Kaj klavrno je bilo gledati Erika Zabla, ko je v solzah priznal, na kakšen način si je pomagal do številnih etapnih zmag (bilo jih je precej več kot sto). Foto: EPA
Kaj klavrno je bilo gledati Erika Zabla, ko je v solzah priznal, na kakšen način si je pomagal do številnih etapnih zmag (bilo jih je precej več kot sto). Foto: EPA

Zdi se mi neumno, zakaj to govori zdaj. Naj bi povedal takrat!

Paolo Bettini, Oscar Freire in Andrej Hauptman
Andrej Hauptman je lani končal kariero, v kateri je najbolj zablestel leta 2001 z bronom na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Bjarne Riis

Verjemite, da je to nehvaležna naloga. Za novinarje in kolesarje. Podobno, kot je zoprno, kadar mora današnji najstnik nenehno poslušati vprašanja svojih staršev, če je že kadil marihuano. Kolesarji imajo dopinške tematike vrh glave, še bolj pa splošnega prepričanja, da Toura ali Gira ne moreš prevoziti le na testenine in da nihče ni nedolžen. Še več, 'poznavalci' vedo povedati, da so celo številni rekreativni kolesarji dopingirani. Vsi na kolo za zdravo telo?

Kateri šampion je sploh še čist?
Lanski zmagovalec Dirke po Italiji Ivan Basso je priznal sodelovanje v zloglasni 'Operaciji Puerto', Floyd Landis pa naj bi si do velikega slavja na Elizejskih poljanah pomagal s sintetičnim testosteronom. No, to pomlad dopinških skesancev res ni manjkalo. Poleg Bassa sta bila najodmevnejša zmagovalec Dirke po Franciji leta 1996 Bjarne Riis in odlični šprinter Eric Zabel. Oba sta priznala, da sta jemala eritropoetin (EPO). V moštvu T-Mobile je bilo poleg Zabla še nekaj kolesarjev, ki so si olajšali vest, tako da je vedno bolj sumljiva tudi zmaga Jana Ullricha na Touru 1997.

Zakaj to govori šele zdaj?
"Nisem veliko spremljal. Ni mi povsem jasno, za kaj gre. Ne premišljujem o tem, nimam nič od tega," pravi po zadnjih razkritjih (Zabel, Riis) najboljši slovenski kolesar do zdaj Andrej Hauptman. Podobne odgovore smo dobili tudi od njegovih kolegov. "Res ne vem, kaj povedati," pravi Tadej Valjavec. Kako pa Hauptman gleda na to, da je Riis šele zdaj priznal grehe: "Zdi se mi neumno, zakaj to govori zdaj. Naj bi povedal takrat!" Se mu zdi verjetno, da se bo pojavil še kak slovenski kolesar s podobnimi 'težavami'? "Verjamem, da smo Slovenci dobre rezultate dosegali brez kakšnih prepovedanih sredstev!"

Kaj je EPO?
Hauptmana smo še prosili, če nam razloži, kaj je to eritropoetin. "Ne vem, vprašajte kakšnega zdravnika." Za nasvet smo pobrskali po spletnih straneh. Dr. Tadej Malovrh je za revijo Atletika objavil članek, v katerem je obrazložil delovanje tega prepovedanega poživila. Povzemamo le uvodni stavek: Eritropoetin je telesni hormon, ki regulira nastajanje eritrocitov v telesu, zlasti v primeru, ko iz različnih razlogov prične zmanjkovati aerobne kapacitete krvi.

Bil je bolj prebrisan od drugih
"EPO izboljša krvno sliko. Vem, kar sem slišal in prebral. V 90. letih so to sredstvo uporabljali za zdravljenje rakavih bolnikov. Učinkovit je pri vzdržljivostnih športih. V 90. letih ga še niso mogli dokazati na dopinškem testu, pač pa šele na olimpijskih igrah leta 2000," je bil v pogovoru za MMC manj strokoven nekdanji vrhunski kolesar in zdajšnji slovenski selektor Martin Hvastija, ki o svežih škandalih ni bil na tekočem, saj je bil prejšnji teden na treningu s Tadejem Valjavcem: "Osem dni sem bil v Franciji na snegu in dežju, brez televizije in radia." Je zanj Riis še vedno šampion? "Zmagal je na Touru, tega mu ne moremo vzeti. Očitno je bil takrat bolj prebrisan kot ostali!"


V drugem delu tega prispevka boste v četrtek lahko prebrali še razmišljanje Brajkovičevega trenerja Milana Eržena ("Naj skesanci vrnejo še denar!") in nekdaj našega najboljšega šprinterja Zorana Klemenčiča ("Doping le ne more ločiti šampionov od nešampionov.").

T. O.

Zdi se mi neumno, zakaj to govori zdaj. Naj bi povedal takrat!