Jani Brajkovič na dirki Dauphine pričakovano ni ubranil lanske zmage, je pa bil do težav z želodcem v igri za rumeno majico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Jani Brajkovič na dirki Dauphine pričakovano ni ubranil lanske zmage, je pa bil do težav z želodcem v igri za rumeno majico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lance Armstrong in Jani Brajkovič
Lani je Brajkovič prvič sodeloval na Dirki po Franciji, vozil vštric z legendarnim Lanceom Armstrongom in nabiral izkušnje. Tour je po številnih težavah končal na 43. mestu. Foto: Reuters

Najboljši slovenski kolesar, ki je branil lansko zmago, je kriterij Dauphine končal na 9. mestu. Nepoznavalec bi po pregledu rezultatov utegnil sklepati, da njegova pripravljenost ni dobra, posebej, ker je v kraljevski etapi zaostal štiri minute. Toda strah je odveč, saj Brajkovič ritma najboljših ni mogel držati le zaradi težav z želodcem.

V bidon prišla umazanija s ceste
"Pred dirko sem si zastavil cilj, da bi dobro odpeljal kronometer in eno gorsko etapo, nikakor pa ni bil cilj braniti lanske zmage ali karkoli poskušati na silo. Po odlično opravljenem kronometru je bila priložnost res velika, toda mučil me je želodec. V deževni drugi etapi je bilo na cesti veliko kravjih iztrebkov in očitno je nekaj kapljic prišlo tudi v moj bidon. Brezskrbno sem pil tekočino in se zastrupil. Podobne težave je imelo še nekaj kolesarjev."

Namesto 7000 zaužil le dobrih 1000 kalorij
Brajkovič pred najtežjo šesto etapo ni dovolj pojedel: "Bilo mi je slabo, nisem mogel jesti. Težave sem imel že na kronometru, najhuje pa je bilo v soboto. Na dan moraš zaužiti do 7000 kalorij, jaz sem jih v soboto zjutraj 1000 in med etapo 300. Bil sem razočaran, toda vseeno sem lahko zadovoljen s formo, še bolj pa s tem, da sem se hitro regeneriral in sem v nedeljo že dobro kolesaril."

Moči bo hranil za alpski del Toura
Razlogov za skrb torej ni, saj je Brajkovič na isti ravni kot konkurenca, ki se bo na julijski Dirki po Franciji borila za visoko skupno uvrstitev. Letos je vse podrejeno dirki vseh dirk, na kateri želi Brajkovič najboljšo formo pokazati v zadnjem tednu. "Nič ne bo narobe, če bom v pirenejskih etapah izgubil po 20 ali 30 sekund, saj lahko v Alpah vse nadoknadim. Če bi se že v Pirenejih iztrošil, bi v Alpah izgubljal po minuto ali več."

Zadnji trening v okolici Planice
Zdaj ga čaka nekaj dni počitka, potem pa bo treniral v Planici in se lotil vseh okoliških klancev, vključno s kraljevsko turo na Vršič, Mangartsko sedlo in nazaj. S tem bo dokončno izpilil formo za Tour de France, kjer bo v ekipi RadioShack vsaj na začetku v enakovrednem položaju kot Leipheimer, Klöden in Horner. Verjetno se bo udeležil državnega prvenstva v kronometru, ki ga sicer letos ni treniral, vseeno pa je bil na dirki Dauphine zelo hiter.