Primož Roglič je trenutno še v domovini, od koder se bo naslednji teden odpravil na višinske priprave v Tignes. Foto: AP
Primož Roglič je trenutno še v domovini, od koder se bo naslednji teden odpravil na višinske priprave v Tignes. Foto: AP

Po pisanju kolesarsko dobro obveščenega belgijskega časopisa HLN so se vodilni pri Jumbu Vismi odločili, da potrdijo Belgijcu Tiesju Benootu nastop na poletni francoski pentlji.

Že pozimi so se Nizozemci odločili, da bosta kapetana za skupno uvrstitev Primož Roglič in Jonas Vingegaard, ki sta na zadnjih dveh Tourih osvojila drugo mesto za Pogačarjem. Obenem čebele kujejo tudi načrt, s katerim bi se belgijski superzvezdnik Wout van Aert boril tudi za zeleno majico najboljšega sprinterja oziroma natančneje prvega po točkah za etapne uvrstitve. Ob omenjeni trojici so za Dirko po Franciji določeni še Sepp Kuss, Rohan Dennis in Steven Kruijswijk.

Kdo bo osmi član ekipe za Tour?

HNL piše, da je Benootov nastop na julijski dirki 99-odstotno potrjen, za zadnje mesto v osemčlanski ekipi pa se poteguje trojica kolesarjev. Francoz Christopher Laporte, Mike Teunnissen in Nathan Van Hooydonck. Na najnovejši UCI-lestvici, po končani Dirki po Romandiji, je sicer Jumbo Visma ohranil primat med ekipami, a le s 5 točkami prednosti pred UAE Emirates.

Roglič v Tignes, Pogačar v Livigno

Roglič je v zadnjih tednih v Sloveniji odpravil težave z mišico, ki je ovirala njegovo dirkanje Po Baskiji in so se zato preventivno odločili izpustiti Ardene. Počasi se bo rumeno-črna ekipa za Tour de France 2022 zbrala v tradicionalni višinski bazi v Tignesu. Nasprotno se bo Pogačarjeva ekipa znova pripravljala v Italiji, a ne v Sestrierju, ampak po novem v Livignu.

Sorodna novica Vlasov s kronometrsko zmago osvojil Romandijo

Vlasov zdaj med najboljšo deseterico

Med posamezniki ni bilo velikih premikov. Na vrhu bo še lep čas ostal Tadej Pogačar, ki mu sledita že omenjena van Aert in Roglič. Na skupno 5. mestu ostaja tudi tretji Slovenec Matej Mohorič.

S svojo prvo zmago tako etapno kot skupno v svetovni seriji se je za 10 mest na zdaj 7. mesto povzpel Aleksandr Vlasov, ki bo poleti kapetan Bore HansGrohe na Touru. Med reprezentancami Slovenija ostaja na 2. mestu za vodilno Belgijo.

Maj v kolesarstvu sicer pripada Dirki po Italiji, ki se bo začela v petek na Madžarskem. Prvi favorit je Richard Carapaz z ekipo Ineos Grenadiers. Če Ekvadorcu uspe druga zmaga na rožnati dirki, se mu nato obeta napredovanje na UCI-lestvici, kjer trenutno zaseda 6. mesto.