Lennert Van Eetvelt. Foto: EPA
Lennert Van Eetvelt. Foto: EPA
Al Ain Bait Mohammed Bin Kalifa-Hafeet,
161 km:                
 1. L. VAN EETVELT   BEL   3:38:28
 2. P. BILBAO     ŠPA    +0:22
 3. B. O'CONNOR    AVS     vsi
 4. M. STORER     AVS     isti
 5. A. VALTER     MAD     čas
...                  
70. L. MEZGEC     SLO    14:00
                    
Skupni vrstni red:           
 1. L. VAN EETVELT   AVS   22:31:18
 2. B. O'CONNOR    AVS    +0:02
 3. P. BILBAO     ŠPA     0:11
 4. I. VAN WILDER   BEL     0:21
 5. A. VALTER     MAD     0:34
...                  
78. L. MEZGEC     SLO    30:55

Van Eetvelt je napadel 1,7 km pred ciljem na vzponu na Džebel Hafit, hitro se je odlepil od najbližjih zasledovalcev in etapo končal z 22 sekundami naskoka.

Prednost in bonifikacijske sekunde so bile dovolj, da je v skupnem seštevku skočil na vrh, kjer je imel dve sekundi prednosti pred drugouvrščenim Avstralcem Benom O'Connorjem (Decathlon AG2R La Mondiale), 11 sekund je na tretjem mestu zaostal Španec Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

To je bil sicer velik poraz za (domačo) ekipo UAE Emirates. Avstralec Jay Vine je bil namreč vodilni v skupnem seštevku pred zadnjo etapo, ob sebi je imel še Američana Brandona McNultyja, oba pa sta precej popustila na vznožju zadnjega vzpona na Džebel Hafit.

Edini slovenski predstavnik na dirki Luka Mezgec (Jayco AlUla) je etapo sklenil na 70. mestu z zaostankom 14 minut, v skupnem seštevku pa je arabsko preizkušnjo končal kot 78. (+30:55).

Wout van Aert do zmage v nedeljo

Na drugi dirki odprtja sezone spomladanskih klasik Kuurne–Bruselj–Kuurne je slavil Wout van Aert in potrdil premoč nizozemske ekipe. V troboju je belgijski zvezdnik ukanil tako Tima Wellensa kot španskega prvaka Oierja Lazkana. Slovenci tokrat niso bili v ospredju, veliki sobotni zmagovalec Omloopa Jan Tratnik je užival v pozornosti in se na koncu veselil nove zmage Visme Lease a Bike.

Na francoski enodnevni dirki Faun Drome je nasprotno prevladovala ekipa UAE Emirates: Marc Hirschi je zmagal pred ekipnim kolegom Juanom Ayusom.

V Galiciji na severozahodu Španije se je končala etapna dirka O Gran Camino, kjer je še tretjo razgibano etapo dobil Jonas Vingegaard, ki je zlahka ubranil lansko zmago. Dvakratni zmagovalec Toura je bil razred zase in napovedal je novo izjemno sezono.

Eugenia Bujak na prvi evropski dirki sedma

Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je bila na svoji prvi letošnji evropski dirki Omloop van het Hageland sedma. Bujak je ciljno črto prečkala v manjši skupini, ki se je borila za drugo mesto v 129,2 km dolgi dirki od Aarschota do Tielt-Winga v Belgiji.

Prepričljivo je sedmo zmago v karieri vpisala Američanka Kristen Faulkner (EF Education Cannondale). Imela je 1:41 minute naskoka pred drugouvrščeno Nizozemko Mischo Bredewold (SD Worx-Protime) in Britanko Pfeiffer Georgi (DSM-firmenich PosNL).