Mathieu van der Poel je na Flandriji zmagal v letih 2020, 2022 in 2024. Leta 2021 ga je v sprintu ugnal Kasper Asgreen, edini, ki ga je ugnal na klancih, je bil lani Tadej Pogačar. Foto: AP
Mathieu van der Poel je na Flandriji zmagal v letih 2020, 2022 in 2024. Leta 2021 ga je v sprintu ugnal Kasper Asgreen, edini, ki ga je ugnal na klancih, je bil lani Tadej Pogačar. Foto: AP

Nizozemec je s tem med aktivnimi zmagovalci najprestižnejših enodnevnih dirk (znova) ujel Tadeja Pogačarja (UAE Emirates), oba imata torej po pet spomenikov. V odsotnosti lanskega zmagovalca Pogačarja je bil Mathieu van der Poel preprosto brez konkurence, na zadnjih petih izvedbah Flandrije je vselej osvojil prvo ali drugo mesto, s temi zmagami je izenačil rekord najuspešnejšega tekmovalca na tej dirki. Tolikokrat so na najvišjo stopničko na Flandriji stopili le še Tom Boonen, Fabian Cancellara, Johan Museeuw, Achiel Buysse, Fiorenzo Magni in Eric Leman.

Po Saganu znova zmagovalec z mavrično majico
Van der Poel je po letu 2016 postal prvi zmagovalec Flandrije, ki mu je to uspelo v mavrični majici, zadnji svetovni prvak z osvojeno Flandrijo je bil Slovak Peter Sagan.

Mohorič končal v bolnišnici
Največ upanja od slovenskih kolesarjev je imel Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki pa je v zadnjih kilometrih padel in je moral v bolnišnico. Na srečo ni utrpel zlomov, potreboval je le nekaj šivov. Odstopila sta tudi Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious).

Uresničil svoje sanje
"Šlo je za preživetje, to je najtežja dirka, vreme je bilo zahtevno. Zadnjih 20 km je bilo težkih, sem vozil s skoraj zaprtimi očmi. Zaradi dežja je bilo še vse težje, ves čas je na kockah drselo. Nabral sem si lepo prednost, bil sem že popolnoma na koncu z močmi, a mi je vendarle uspelo. Na Koppenbergu nisem pričakoval, da bom ostal sam, a sem moral izkoristiti priložnost. Zmagal sem v majici svetovnega prvaka, to je uresničitev sanj," je v cilju presrečen razlagal van der Poel.

Prvi resnejši napad sprožil Pedersen
Dirka je potekala klasično, na začetku je ušlo nekaj ubežnikov, ki so si nabrali več kot tri minute prednosti, a so jih favoriti seveda ujeli. V zadnjem delu dirke je tudi deževalo, kar je le še otežilo zahtevnost. Prava dirka se je začela slabih 80 km pred ciljem, ko sta pobegnila Gianni Vermeersch (Alpecin Deceuninck) in Mads Pedersen (Lidl Trek), si nabrala pol minute prednosti, a ju je glavnina ujela 55 km pred ciljem, ko so bili na slovitem klancu Oude Kwaremont. Na čelo se je nato postavil van der Poel in precej razredčil glavnino.

Kolesarji so se na 270 km dolgo pot podali malo po 10. uri zjutraj. Foto: AP
Kolesarji so se na 270 km dolgo pot podali malo po 10. uri zjutraj. Foto: AP

Neverjetno zahteven Koppenberg
V tistem trenutku je napadel Španec Ivan Garcia Cortina (Movistar) in si nabral približno 15 sekund prednosti. A na enem od kratkih klancev (Koppenberg) je imel težave, zaradi česar je moral 45 km pred ciljem stopiti s kolesa. Takrat je mimo švignil van der Poel in si nabral majhno prednost, vsaj približno mu je nekaj kilometrov lahko sledil le Matteo Jorgenson (Visma Lease a Bike), a razlika je hitro rasla. Američan se je vdal 30 km pred ciljem, ko ga je ujela manjša skupina. Koppenberg je sicer kratek klanec (600 metrov, povprečni naklon 9,7 odstotka), a ob spolzkih razmerah je moral marsikateri kolesar tu celo hoditi!

Sprint za drugo mesto dobil Mozzato
Van der Poel si je nabral že skoraj dve minuti prednosti, ko pa je bilo jasno, da je zmaga njegova, je nekoliko popustil in imel v cilju dobro minuto prednosti pred zasledovalci. V boju manjše skupine za preostali mesti na zmagovalnem odru je drugo mesto osvojil Italijan Luca Mozzato (ARKEA B&B HOTELS) tretji je ciljno črto prečkal Michael Matthews (Jayco AlUla), a je zaradi preveč nevarne vožnje kaznovan z 11. mestom (zadnjim v prvi skupini zasledovalcev). Tretji je bil tako Nils Politt (UAE Emirates). Zalivska ekipa sicer ni ubranila lanske zmage, zato pa je imela kar tri kolesarje v prvi peterici, četrti je bil namreč Mikkel Bjerg, peti pa Antonio Morgado.

Že prihodnji teden je na sporedu naslednji spomenik, ko se bo elita pomerila na dirki Pariz–Roubaix.

Izjemen samostojen pobeg van der Poela na Dirki po Flandriji

108. Dirka po Flandriji

Antwerpen−Oudenaarde, 270,8 km

Zmaga v Italijo
Žensko dirko je dobila Italijanka Elisa Longo Borghini, ki je imela v sprintu trojke več moči od Katarzyne Niewiadome (spet je bila druga) in Shirin van Anrooij. Edina slovenska predstavnica Špela Kern (Cofidis) je odstopila.