Cedevita Olimpija je za zeleno mizo izgubila dvoboj z Bursasporjem. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je za zeleno mizo izgubila dvoboj z Bursasporjem. Foto: www.alesfevzer.com

Kot so sporočili iz ljubljanskega košarkarskega kluba, je disciplinski sodnik Evrolige, ki je pristojen tudi za Evropski pokal, presodil, da se tekma registrira z izidom 20:0 v korist Bursasporja.

Pri Cedeviti Olimpiji so dodali, da so imeli na voljo dovolj igralcev, da bi tekmo odigrali, zaradi odrejene karantene pa na parket niso stopili. Disciplinski sodnik je ob tem upošteval pravila Evrolige za sezono 2020/21, ki so nastala kot posledica pandemije covida-19.

V nedeljo je bil v članski ekipi ljubljanskega kluba pri enem igralcu potrjen prvi primer okužbe, vsi drugi člani moštva pa so testiranje prestali z negativnim izvidom. V ponedeljek je celotna ekipa prestala vnovično testiranje, rezultati pa so bili enaki.

NIJZ je celotnemu moštvu Cedevite Olimpije odredil karanteno, zaradi katere igralci niso mogli nastopiti na tekmi drugega kroga evropskega pokala proti Bursasporju.

KZS z vlogo na NIJZ v imenu vseh klubov

Košarkarska zveza Slovenije je oddala vlogo za pridobitev mnenja o načrtovanem zbiranju na NIJZ za vse klube, ki so člani Košarkarske zveze Slovenije, za izvajanje treningov in tekem v obdobju od 9. oktobra do 9. novembra 2020.

Vlada RS je na zadnji seji sprejela odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Sloveniji, ki je začel veljati v petek, 9. oktobra 2020. Tako se je Košarkarska zveza Slovenije na NIJZ obrnila s prošnjo, da namesto 100 vlog vsakega od klubov še danes prioritetno obravnava skupno vlogo Košarkarske zveze Slovenije za pridobitev mnenja o načrtovanem zbiranju.

Dokler Košarkarska zveza Slovenije ne prejme pozitivnega mnenja na oddano vlogo, klubi ne morejo izvajati treningov (če je prisotnih več kot 10 oseb) in posledično tudi ne morejo organizirati tekem.

Klubom, ki so pridobili pozitivno mnenje NIJZ-ja za organizacijo tekem (ne pa tudi treningov) in imajo v mnenju v zadnjem stavku zapisano, da če se spreminjajo odloki o javnem zbiranju, da morajo ponovno zaprositi NIJZ za novo soglasje, ta soglasja posledično ne veljajo več.

Žal se je s sprejetjem odloka in njegovo uveljavitvijo v petek, torej dan pred rednim kolom tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah in članih, zgodilo to, da se vsi skupaj spopadamo s številnimi izzivi. Komisar tekmovanj bo predstavnike klubov sproti obveščal o nadaljnjih postopkih.