VN Gorenjske je nastal po uspehu državnega prvenstva 2020 s ciljem na Krvavcu. Po dveh sprinterskih izvedbah s ciljem v Cerkljah se tokrat zaključek seli na Zatrnik. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
VN Gorenjske je nastal po uspehu državnega prvenstva 2020 s ciljem na Krvavcu. Po dveh sprinterskih izvedbah s ciljem v Cerkljah se tokrat zaključek seli na Zatrnik. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Trasa Kamnik–Zatrnik je dolga 145,3 km in še predtem 9,4 km zaprte vožnje od Term Snovik do kilometra nič. Če je bila prejšnja trasa bolj po okusu sprinterjev, pa je letošnja izvedba bolj po okusu hribolazcev oziroma specialistov za klance. Odločilen bo zaključni vzpon do Zatrnika, ki je dolg približno 5 km s povprečnim naklonom 6,8 %, maksimalen naklon pa doseže tudi 14 %. Na dirki UCI-kategorije 1.2 bo nastopilo približno 25 ekip iz osrednje Evrope, od tega 5 slovenskih in 170 kolesarjev iz približno 30 držav.

Od Kamnika po Gorenjski do Zatrnika

Start dirke bo tradicionalno pri Termah Snovik pri Kamniku, od koder se bodo kolesarji v zaprti vožnji odpravili proti centru mesta Kamnik, kjer opravijo dva kroga mimo Komende in Tunjic, v centru Kamnika pa se bodo pomerili za točke na letečem cilju. Pot jih nato pelje do Cerkelj na Gorenjskem, kjer se bodo ob 2. in 3. prehodu skozi center prav tako pomerili za točke na letečem cilju. Od tu pa jih do cilja na Zatrniku čaka še pot skozi Preddvor do Tržiča, kjer se bodo za točke na gorskem cilju pomerili na vzponu na Brezje, nadaljujejo mimo Prešernove hiše v Vrbi in Blejskega Vintgarja v Gorjah. Še pred zadnjim vzponom do smučišča na Zatrniku pa jih čaka še gorski cilj na Kočno.

Iz Kamnika bo karavano vodila pot čez Gorenjsko ob vznožju Karavank, cilj pa kolesarje čaka ob vstopu v Triglavski narodni park. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Iz Kamnika bo karavano vodila pot čez Gorenjsko ob vznožju Karavank, cilj pa kolesarje čaka ob vstopu v Triglavski narodni park. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Na MMC TV bo spletni prenos dirke, ki ga pripravlja Kolesarska zveza Slovenije v sodelovanju z I Feel Slovenia, s čimer bo omogočen ogled vsem kolesarskim navdušencem, da spremljajo tudi nižjo raven kolesarskih dirk, ki so ključne za razvoj mladih nadobudnih slovenskih kolesarjev. Prenos se bo začel v nedeljo ob 13.45 in bo trajal do 16.15.

Povod za novo traso se skriva v sklenitvi partnerstva z RTC Zatrnik in TD Gorje, kjer so pokazali željo in voljo za to, da cilj Velike nagrade Gorenjske gostijo na Zatrniku. "Poleg mednarodne dirke, kjer bodo nastopali slovenski kolesarji iz domačih klubov ter tuje ekipe iz srednje Evrope, se bodo pred prihodom "profijev" v cilj na Zatrniku pomerili še rekreativni kolesarji. Pravi kolesarski praznik!" poudarja generalni sekretar KZS-ja Andrej Filip.

Pred dirko tudi rekreativni izziv

Ciljni vzpon Velike nagrade Gorenjske bodo lahko popoldne ob 14.30 preizkusili tudi rekreativci, saj je pripravljen dogodek "S kolesom na Zatrnik". Startnine za otroke ni, za odrasle 20 evrov, potrebna je prijava (obrazec).

Za najmlajše je pripravljena kilometrska proga na samem Zatrniku (od Kapelice do cilja Pr' Jagru). Odrasle čaka celoten vzpon Zgornje Gorje–Zatrnik v dolžini 4,7 km in 302 metra vzpona. Izziv na za preostali promet zaprti cesti je odprt za vse navdušene kolesarje, ne glede na vrsto koles (tudi za električna kolesa), saj želijo na Zatrniku, ki se nahaja na samem vstopu v Triglavski narodni park, spodbuditi obisk parka s kolesi.

"Ker si prizadevamo območje Zatrnika umestiti med prestižne celoletne turistične destinacije v Triglavskem narodnem parku s posebnim poudarkom na zdravem načinu življenja in ohranjanju neokrnjene narave, je glede na raznovrstne možnosti za cestne in gorske kolesarje dirka za veliko nagrado Gorenjske odlična promocija našega območja za vse ljubitelje kolesarstva," je obrazložil Aleš Zalar, direktor RTC Zatrnik.