Kristjan Koren se je veselil prestižne zmage pred stadionom Ljudski vrt v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Koren se je veselil prestižne zmage pred stadionom Ljudski vrt v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com

Na krožni stezi v Mariboru je Koren po desetih razgibanih krogih ugnal Matevža Govekarja (Bahrain Victorious) na drugem in Luko Mezgeca (BikeExchange Jayco) na tretjem mestu. Zasledovalna skupina je zaostala minuto in štiri sekunde.

"Zavedali smo se, da imamo številčno najmočnejšo ekipo. Iskali smo pravo kombinacijo, ko bi imeli v ospredju več kolesarjev. Na klancu sem videl, da sem lahko zraven, in lahko sem zraven. Res pa je bilo še daleč do konca, ko sem skočil. Prek radijske povezave sem slišal, da so se zadaj ustavili, in odločil sem se, da je treba poskusiti do konca," je povedal Koren, ki mu je odločilni napad uspel 13 km pred ciljem.

Za veterana je bil to prvi naslov državnega prvaka v cestni vožnji. "Ta naslov mi je še manjkal. Marsikdo je že podvomil, da mi bo uspelo. Z Bogdanom Finkom sva govorila, da moram narediti eno pravo zgodbo, in uspelo mi je."

Užival je v vlogi pomočnika šampionov
"Ne vem, kdaj sem nazadnje zmagal, nisem bil ravno kolesar zmagovalnega kova. Bil sem pomočnik in to me je veselilo. Ko sem naredil svoje, sem bil vesel, ko je zmagal kdo od kapetanov, kot so Sagan, Basso, Nibali. To so bili kolesarji svetovnega kova. Zdaj pa sem z vsemi izkušnjami prišel tudi do ravni, da lahko oblečem to majico. Marsikdo je mislil, da bom odnehal, a sem se pojavil nazaj in napravil kljukico. Če se vztraja in ne vrže puške v koruzo, je lahko vse to poplačano. Zdaj bomo razmislili za naprej. Ciljev nimam, sezona je še dolga. Najprej nekaj premora, potem pa naprej," je dodal Koren.

Koren: Pred petimi leti bi bil še srečnejši, saj bi lahko nosil majico na Touru

Oblak najboljši med starejšimi mladinci
Hkrati so tekmovali člani in kolesarji do 23 let. Na progo se je skupaj podalo 50 kolesarjev, dolžina dirke je bila 167 kilometrov. V Mariboru so organizatorji za udeležence DP-ja pripravili krožno traso z začetkom in koncem pred stadionom Ljudski vrt. Dolžina kroga je bila 16,66 km s 160 m višinske razlike. Največ je k tej prispeval okoli kilometer dolg klanec na Rošpoh s povprečnim naklonom 7,4 odstotka.

35-letnik iz Budanj pod Kovkom je prvič postal državni prvak na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com
35-letnik iz Budanj pod Kovkom je prvič postal državni prvak na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com

Med starejšimi mladinci je bil najboljši Domen Oblak (Pogi Team UAE Generali), pri starejših mladinkah je zmagala Pija Galof (BTC City Ljubljana Scott), pri mlajših mladincih pa je naslova v četrtkovem kronometru in na današnji cestni dirki združil Erazem Valjavec (RC KAC).

Pogačar, Roglič, Mohorič in Tratnik z mislimi že na Touru
Prva favorita bližajoče Dirke po Franciji Tadej Pogačar in Primož Roglič sta že pred časom odpovedala udeležbo na DP-ju, zaradi udeležbe na Touru pa sta jima sledila še Matej Mohorič in državni prvak v vožnji na čas Jan Tratnik (oba Bahrain Victorious).

Eugenija Bujak je tretjič postala članska prvakinja na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com
Eugenija Bujak je tretjič postala članska prvakinja na cestni dirki. Foto: www.alesfevzer.com

Tretji naslov za Bujakovo
Žensko dirko v dolžini 100 kilometrov je dobila Eugenija Bujak (UAE Team ADQ), ki je slavila v sprintu peterice. Drugo mesto je pripadlo Špeli Kern (Massi Tactic), tretje pa Urški Pintar (UAE Team ADQ). To je za Bujakovo že tretji naslov državne prvakinje na cestni dirki.

Poljakinja sicer sploh ni želela zmagati: "Ves čas smo se lovili, ta klanček je bil kar težek. Mi štiri smo bile na vrhu skupaj, nato pa smo prišle v sprint. Kot ekipa smo želeli, da Urša Pintar zmaga, saj je bila močna in je dokazala, da si to zasluži. Želela sem ji pomagati, da se malo zamenjava, ampak v sprintu je nastal kaos. Malce so se zapletli, sama pa sem to izkoristila, ker sem bila odprta. V zadnjih metrih je težko gledati nazaj."

Žakelj in Kranjec državna prvaka v olimpijskem krosu

Tanja Žakelj in Matic Kranjec Žagar sta na Mariborskem Pohorju postala državna prvaka za leto 2022 v olimpijskem krosu. Oba sta na začetku leta postala tudi državna prvaka v ciklokrosu. Žakljeva je ubranila naslov, skupno pa je slavila enajstič, medtem ko je 20-letni Kranjec Žagar med člani slavil prvič, poroča spletni portal prijavim.se.

Med mladinci je slavil Žan Pahor (Energijateam.com), med mlajšimi mladinci pa je državni prvak postal Gašper Štajnar (Calcit bike team).

Koren z naslovom na cestni dirki kronal odlično kariero