Tadej Valjavec, ki je lani na Dirki po Švici nosil rumeno majico, si je veliko obetal tudi od letošnjega Gira. Foto: Reuters
Tadej Valjavec, ki je lani na Dirki po Švici nosil rumeno majico, si je veliko obetal tudi od letošnjega Gira. Foto: Reuters
Franco Pellizotti
Franco Pellizotti je lani blestel na Giru in na Touru. Foto: Reuters
Vincent Lavenu in Lance Armstrong
Menedžer ekipe Ag2r-La Mondiale Vincent Lavenu (na sliki ob Lanceu Armstrongu) je že napovedal, da bodo Valjavca odpustili. Foto: EPA

Vse tri ekipe Ag2r-La Mondiale, Liquigas in Andalucia-CajaSurin bodo suspendirale svoje tekmovalce. Valjavec bo v prihodnjih dneh odpotoval v Italijo, kjer se bo posvetoval s svojimi pravnimi zastopniki o nadaljnjem postopku.

Valjavec: Moja kariera je končana
"Sem brez besed. Vsekakor sem prepričan le o enem. Moja športna pot je končana. Vse, kar bom še poskušal, je, da operem svoje ime. V lanski sezoni sem bil večji del sezone bolan in imel posledično zelo nizek hematokrit. Sicer sem imel o zdravstvenih težavah zdravniško potrdilo, a zdravnik v naši ekipi ni opravil svojega dela. Potrdila namreč ni posredoval na Mednarodno kolesarsko zvezo, ki je nato začela postopek zoper mene. Ne morem verjeti, kako je mogoče, da sistem ne deluje ter kako je mogoče, da se to lahko zgodi. Tudi ko so me 19. aprila prišli kontrolirati na dom, je bilo narejenih kup proceduralnih napak. V predhodnem poročilu sem točno navedel, da bom doma med 18. in 19. uro zvečer. Ravno tega dne sem bil ponoči v porodnišnici prisoten pri rojstvu hčerke Klare, tako da sem imel izklopljen telefon. Pravila so takšna, da bi morali kontrolorji priti v tem časovnem obdobju. Ker me ni bilo, bi moral avtomatično dobiti rumen karton in zadeva bi bila končana. Ker sem bil v porodnišnici, sem pozneje vrnil klic in kontrolorje povabil, da so vseeno opravili kontrolo. Dejstvo je, da če bi kar koli prikrival, bi bilo boljše, da dobim rumen karton. Nisem tako neumen, tako da resnično ne morem verjeti, kako se lahko to dogaja. Dejstvo je, da sem žrtveno jagnje. Šele danes sem dobil sporočilo z UCI-ja, da bodo predlagali uvedbo postopka zoper mene," je povedal Valjavec, ki je bil nekaj dni pred začetkom italijanskega Gira v izredni formi, saj je v nedeljo postavil najboljši čas v karieri ob vzponu na Krvavec.

Besničan bi bil na Dirki po Italiji, ki se bo v soboto začela v Amsterdamu, kapetan ekipe Ag2r-La Mondiale. Edini slovenski predstavnik na Giru bo tako Gorazd Štangelj, ki bo v ekipi Astane pomagal Kazahstancu Aleksandru Vinokurovu.

Pokvarili so se mu življenjski načrti
"Sem brez besed. To vem že od začetka marca. Vsekakor sem prepričan le v eno. Vse, kar bom še poskušal, je, da operem svoje ime in ime kluba ter da dokažem, da je bila to velika pomota. To mi ni pokvarilo le letošnjih načrtov, ampak načrte mojega življenja. Ampak temu se bo treba pač prilagoditi in iti drugo pot naprej," je še dodal 33-letni Valjavec, ki je lanski Giro končal na 9. mestu. V lanski sezoni je bil večji del sezone bolan in imel posledično zelo nizek hematokrit: "Pravila so prav smešna. Na nenapovedani kontroli sem imel prenizek hematokrit in zaradi tega sem sumljiv in zaradi tega sem tudi kriv. Predlagam, da gre vsak sam desetkrat na leto kontrolirati kri in nato potegne krivuljo, pa bo videl kakšne variacije obstajajo. To bom dokazal tudi na sodišču."

Lavenu ne pozna milosti
"Ne bo štartal Gira v soboto. Trenutno je suspendiran, čakamo še na kazen slovenske kolesarske zveze. Po pravilniku naše ekipe bo odpuščen," je bil odločen menedžer ekipe Ag2r-La Mondiale Vincent Lavenu.

Nova črna pika pet dni pred štartom
Od januarja 2008 UCI zbira vse podatke o krvi kolesarjev, vsi profesionalci imajo narejene posebne profile. V Italiji še posebej odmeva suspenz Pellizottija, ki je bil najboljši gorski kolesar na lanskem Touru, na Giru pa je končal na drugem mestu, potem ko je bil Danilo Di Luca naknadno diskvalificiran.

"To je velika škoda, saj je bil eden glavnih favoritov za skupno zmago. Ni dobro, da se take stvari dogajajo pet dni pred štartom. Izvedli bomo prek 500 dopinških kontrol in upam, da med dirko ne bo podobnih primerov," je povedal predsednik italijanske kolesarske zveze Renato Di Rocco.