, ki bo na vrsti 17. aprila, nima v programu, tudi prihodnje leto jo bo najbrž izpustil.

"Nekoč bom tam zagotovo nastopil, ampak ne še prav kmalu. Tudi naslednje leto najbrž še ne. Zame bi bilo po videnem najtežje zmagati na spomenikih v Roubaixu in San Remu," je priznal Pogačar.