V konkurenci moških elite je prijavljenih le sedem tekmovalcev, najbolj zveneči imeni sta kolesarja Bahrain Victoriousa Matej Mohorič in Matevž Govekar. Ker v konkurenci ne bo nobenega od dozdajšnjih prvakov, bosta imela priložnost, da osvojita svoj prvi naslov v tej disciplini. Mohorič je bil do zdaj že trikrat drugi, njegov mlajši klubski kolega pa kolajne še nima. Poleg omenjenih so na startni listi še Timotej Bavec, Jaka Primožič, Marko Pavlič, Mihael Štajnar in Matic Žumer.

Do zdaj je pet naslovov osvojil Gregor Gazvoda, štiri Jan Tratnik, tri pa Pogačar.
Zanimivo bo v konkurenci do 23 let, med devetimi nastopajočimi bo pozornost usmerjena predvsem na mlada slovenska upa ekipe UAE Emirates Gala Glivarja in Anžeta Ravbarja.

Matej Mohorič ima izredno priložnost, da osvoji prvi naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Podprvak je bil v letih 2016, 2019 in 2022. Foto: Reuters
Matej Mohorič ima izredno priložnost, da osvoji prvi naslov državnega prvaka v vožnji na čas. Podprvak je bil v letih 2016, 2019 in 2022. Foto: Reuters

Žigart ali Pintar?

Pri kolesarkah je prijavljenih devet tekmovalk, svoj že četrti naslov bo lovila Urška Žigart, ki bi se s tem zgolj na enega približala rekorderki Tjaši Rutar. Na papirju naj bi ji bila najnevarnejša Urška Pintar, prvakinja v letih 2016 in 2017, petkrat pa tudi druga. Trikratne prvakinje Eugenie Bujak na startu ne bo.

Kronometer bo potekal na slabih deset kilometrov dolgem krogu po Cesti bratstva in enotnosti med Trebnjim in Dolenjo Dobravo. Mlajši mladinski kategoriji čaka en krog, mladinski kategoriji in članice dva kroga, člani bodo prevozili tri.

V nedeljo cestna dirka, tudi na TV SLO 2

Vrhunec državnega prvenstva bo nedeljska cestna dirka na 21,5-kilometrskem krogu okoli Trebnjega, kjer se bo dirka lomila na vzponu na Grmado (1,7 km z 10,6 %). Člani štartajo ob 14.00, v sedmih krogih bodo nabrali 150 kilometrov in čez 2600 višinskih metrov. Razplet boja za državnega prvaka si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na TV SLO 2, ki se bo začel ob 16.00.