Ryder Hesjedal je odličen v kronometru. Letos bodo na sporedu kar tri vožnje na čas, že v nedeljo je na vrsti moštveni kronometer. Foto: Reuters
Ryder Hesjedal je odličen v kronometru. Letos bodo na sporedu kar tri vožnje na čas, že v nedeljo je na vrsti moštveni kronometer. Foto: Reuters
Bradley Wiggins
Bradley Wiggins je lani dobil Tour, letos pa je misli usmeril na Giro. Foto: EPA
Cadel Evans
Cadel Evans bo v Italiji iskal pravo formo za Tour. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Italijani največ pričakujejo od Vincenza Nibalija. Foto: EPA
Wiggins, Nibali in Hesjedal favoriti Gira
Trije Slovenci na dirki po Italiji

96. giro se bo po treh tednih, 3454 kilometrih, 21 etapah in sedmih etapah s ciljnim vzponom, končal 26. maja. Dirka se bo povsem približala tudi Sloveniji, saj bo cilj 10. etape 14. maja na Montažu. Štart 11. etape bo 15. maja v Trbižu tik ob meji med Italijo in Slovenijo. Šest gorskih etap, en moštveni kronometer in dva posamična, ter cilj, ki ne bo v Milanu, so glavne značilnosti Gira 2013.

Zavili bodo tudi v Francijo, kjer jih čaka prelaz Galibier
V zadnjih letih je Giro gostoval po različnih evropskih državah, tokrat pa so se organizatorji odločili za precej bolj tradicionalno traso, ki bo le enkrat zavila k sosedom v Francijo. V 15. etapi od Cesane do Col du Galibierja bodo morali kolesarji priti na prelaz v Savojskih Alpah na kar 2645 metrih nadmorske višine, kjer se je že velikokrat lomila Dirka po Franciji. Štiri kilometre pod vrhom se bodo kolesarji peljali tudi mimo spomenika preminulemu Marcu Pantaniju, zmagovalcu Toura leta 1998. Spomenik stoji na kraju, kjer je legendarni "pirat" napadel in si dokončno zagotovil zmago na francoskem krogu.

Zmago brani Kanadčan Hesjedal
Lani je presenetljivo zmagal Ryder Hesjedal in se je vpisal v zgodovino kot prvi kanadski zmagovalec ene treh največjih večdnevnih kolesarskih dirk. Zmago si je zagotovil v zadnji etapi, 28,2 kilometra dolgem kronometru, v katerem je za 47 sekund prehitel Španca Joaquima Rodrigueza. Za kolesarja Garmina je bilo to dovolj, da je imel na koncu pred Špancem 16 sekund prednosti, na tretje mesto pa se je prebil Belgijec Thomas De Gendt.

Na štartu zadnja dva zmagovalca Toura
Letos v ožji krog favoritov za skupno zmago na dirki sodijo branilec zmage Hesjedal (Garmin-Sharp), lanski zmagovalec Toura Britanec Bradley Wiggins (Sky), predlanski zmagovalec Dirke po Franciji Avstralec Cadel Evans (BMC Racing), ki prvič v karieri namerava nastopiti na obeh največjih večdnevnih dirkah. Glavni adut Italijanov je vsekakor Vincenzo Nibali (Astana), nekdanji zmagovalec Dirke po Španiji. Kandidati za visoko uvrstitev so še Italijan Michele Scarponi, Nizozemec Robert Gesink, Kolumbijca Rigoberto Uran in Sergio Luis Henao (oba Sky) in Španca Samuel Sanchez ter Juan Jose Cobo.

Slovenci močni predvsem v šprintih
Slovenski kolesarji nimajo visokih ciljev v skupni razvrstitvi. Svoje priložnosti bodo iskali v posameznih etapah, če ji bodo seveda to dovolili v ekipah, v katerih nastopajo. Bole (Vacansoleil) je že dokazal, da se dobro znajde v šprintih, Mezgec (Argos Shimano) je presenečal v šprintih na Dirki po Romandiji, Vrečer (Euskaltel Euskadi) pa je napadalen kolesar, ki bi mu lahko uspel kakšen beg.

Drugo leto štart v Belfastu
Znano je že tudi, kje se bo Giro začel leta 2014. Štart bo 10. maja 2014 v Belfastu na Severnem Irskem, tri dni pozneje pa bo kolesarska karavana prispela v glavno mesto Dublin, potem pa se bo nadaljevala v Italiji. Giro se bo tako še enajstič začel zunaj Italije.

Spored etap:                        km
 4. 5.: Neapelj-Neapelj            130
 5. 5.: Iscia-Forio, mošt. kronometer 
                                  17,4
 6. 5.: Sorrento-Marina di Ascea   222
 7. 5.: Policastro Bussentino-        
        Serra San Bruno            246
 8. 5.: Cosenza-Matera             203
 9. 5.: Mola di Bari-Margherita       
        di Savoia                  169
10. 5.: San Salvo-Pescara          177
11. 5.: Gabicce Mare-Saltara,         
        kronometer                54,8
12. 5.: San Sepolcro-Firence       170
13. 5.: prost dan                     
14. 5.: Cordenons-Altopiano del    167
        Montasio                      

15. 5.: Trbiž-Vajont               182
16. 5.: Longarone-Treviso          134
17. 5.: Busseto-Cherasco           254
18. 5.: Cervere-Bardonecchia       168
19. 5.: Cesana Torinese-Col du        
        Galibier                   149
20. 5.: prost dan                     
21. 5.: Valloire-Ivrea             238
22. 5.: Caravaggio-Vicenza         214
23. 5.: Mori-Polsa, kronometer    20,6
                                      
24. 5.: Ponte di Legno-Val Martello   
                                   139
25. 5.: Silandro-Tre Cime di          
        Lavaredo                   203
26. 5.: Riese Pio X - Brescia      197
Wiggins, Nibali in Hesjedal favoriti Gira
Trije Slovenci na dirki po Italiji