Na žrebu sta sodelovala ambasadorja prvenstva, legendarna Kobe Bryant in Jao Ming. Foto: Reuters
Na žrebu sta sodelovala ambasadorja prvenstva, legendarna Kobe Bryant in Jao Ming. Foto: Reuters

Sloveniji, ki je aktualni evropski prvak, se prek kvalifikacij ni uspelo uvrstiti na Kitajsko. Sicer je nastopila na zadnjih treh svetovnih prvenstvih v Španiji, Turčiji in na Japonskem. Tedaj si je vstopnico za košarkarski mundial priborila z uvrstitvijo na evropskih prvenstvih, zdaj pa neposrednih uvrstitev ni več, saj je Fiba spremenila sistem kvalifikacij, v katerih morajo sodelovati vse izbrane vrste.

V prvem delu tekmovanja je 32 reprezentanc razvrščenih v osem skupin. Prvo- in drugouvrščene izbrane vrste se bodo prebile v drugi del tekmovanja, najboljši dve iz štirih skupin – križajo se skupine A in B, C in D, E in F ter G in H – pa bosta nato napredovali v četrtfinale, kjer nastopijo tekme na izločanje. Tretje- in četrtouvrščene reprezentance iz vseh osmih skupin v prvem delu tekmovanja bodo nastope nadaljevale v štirih skupinah za razvrstitev od 17. do 32. mesta. Veliki finale bo 15. septembra v Cadillac Areni v Pekingu, kjer bodo tudi oba polfinala in tekma za tretje mesto.

Naslov bodo branili Američani. Foto: EPA
Naslov bodo branili Američani. Foto: EPA

ZDA po šesti naslov z Greggom Popovichem
Naslov iz Španije branijo Američani, ki so pred petimi leti v Madridu v finalu s 129:92 nadigrali Srbe. Bron je tedaj osvojila Francija. ZDA so bile najboljše tudi pred osmimi leti, šesti naslov pa bodo na Kitajskem lovile z novim selektorjem, Greggom Popovichem. Po trikrat sta svetovni prvakinji postali Sovjetska zveza in SFR Jugoslavija, dvakrat pa ZR Jugoslavija in Brazilija. Zlato kolajno sta osvojili še Argentina in Španija.

Med najzanimivejšimi skupinami so E s svetovnimi prvaki Američani, Turki, ki so z njimi pred osmimi leti igrali v finalu v Carigradu, Češka in Japonska, F z Grčijo, Brazilijo, Črno goro in Novo Zelandijo ter H z Litvo, Avstralijo, Kanado in Senegalom.

Skupina A (Peking): Kitajska, Venezuela, Poljska, Slonokoščena obala.

Skupina B (Vuhan): Argentina, Rusija, Južna Koreja, Nigerija.

Skupina C (Gvangdžov): Španija, Portoriko, Iran, Tunizija.

Skupina D (Fošan): Srbija, Italija, Filipini, Angola.

Skupina E: (Šanghaj): ZDA, Turčija, Češka, Japonska.

Skupina F (Nandžing): Grčija, Brazilija, Črna gora, Nova Zelandija.

Skupina G (Šendžen): Francija, Dominikanska republika, Nemčija, Jordanija.

Skupina H (Dongvan): Litva, Avstralija, Kanada, Senegal.