Jan Tratnik bo petič nastopil na Dirki po Italiji, kjer je leta 2020 slavil tudi etapno zmago. Foto: EPA
Jan Tratnik bo petič nastopil na Dirki po Italiji, kjer je leta 2020 slavil tudi etapno zmago. Foto: EPA

Šestdnevno preizkušnjo v Švici bo odprl torkov kratki prolog v Payernu (2,28 km). Kronometer se bo začel ob 14.49, zadnji kolesar pa se bo s startne rampe pognal ob 17.30. Sledi etapa od Chateau-d'Oexa do Fribourg (165,7 km) z 1,8 km dolgim klancem približno 10 km pred ciljem. Najzahtevnejši bosta četrtkova tretja in sobotna peta etapa. Najprej kolesarje čaka zaključni vzpon na Les Marecottes (7,8 km/7,4 %) in skupno 171 km v etapi, nato pa v soboto še ciljni vzpon na Leysin (13,4 km/6,1 %).

S štirimi kategoriziranimi vzponi je sobotna etapa označena kot kraljevska. Med obema gorskima etapama bo v petek kronometer v Oronu (15,5 km), ko bo treba v prvi četrtini trase premagati tudi 1,8 km klanca s povprečnim naklonom 6,5 odstotka.

Kdo so favoriti?
Za konec 77. Dirke po Romandiji bo na vrsti krožna trasa v Vernieru (150,8 km), ki pa ne bo pretirano zahtevna in bi lahko ponudila priložnost najvzdržljivejšim sprinterjem.

Lansko zmago bo branil Britanec Adam Yates (UAE Team Emirates). Ekipa UAE bo v Švico poslala močno zasedbo, vključno s Špancem Juanom Ayusom in Američanom Brandonom McNultyjem. Ayuso je na stavnicah prvi favorit (kvota 2,20), sledi Yates (5,50) in Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers/kvota 9,00).

Tratnik po odmeven rezultat na kronometru
Za Jana Tratnika, ki je po poročanju različnih kolesarskih medijev blizu podpisu pogodbe z Boro Hansgrohejem, s čimer bi vnovič združil moči s Primožem Rogličem, bo Romandija pomemben test, potem ko je zacelil poškodbe po padcu na Dirki po Flandriji. Visoko bo ciljal v vožnji na čas, kar bo pomembno tudi zaradi olimpijskega nastopa v Parizu, kjer bo Tratnik edini slovenski predstavnik v tej disciplini.

Govekar bo najbrž lovil priložnost v eni od dveh lažjih etap. Na papirju sta to druga in zadnja, ki bi mu omogočili napad na vidno uvrstitev.

Dirka po Romandiji poteka vse od leta 1947. Za prvo slovensko zmago je leta 2010 poskrbel Simon Špilak. Primož Roglič je dirko dobil dvakrat, v letih 2018 in 2019.