Zmagovita poljska ekipa Marcina Budzinskega, ki je v Izoli dosegel drugo mednarodno zmago v karieri. Za Budzinskega je bil VN slovenske Istre sicer prva dirka sezone. Foto: Zajem zaslona
Zmagovita poljska ekipa Marcina Budzinskega, ki je v Izoli dosegel drugo mednarodno zmago v karieri. Za Budzinskega je bil VN slovenske Istre sicer prva dirka sezone. Foto: Zajem zaslona

Lani je v Izoli slavil Barlomiej Proc, letos pa ga je nasledil rojak Marcin Budzinski iz poljske ekipe Mazowsze Serce Polski. 25-letnik, ki je specialist za klance, ne pa sprinter, je bil v zaključku močnejši od 20-letnega Nizozemca Maxa van der Meulena iz furlanske ekipe CTF Victorious (razvojne ekipe Bahrain Victoriousa). V zadnjem krogu tretji ubežnik 35-letni Avstrijec Riccardo Zoidl ni zmogel držati tempa vodilnih dveh, a je vseeno osvojil vsaj tretje mesto.

Skoku sprint glavnine

Nesložna glavnina ni zmogla poloviti usklajene trojice in jo je zgrešila za nekaj sekund. V sprintu glavnine je bil najmočnejši Anže Skok. 23-letni Idrijčan je bil lani tretji v dresu Ljubljane Gusto Santica, letos pa četrti za novomeško ekipo Adrio Mobil.

Drugi najboljši Slovenec je bil na šestem mestu 18-letni Žak Eržen, ki je sprintal za ekipo CTF Victorious. Med deseterico je bil na osmem mestu še Tilen Finkšt (Adria Mobil).

Enodnevna dirka v Izoli je od leta 2014 uvod v cestnokolesarsko sezono v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
Enodnevna dirka v Izoli je od leta 2014 uvod v cestnokolesarsko sezono v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com

Sledi premierni VN Brda–Collio

Marčni četvorček dirk

Nedelja, 17. marca: VN slovenske Istre (Izola)
Torek, 19. marca: VN Brda-Collio
Četrtek, 21. marca: VN Nove Gorice in Vipavske doline
Nedelja, 24. marca: VN Adria Mobil (Novo mesto)

Od nedelje do nedelje se bodo po Sloveniji zvrstile štiri enodnevne dirke, na katerih bo na mednarodnih dirkah UCI 1.2 tekmovala kopica mladih in obetajočih kolesarjev. V torek sledi je premierna Velika nagrada Brda–Collio.

Razvoj in kaljenje na dirkah s pisano zasedbo sta namen Kolesarske zveze Slovenije in slovenskih klubov, ki jim je nekdanji trojček uspelo razširiti na četvorček dirk, ki je izjemno vabljiv tudi za tuje klube.

30 ekip, 172 kolesarjev iz 31 držav

Dirka vseh pet slovenskih klubov: trojica celinskih ekip Adria Mobil iz Novega mesta, Ljubljana Gusto Santic, Sava Kranj ter še dve amaterski zasedbi: Meblo Jogi ProConcrete iz Nove Gorice in Ribno Alpine Resort Bled.

Na startu v Izoli je bilo 30 ekip s 172 kolesarji iz kar 31 različnih držav z vseh celin sveta. Največ (23) je Slovencev, ki jim tesno sledijo Avstrijci (21), Italijani (18), Čehi (16) in Poljaki (15). Na papirju je najmočnejša italijanska zasedba VF Group Bardiani CSF Faizane, ki edina prihaja iz ProToura (drugega razreda svetovnega kolesarstva), prisotni pa sta razvojni ekipi Bahraina in Astane.

Trasa VN-ja slovenske Istre je ostala nespremenjena: štirje veliki krogi v smeri urinega kazalca z vzponom na Gažon in nato proti reki Dragonji ter nazaj proti Izoli, kjer so sledili trije mestni krogi. Skupaj dobrih 156 kilometrov in 2300 višinskih metrov.

Skok najhitrejši v sprintu glavnine
Začetek kolesarske sezone pri nas

10. VN SLOVENSKE ISTRE

Izola–Izola, 156,4 km, izidi: