Spomin na 15. etapo Dirke po Franciji, v kateri je imel Andy Schleck veliko smolo. Vse kaže, da bo tako kot lani Tour končal na 2. mestu, za Albertom Contadorjem. Foto: Reuters
Spomin na 15. etapo Dirke po Franciji, v kateri je imel Andy Schleck veliko smolo. Vse kaže, da bo tako kot lani Tour končal na 2. mestu, za Albertom Contadorjem. Foto: Reuters
Lance Armstrong in Jan Ullrich.
Tadej Valjavec se je spomnil nepozabnih dvobojev na Touru med Lancom Armstrongom in Janom Ullrichom. Foto: EPA
Gorazd Štangelj in Tomaž Kovšca
Gorazd Štangelj, ki je za TV Slovenija komentiral 15. etapo, je izpostavil, da je Schleck prvi napadel, Contador pa je pripeljal mimo v trenutku, ko je izgledalo še vse v redu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Schlecku se je na vzponu na Port de Bales snela veriga in je moral stopiti s kolesa. Contador mu je ušel in za devet sekund prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Na zmagovalnem odru si je prislužil žvižge gledalcev, nanj je bil seveda zelo jezen tudi Schleck. Contador se mu je v hotelski sobi opravičil prek spletnega portala youtube: "Prišel sem do rumene majice, vendar v spornih okoliščinah. V trenutku, ko sem ga napadel, je imel Andy težave s kolesom. Toda dirka se je povsem razplamtela in takrat le razmišljaš, kako boš čim hitrejši. Morda sem res naredil napako in se opravičujem," je med drugim povedal španski kolesar, ki je na dobri poti do svoje tretje zmage na Touru.

Različno mnenje slovenskih kolesarskih šampionov
Slovenski kolesarski šampioni si niso povsem enotni, če je Contador kršil pravila športnega vedenja. Martin Hvastija, ki je po karieri postal selektor slovenske reprezentance, pravi, da v kolesarstvu sploh ni fair-playja. Tudi Tadej Valjavec Contadorjeve poteze ne obsoja. Gorazd Štangelj (Contador je njegov moštveni kolega pri Astani) meni, da bi morda Contador lahko počakal z napadom, medtem ko Andrej Hauptman pravi, da bi Španec lahko počakal svojega velikega tekmeca.

Čeprav je rumena majica zamenjala lastnika, pa Tour še zdaleč ni končan, pravijo sogovorniki.
Martin Hvastija: Schleck naj se najprej nauči prestavljati, potem se bomo pa pogovarjali o fair-playu. To je njegova napaka! Če komu v šprintu preskoči veriga, se ga tudi ne čaka. V kolesarstvu ni fair-playa, dirka je dirka, vse tri tedne na polno. Tudi na kockah ni nihče nikogar čakal. Počaka se le takrat, ko je nekaj res hudo narobe, če se, recimo, zgodi večji padec.

Tadej Valjavec: Takšen je pač šport. Ko sem zmagal na Baby-Giru, se spomnim, kako smo trije prišli čez klanec. Na spustu je na ovinku padel nosilec roza majice. Obrnil sem se in se spraševal, kaj naj naredim. Drugi, ki je bil ob meni, mi je rekel, pojdiva ... In sva šla in sem oblekel roza majico. Spomnite se, ko je Ullrich počakal Armstronga, pa je potem Armstrong takoj napadel in se ga otresel. Armstrong je tudi Ullricha počakal, ko je po klancu navzdol
padel, vendar tisto niso bili odločilni trenutki. Vsekakor ima Schleck še možnosti za končno zmago. Dokazal je, da je konkurenčen. Do kronometra je še precej klancev.

Andrej Hauptman: Zdi se mi, da Contadorjev napad ni bil najbolj pošten. Ne more se izgovarjati, da ni videl, kaj se je dogajalo. Lahko bi ga počakal, sploh zato, ker so drugi njega že čakali na letošnjem Touru, ko je padel. Dobil bi veliko simpatij, tako pa si je naredil slabo reklamo. Sicer pa ima Schleck še možnosti, samo spomnite se, kako hitro je včeraj zmanjšal zaostanek na vrh klanca. Contadorja bi ujel, če ne bi bilo zraven Sancheza. Občutek imam, da Contador ni tako samozavesten kot prejšnja leta. Če bi bil tako prepričan o svojih sposobnosti, bi Schlecka počakal. Mislim, da utegne Schleck že danes poskusiti z napadom, verjetno od same jeze.

Gorazd Štangelj: Morda bi Contador lahko počakal z napadom, po drugi strani pa ... treba je izkoristiti vsako priložnost. Schleck je napako naredil sam, potem ko je bila etapa živčna z veliko taktiziranja. Prvi je napadel prav on, Contador pa je pripeljal mimo v trenutku, ko še ni kazalo, da bo tekmec stopil s kolesa. Dejstvo je, da če daš na nogometni tekmi gol z roko in tega sodnik ne vidi, na koncu pa si svetovni prvak, tiste roke pozneje nihče ne bo omenjal. Morda bo Contador prav zaradi 15. etape zmagovalec Toura.