Mathieu van der Poel ob prečkanju ciljne črte v Waregemu za 37. zmago v karieri. Foto: EPA
Mathieu van der Poel ob prečkanju ciljne črte v Waregemu za 37. zmago v karieri. Foto: EPA
Roeselare-Waregem, 183,7 km:           
 1. M. VAN DER POEL   NIZ       4:05:39
 2. T. BENOOT         BEL         +0:01
 3. T. PIDCOCK        VB           0:05
 4. V. CAMPENAERTS    BEL           vsi
 5. N. POLITT         NEM              
 6. S. KÜNG           ŠVI          isti
 7. K. O'BRIEN        AVS           čas
 8. B. TURNER         VB           0:12
 9. J. TRATNIK        SLO          2:08
10. T. POGAČAR        SLO      isti čas
...                                    
36. L. MEZGEC         SLO          4:12

To je bila za Nizozemsko tretja zaporedna zmaga na omenjeni dirki. Leta 2019 je slavil prav van der Poel, leto pozneje je bila dirka odpovedana zaradi pandemije koronavirusne bolezni, lani pa je v dresu Ineosa prvi ciljno črto prečkal Dylan van Baarle.

Dirka se je po pričakovanjih razplamtela v zaključnih kilometrih. Osem kilometrov pred ciljem je Belgijec Victor Campenaerts (Lotto Soudal) napadel, a se ni mogel odlepiti od zasledovalne skupine, ki je ves čas zaostajala le približno pet sekund.

Tretja največja povprečna hitrost v zgodovini dirke

To je bila tretja najhitrejša dirka skozi Flandrijo v zgodovini, povprečna hitrost je bila 45,206 km/h. Leta 2021 so kolesarji proti Waregemu dirjali s povprečno hitrostjo 46,220 km/h, leta 2000 45,491 km/h.

Najboljši trije na letošnji Dirki skozi Flandrijo (z leve proti desni): Belgijec Tiesj Benoot (Jumbo Visma), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) in Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadier). Foto: EPA
Najboljši trije na letošnji Dirki skozi Flandrijo (z leve proti desni): Belgijec Tiesj Benoot (Jumbo Visma), Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) in Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadier). Foto: EPA

Van der Poel se ni počutil najmočnejšega
Kilometer in pol pred koncem sta napadla še Britanec Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) in Belgijec Tiesj Benoot (Jumbo Visma), van der Poel jima je brez težav sledil, na koncu dobil ciljni šprint in dosegel drugo zmago v letošnji sezoni, potem ko je pred nekaj dnevi dobil 4. etapo na dirki Coppi e Bartali. "Moral sem se pošteno potruditi. Počutil sem se dobro, a zagotovo nisem bil najmočnejši v vodilni skupini. Nekajkrat sem moral stopiti zaostanek za ubežniki in res je bolelo, a zaključek sem odpeljal brezhibno. Vem, da je Tiesj zelo močan, zaslužil si je drugo mesto," je po zmagi povedal van der Poel.

Pogačar in Tratnik v najboljši deseterici
Dobro sta se odrezala tudi slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Jan Tratnik, ki sta se uvrstila na rep deseterice: Tratnik je bil deveti, Pogačar deseti. Za zmagovalcem sta zaostala za dobri minuti. Luka Mezgec (BikeExchange Jayco) je bil 36. (+4:12).

Pogačar: Danes nisem bil med najboljšimi
"Dirka je bila že od samega začetka hektična. Vrstili so se napadi za oblikovanje osnovnega pobega, nato je bilo kar nekaj padcev. Enemu izmed njih se nisem izognil, zaradi njega sem izgubil nekaj mest, zgodilo pa se je ravno pred klancem, tako da nisem mogel odgovoriti na napad. Pozneje sem jih sicer poskušal ujeti, ne samo enkrat, ampak večkrat, toda bili so premočni," je po dirki dejal Pogačar in dodal: "Danes nisem bil med najboljšimi, ne vem, ali sem lahko v nedeljo."

Van der Poelu drugič dirka skozi Flandrijo
Consonni zmagala v ženski konkurenci; Bujak 35.

Italijanka Chiara Consonni je zmagala na ženski različici kolesarske dirke skozi Flandrijo. Kolesarka ekipe Valcar Travel & Service je po 120 kilometrih dobila sprint skupine 18 kolesark, drugo mesto je zasedla Belgijka Julie De Wilde, tretje pa Švicarka Elise Chabbey. Edina slovenska predstavnica Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je bila 35., zaostala je minuto in 41 sekund.

V nedeljo Dirka po Flandriji
Vsa pozornost v kolesarskem svetu se bo zdaj preselila na Dirko po Flandriji, ki je na sporedu v nedeljo, 3. aprila. Začela se bo v Antwerpnu, po 272,5 km pa se bo končala v Oudenaardu. Van der Poel se je zmage veselil pred dvema letoma, lani je smetano v ciljnem šprintu z njim pobral Danec Kasper Asgreen (Deceuninck Quick-Step).