Jaka Blažič je najzaslužnejši za odlične izide zmajev v zadnjem mesecu. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič je najzaslužnejši za odlične izide zmajev v zadnjem mesecu. Foto: KK Cedevita Olimpija

Prejšnjo sredo sta Cedevita Olimpija in JL Bourg na stoženskem parketu bila ogorčen boj do zadnjega piska sirene, Ljubljančani so bili boljši s 94:91.

Zmaji so izkoristili dobro formo, ki jo kažejo v zadnjih tednih. Gostitelji so imeli velike težave s poškodbami in zdravjem. Že v prvi minuti tekme so ostali brez najvišjega posameznika, Thibaulta Davala Braqueta, zamenjave za nekdanjega slovenskega reprezentanta Alena Omića, ki prav tako počiva zaradi poškodbe.

Zmaji popustili po hitrem vodstvu
Odlične uvodne minute srečanja so izbrancem Jurice Golemca prinesle zgodnje vodstvo, ki je po polovici prve četrtine znašalo kar 12 točk po trojki Jarroda Jonesa (10:22).

Olimpija je popustila v drugi četrtini, ki so jo Francozi dobili z 20:11. Ljubljančani dobrih položajev za mete, ki so si jih pripravili po zaslugi moštvene igre, niso izkoriščali. Luka Aščerić je s trojko izenačil na 35:35. Zach Wright in Ivan Buva sta tik pred odmorom poskrbela celo za vodstvo Francozov z 41:39.

Ivan Marinković, Rion Brown in Jarrod Jones so zmago dosegli precej lažje kot prejšnji teden v Stožicah. Foto: KK Cedevita Olimpija
Ivan Marinković, Rion Brown in Jarrod Jones so zmago dosegli precej lažje kot prejšnji teden v Stožicah. Foto: KK Cedevita Olimpija

Odlična obramba ključ do uspeha v drugem polčasu
Drugi polčas je Olimpija začela kot prerojena. Razigrala sta se Edo Murić in Kendrick Perry, ki je s trojko poskrbel za vodstvo zmajev (45:50). Francozi so zgrešili številne mete iz ugodnih položajev in po 30 minutah zaostajali s 55:59.

V zadnji četrtini Bourg kar pet minut in 36 sekund ni dosegel niti točke. Obramba Olimpije je bila granitna. Rion Brown je nanizal pet točk, Ljubljančani pa so z delnim izidom 9:0 prišli do ključne prednosti (61:73). V zadnjih dveh minutah razglašeni Francozi niso imeli več možnosti za preobrat. V zadnji četrtini so zmogli le devet točk. Zmaji so v drugem polčasu pokazali pravi obraz in tekmecem v 20 minutah igre dovolili le 23 točk.

Najboljši strelec Cedevite Olimpije je bil znova kapetan Jaka Blažič s 15 točkami. Prav toliko točk je dosegel tudi Brown, 14 jih je zbral Perry.

Bo odločal zadnji krog v Podgorici?
2. in 9. marca sledita še tekmi z Virtusom v Ljubljani in Budućnostjo v Podgorici, ki bosta dali odgovor, ali bo Cedevita Olimpija napredovala v četrtfinale na dve zmagi. Prav lahko se zgodi, da bo odločal zadnji krog v dvorani Moraća, kjer pa zmaji ne bi smeli izgubiti za tri točke ali več.

Jurica Golemac je lahko zelo zadovoljen z igrami svojih varovancev. Olimpija tako dobrih izidov ni imela vse od sezone 2010/11, ko je pod vodstvom Jureta Zdovca igrala v drugem delu Evrolige in v finalu Lige ABA. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jurica Golemac je lahko zelo zadovoljen z igrami svojih varovancev. Olimpija tako dobrih izidov ni imela vse od sezone 2010/11, ko je pod vodstvom Jureta Zdovca igrala v drugem delu Evrolige in v finalu Lige ABA. Foto: KK Cedevita Olimpija

Golemac: Zmago nam je prigarala obramba v drugem polčasu
Fantom čestitam za težko prigarano zmago. Igrali smo kot ekipa. Imamo veliko individualne kakovosti in verjeti moramo drug v drugega. Zmago nam je prigarala obramba v drugem polčasu. Z nadzorom skoka, hitrimi prehodi v napade in lahkimi koši smo nato pridobili samozavest. Obrambno smo drugo polovico srečanja odigrali bolj čvrsto in zbrano. Glede na tekmece v skupini moramo biti zadovoljni z izkupičkom treh zmag in poraza. Pomembna zmaga na gostovanju šteje dvojno, a obenem ne pomeni nič. Matematično si namreč še vedno nismo zagotovili napredovanja. Gremo tekmo po tekmo, najprej nas čakata tekmi v Ligi ABA in državnem prvenstvu," je bil zadovoljen trener Jurica Golemac

Rion Brown je dodal: “Občutki so dobri. Potrebovali smo to zmago, ki bo pomembna v boju za napredovanje v naslednji del tekmovanja. Kakovostno moštvo Bourga je bilo borbeno, a tudi mi smo pokazali veliko srce.”

Blažič januarski MVP Lige ABA
Blažič si je prislužil naziv najkoristnejšega igralca v januarju v Ligi ABA. MVP je bil tudi novembra. V povprečju je zbral po 21,6 točke in 3,6 podaje in ima količnik 20,8.

V soboto zmaje čaka še tekma 18. kroga Lige ABA z Budućnostjo v Podgorici. Črnogorci so izgubili proti Virtusu z 89:99. Ekipa iz Bologne je velik favorit v skupini G in je zanesljivo na prvem mestu s štirimi zmagami.

Zmaji po trdem boju zmagali v Franciji

DRUGI DEL, skupina G, 4. krog:
JL BOURG EN BRESSE ‒ CEDEVITA OLIMPIJA
64:77 (21:28, 20:11, 14:20, 9:18)
Aščerić (3/5 za tri) in Courby po 11, Pelos 10, Buva in Pecock po 8, Andjušić 6, Benitez in Wright po 5; Blažič (3/8 za dve, 2/4 za tri) in Brown po 15, Perry 14, Jones 11, Murić 10, Hopkins in Rupnik po 6.

BUDUĆNOST ‒ VIRTUS BOLOGNA
89:99 (25:23, 22:30, 18:24, 24:22)
Cobbs 17 in 8 podaj, Ejim 16 (3/4 za tri), Ivanović 14; Teodosić 26 (7/9 za dve, 3/8 za tri), Weems 14, Gamble 10.


5. krog, torek, 2. marca, ob 20.30:
CEDEVITA OLIMPIJA - VIRTUS BOLOGNA

6. krog, torek, 9. marca, ob 19.00:
BUDUĆNOST - CEDEVITA OLIMPIJA


Lestvica:                             
VIRTUS BOLOGNA          4  4 0  58  8 
CEDEVITA OLIMPIJA       4  3 1  +5  7 
BUDUĆNOST               4  1 3  -7  5 
BOURG EN BRESSE         4  0 4 -56  4