Matej Mohorič je poskusil z napadom, toda večje prednosti si s Tomaszem Marczynskim nista privozila in zasledovalci so ju ujeli. Foto: EPA
Matej Mohorič je poskusil z napadom, toda večje prednosti si s Tomaszem Marczynskim nista privozila in zasledovalci so ju ujeli. Foto: EPA

Danes je veter naredil dirko zahtevnejšo in bolj selektivno kot v prejšnjih letih. V skupini je bilo precej nervoze in posledično veliko padcev. V zaključku se danes nisem počutil najbolje. V ekipi smo se dogovorili, da Dylan (Teuns) čaka na zaključni vzpon in sprint, jaz pa že prej poskušam z napadom. V zadnjem krogu sem napadel, a mi ni nihče od favoritov sledil.

Matej Mohorič

Mohorič (Bahrain Merida) se je 16 kilometrov pred ciljem na spustu odločil za lov za takrat vodilnim Poljakom Tomaszem Marczynskim in ga ujel, toda okrog 15 sekund prednosti je bilo premalo in prva zasledovalna skupina na čelu z ekipo Quick-Step ju je ujela na predzadnjem vzponu, slabih sedem kilometrov pred ciljem. Mohorič je osvojil 49. mesto z zaostankom 3:22, od četverice Slovencev pa je v cilj prišel še Tadej Pogačar, ki je bil z zaostankom šestih minut 53.

Julian Alaphilippe je imel izjemno močne noge (pa tudi izjemno ekipo) in je spet potrdil, da je letos v odlični formi. Foto: EPA
Julian Alaphilippe je imel izjemno močne noge (pa tudi izjemno ekipo) in je spet potrdil, da je letos v odlični formi. Foto: EPA

Cenjena kolesarska dirka v Ardenih se je pričakovano razpletla na zadnjem klancu na Mur De Huy. Gre za slab kilometer dolg vzpon s povprečnim naklonom 11,9 odstotka. V igri za zmago sta ostala Julian Alaphilippe (Quick Step) in Jakob Fuglsang (Astana), ki sta letošnjo sezono že kar vajena medsebojnih dvobojev.

Spet odlično delo ekipe Quick-Step
To je bil boj do skrajnega roba zmogljivosti, 26-letni Alaphilippe, ki je v izjemni formi (marca je dobil tudi prvi "spomenik" sezone, dirko Milano–San Remo), pa je bil močnejši od Danca. Zmagal je s prednostjo dolžine kolesa in ponovil lanski uspeh.

Tretje mesto je s šestimi sekundami zaostanka osvojil Diego Ulissi. Alejandro Valverde, petkratni junak Valonske puščice, je bil 10.

"Ta dirka ima zame poseben pomen, vedno jo končam na zmagovalnem odru. Ekipa je bila fenomenalna. Moral sem zamenjati kolo in trdo so delali, da sem se spet priključil. Moram se zahvaliti tudi Fuglsangu. Danes je razočaran, kot sem bil jaz po dirki Amstel Gold Race. Končala sva kot prvi in drugi, tako kot na Strade Bianche," je povedal Alaphilippe.

Mohorič: Veter, nervoza in slabše počutje
Matej Mohorič je za MMC poudaril, da se v zaključku ni počutil najbolje: "Danes je veter naredil dirko zahtevnejšo in bolj selektivno kot v prejšnjih letih. V skupini je bilo precej nervoze in posledično veliko padcev. V zaključku se nisem počutil najbolje. V ekipi smo se dogovorili, da Dylan (Teuns) čaka na zaključni vzpon in sprint, jaz pa že prej poskušam z napadom. V zadnjem krogu sem napadel, a mi ni nihče od favoritov sledil. Sam si nisem mogel nabrati dovolj prednosti, da bi lahko upal na uspeh."

Mohorič bo v nedeljo nastopil še na zadnji dirki ardenskega trojčka Liege–Bastogne–Liege, naslednjo sredo pa še na dirki v Frankfurtu. Potem ga čaka nekaj dni počitka in priprave na Dirko po Franciji.

Valonska puščica, Ans-Mur de Huy, 195 km:               
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA      4:55:14
  2. J. FUGLSANG      DAN     isti čas
  3. D. ULISSI        ITA        +0:06
  4. B. LAMBRECHT     BEL         0:08
  5. M. SCHACHMANN    NEM             
  6. B. MOLLEMA       NIZ          vsi
  7. P. KONRAD        AVT         isti
  8. M. MATTHEWS      AVS          čas
  9. J. VANENDERT     BEL         0:11
 10. E. GASPAROTTO    ITA     isti čas
 ...                                  
 49. M. MOHORIČ       SLO         3:22
 53. T. POGAČAR       SLO         6:01
                                      
Odstop: Pibernik, Bole.               

Urša Pintar 29.
Na Valonski puščici so danes dirkale tudi ženske. Zmagala je Nizozemka Anna van der Breggen, od članic ekipe BTC City Ljubljana pa je bila najboljša Urša Pintar na 29. mestu.

Landa naslednji dve sezoni pri Bahrain Meridi
Mikel Landa bo naslednje leto pri slovensko obarvani ekipi Bahrain-Merida na mestu kapetana za največje dirke zamenjal Vincenza Nibali, ki naj bi se (skupaj s trenerjem Paolom Slongom) preselil k ekipi Trek-Segafredo, piše portal Cyclingnews. Landa, ki se mu letos izteče pogodba z Movistarom, je podpisal dveletno pogodbo.

Valonska puščica: Mohorič se je dobro boril