Geraint Thomas je v cilj prišel s štirimi sekundami zaostanka in oblekel rumeno majico. Foto: Reuters
Geraint Thomas je v cilj prišel s štirimi sekundami zaostanka in oblekel rumeno majico. Foto: Reuters

Kolesarji so morali prevoziti 130 kilometrov, štart je bil v Grenoblu, cilj pa v klanec na 1.369 metrov visoki Valmorel, na katerem so se vrstili napadi. Ključnega je tri kilometre pred ciljem izpeljal 31-letni Daniel Martin in se odpeljal prvi zmagi sezone nasproti:

"Sezona je tako zame kot za celotno moštvo zahtevna. Vedel sem, da mi konkurentje morda ne bodo sledili, če napadem, ker v skupnem seštevku nekoliko zaostajam. Izkoristil sem priložnost. Videl sem, da so bili po Yatesevem napadu nekateri že v rdečem območju in rekel sem si, da velja poskusiti. Presenečen sem, da sem bil v zadnjih treh kilometrih tako močan."

Drugi je v cilj s štirimi sekundami zaostanka prišel Geraint Thomas, ki je oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku, potem ko je imel njegov moštveni kolega pri Skyu Gianni Moscon (21. mesto v etapi; +1:13) v odločilnih trenutkih krizo. Tretje mesto je osvojil Adam Yates, ki je zaostal 15 sekund.

"Ti štirje dnevi gorskih etap so najtežji štirje dnevi, ki sem jih doživel na enotedenskih dirkah," je zahtevnost letošnjega kriterija nazorno opisal Thomas.

V soboto kolesarje čaka nova gorska etapa, dolga 110 km, dirka, ki velja za eno najpomembnejših pripravljalnih preizkušenj pred slovitim Tourom, pa se bo končala v nedeljo. Ker je Michal Kwiatkowski padel na peto mesto, je bolj kot ne jasno, da bo Sky v zadnjih dveh etapah stavil na Gerainta Thomasa.


5. ETAPA, Grenoble - Valmorel, 130,5 km:    
 1. D. MARTIN     IRS  3:21:19
 2. G. THOMAS      VB   +0:04
 3. A. YATES      VB    0:15
 4. E. BUCHMANN    NEM    0:16
 5. D. NAVARRO     ŠPA    isti
 6. R. BARDET     FRA    čas
 ...                 
105. L. PIBERNIK    SLO   15:27
                   
Skupni vrstni red po 5. etapi:    
 1. G. THOMAS      VB  17:16:53
 2. G. MOSCON     ITA   +1:09
 3. D. CARUSO     ITA    1:09
 4. J. ALAPHILIPPE   BEL    1:10
 5. M. KWIATKOWSKI   POL    1:15
 6. A. YATES      VB    1:18
 ...                 
114. L. PIBERNIK    SLO   47:01