Jani Brajkovič je po štirih letih spet poskrbel za slovensko zmagoslavje. Foto: BoBo
Jani Brajkovič je po štirih letih spet poskrbel za slovensko zmagoslavje. Foto: BoBo
Brajkovič potrdil dobro formo pred Tourom
Brajkovič na kronometru osvojil Dirko po Sloveniji

Počasi bodo organizatorji prišli do točke, ko bo dirko te kategorije težko še kaj opazno izboljšati, in takrat bo verjetno kar zahteven trenutek. Dirka po Sloveniji sodi v kategorijo 2.1 Mednarodne kolesarske zveze oziroma prevedeno v tretjo kakovostno raven svetovnega kolesarstva, na takšnih dirkah v tujini pa le redko sodeluje toliko izvrstnih moštev – kar pet jih je letos sodelovalo z najvišje ravni Pro Tour. Slovenske zmage v takšni konkurenci, v kateri so zmagovalci etap na Touru in Giru, pa skupni zmagovalec Gira in celo olimpijski prvak v vožnji na velodromu, so zadnja leta vedno redkejše, vendar je letos 28-letni Belokranjec Jani Brajkovič po štirih letih spet poskrbel za slovensko zmagoslavje.

Verjetno je bila dirka le redko bolj izenačena in napeta. In le redko je bilo treba za končni uspeh ves čas krepko dirkati. Mnogokrat so se lahko favoriti varčevali do kraljevske etape, letos so morali vsi, ki so želeli ostati blizu vrha, v vsaki etapi na koncu kar garati. Razlog za to ni samo trasa, ki je bila letos v vseh etapah razgibana, dirko na kateri koli trasi namreč lahko razburljivo ali dolgočasno naredijo kolesarji. To, da so jo letos naredili zanimivo od prve do zadnje etape, kaže na to, da kljub statusu pripravljalne dirke za francoski Tour tudi zmaga na dirki po Sloveniji vedno več šteje.

Kako si drugače razlagati dejstvo, da se je italijanski as Domenico Pozzovivo, osmi z letošnje dirke po Italiji, tako krčevito boril za zmago v vožnji na čas do zadnjega metra. Zanj in še za marsikoga dirka ni bila le pripravljalna. Tudi Brajkovič zatrjuje, da je zmaga samo stranski učinek stopnjevanja forme pred francoskim Tourom, vendar je gotovo lepo zmagati tudi pred domačimi gledalci, čeprav je v tujini kolesarstvo bolj cenjeno.

Končna odločitev je bila kar dramatična, razlika je bila le šest sekund. Brajkovič si tako dramatične odločitve sicer ni želel, želel si je bolj prepričljive predstave v vožnji na čas, vendar ga je nekoliko zmotilo, ker se ni mogel primerjati s tekmecem Pozzovivom na vmesnih časih. Kakšno malenkost se bo do naslednjih dirk še dalo popraviti, sicer pa bo kar zahtevno obdržati trenutno raven.

Brajkovič potrdil dobro formo pred Tourom
Brajkovič na kronometru osvojil Dirko po Sloveniji