Mattias Skjelmose je novi nosilec rumene majice. Foto: EPA
Mattias Skjelmose je novi nosilec rumene majice. Foto: EPA

Dobrih 30 kilometrov pred ciljem se je pri veliki hitrosti na spustu z drugega kategoriziranega klanca Olaeta v glavnini zgodil grd padec. Na tleh se je ob nekoliko ostrejšem desnem ovinku znašlo več kot deset kolesarjev, med njimi tudi vsi glavni favoriti.

Slovenski in belgijski as sta med prvimi vstala, a sta oba šepala in imela vidne odrgnine. Bora Hansgrohe je sporočila, da je Roglič opravil pregled v bolnišnici, ki je pokazal, da jo je Zasavec odnesel brez zlomov. Evenepoel si je medtem zlomil ključnico in lopatico. V petek bo odpotoval v domovino, kjer bo operiran.

Vingegaard ima zlomljeno ključnico in rebra

Danec jo je odnesel huje. Obležal je ob betonskem jarku, potem pa so ga na nosilih odnesli v reševalno vozilo. Z zdravniki se je pogovarjal, a se ni mogel premakniti, preden so ga oskrbeli.

Ekipa Visma Lease a Bike je sporočila, da je zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Franciji pri zavesti, njegovo stanje pa je stabilno. Pregled je pokazal, da ima zlomljeno ključnico in več reber. Preventivno ostaja v bolnišnici. Za zdaj ni jasno, kako dolgo bo moral Vingegaard okrevati. Dirka po Franciji, ki zanj predstavlja največji cilj sezone, se bo začela čez 86 dni.

Vine ima zlomljena vretenca

V bolnišnico so odpeljali šest kolesarjev, med njimi je tudi Jay Vine (UAE Emirates), ki je z glavo naprej pristal v betonskem jarku, po padcu pa nepremičen obležal. Na Eurosportu so sporočili, da je bil v reševalnem vozilu pri zavesti in je tudi govoril z zdravniki. Po informacijah moštva si je "zlomil eno vratno in dve prsni vretenci, a k sreči nima nevroloških posledic".

"Padci niso nekaj, kar si želimo videti v kolesarstvu. Žal smo danes videli res grdega. Moštvenemu kolegu Jayu in vsem tovarišem v pelotonu želim čim hitrejše okrevanje po današnjem hudem padcu," je na Instagramu zapisal prvi kolesar sveta, Tadej Pogačar.

Roglič, Vingegaard in Evenepoel po hudem padcu končal Dirko po Baskiji

Izboklina zaradi korenin pod asfaltom

Kolesar moštva Bahrain Victorious Pello Bilbao je po etapi dejal, da so na tistem ovinku izbokline zaradi drevesnih korenin pod asfaltom. Po njegovih besedah je glavnina šla v nevaren zavoj prehitro.

Roglič pred odstopom dvignil palec

Roglič se je odpeljal z moštvenim avtomobilom. Predtem je z dvignjenim palcem v kamero nakazal, da jo je (razmeroma) dobro odnesel. Ob nesreči je padel na Steffa Crasa (TotalEnergies). Belgijec, ki je trčil ob betonski pokrov jarka, ima preluknjana pljuča, zlomljenih več reber in tudi vretenca.

Kapetan moštva Bora Hansgrohe je že v sredo pri veliki hitrosti grdo padel 39 km pred ciljem tretje etape. Preden je lahko znova sedel na kolo, je po pravilih zdravnik opravil tudi krajši protokol za poškodbe glave, a ta po poznejši objavi njegove ekipe ni kazal pretresa možganov.

Meintjes zmagovalec etape

Po padcu je bila dirka zaustavljena, potem pa so se organizatorji zaradi nerazpoložljivosti reševalnih vozil in pomanjkanja zdravniškega osebja odločili, da bodo za etapno zmago zadnjih 18 kilometrov dirkali kolesarji v begu. Teh je bilo v trenutku nesreče šest, glavnina pa se je zgolj odpeljala do cilja in prostorov, kjer so ekipni avtobusi. Časovnih razlik niso upoštevali, na cilju pa tudi niso delili bonifikacijskih sekund.

Kämna po prometni nesreči v stabilnem stanju

Nemec Lennard Kämna, kolesar moštva Bora Hansgrohe, je po prometni nesreči na srednem treningu na Kanarskih otokih v stabilnem stanju in komunicira z družino in zdravniškim osebjem, je moštvo zapisalo v izjavi za javnost.

Ralph Denk, vodja ekipe, je v sredo za Bild dejal, da je Kämna odziven in da lahko premika vse okončine ter da njegovo življenje ni v nevarnosti.

Etapo je po uspešnem napadu približno devet kilometrov pred ciljem dobil Južnoafričan Louis Meintjes (Intermarce Wanty), ki je zmagal sedmič v karieri. "To ni način, na katerega bi rad zmagoval. Veliko veselja ob tej zmagi ne občutim, saj si želim, da bi vsi imeli enake možnosti v boju za zmago. Vsem vpletenim v padec želim čimprejšnje okrevanje," je povedal. Drugi je bil Novozelandec Reuben Thompson (Groupama FDJ), tretji pa Čeh Karel Vacek (Burgos BH).

Skjelmose prevzel rumeno majico

Zaradi odstopa Rogliča in Evenepoela zdaj v skupnem seštevku vodi Danec Mattias Skjelmose (Lidl Trek). Drugi je Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) z zaostankom štirih sekund, tretji pa je Francoz Kevin Vauquelin (Arkea B&B Hotels), ki zaostaja šest sekund. V petek bo na sporedu predzadnja etapa od Vitoria-Gasteiza do Amorebieta-Etxana (175,9 km) s tremi kategoriziranimi vzponi.

Vingegaard jo je v padcu precej huje skupil kot Roglič
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
 1. M. SKJELMOSE       DAN     8:36:11
 2. J. AYUSO           ŠPA       +0:04
 3. K. VAUQUELIN       FRA        0:06
 4. M. SCHACHMANN      NEM    isti čas
 5. B. McNULTTY        ZDA        0:13