Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi z novim logotipom kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Berločnik in Emil Tedeschi z novim logotipom kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Po izpolnitvi vseh pravnih formalnosti bo predvidoma konec julija nastal združen klub, ki bo igral v Ligi ABA, Evropskem pokalu, kar si je prek jadranskega tekmovanja zagotovila Cedevita, nato pa še v slovenskem državnem prvenstvu. Tedeschi je na novinarski konferenci v Stožicah večkrat poudaril, da gre za združitev dveh klubov, in ne prevzem katerega kluba ali le vstop novega sponzorja, torej Atlantic Grupe, Berločnik pa je že v nagovoru povedal, da bo novonastali klub slovenski.

Cedevita Olimpija: Neznank še veliko, nastavki za uspešno zgodbo dobri

Konferenco za medije so sicer načrtovali za prihodnji teden, vendar so ob novinarskem razkritju prejšnji teden z njo pohiteli, zato v tem trenutku določenih konkretnih odgovorov Berločnik in Tedeschi še nimata, več pa bo znanega že v kratkem. "Osnovna ideja je združitev dveh klubov, ki imata tradicijo, kakovost, športni duh in ambicije igrati vrhunsko košarko. To sta kluba, ki se ne zadovoljita s povprečnostjo in si želita – kar sta v preteklosti že storila – narediti rezultat tako v regiji kot tudi v Evropi," je na začetku dejal Berločnik, ki je dodal, da je bila osnovna ideja njuna s Tedeschijem.

Emil Tedeschi je 52-letni hrvaški poslovnež, eden najbogatejših ljudi na Balkanu in ustanovitelj ter predsednik Atlantic Grupe, ki je vodilna proizvajalka in distributerka hrane ter pijače v jugovzhodni Evropi, leta 2010 pa je med drugim kupila slovensko družbo Drogo Kolinsko. Pet let pred tem je prevzela zagrebški košarkarski klub Botinec, ki od tedaj torej nosi ime KK Cedevita. Zatem je prišlo do ideje, da bi se Atlantic Grupa povezala z največjim zagrebškim klubom, Cibono, ki se je kot številni velikani iz nekdanje skupne države znašla v velikih finančnih težavah. Prvi poskus fuzije leta 2010 ni uspel, tudi poznejši pa so kmalu propadli. Tedeschi ni našel skupnega jezika z vodstvom Cibone in zato je ambiciozni projekt Cedevite dvignil še raven višje. Leta 2012 je Cedevita osvojila prvo domačo lovoriko, dve leti pozneje pa je prvič postala državni prvak in nato nanizala pet dvojnih kron. Neuspešno je naskakovala vrh Lige ABA, kar je bila velika Tedeschijeva želja. Štirikrat je namreč klonila v finalu. Tri sezone je igrala tudi v Evroligi, kjer je pred tremi leti prišla med najboljših 16, letos ji je to uspelo v Evropskem pokalu. Cedevita velja za najbolj urejen klub na Jadranu, ki je finančno močna, organizacijsko pa nedvomno na ravni največjih v Evropi. Razmere za delo so izvrstne, hkrati pa je odlično urejen tudi mladinski pogon. Tedeschi je k Cedeviti pripeljal številna velika trenerska imena, kot so Aco Petrović, Božidar Maljković, Jasmin Repeša, Sito Alonso, Slobodan Subotić in Jure Zdovc ter številna zveneča igralska imena iz regije in tudi tujine – ZDA, Španije, Francije … Vendar pa Zagreb Cedevite ni sprejel 'za svoje'. Prvo ime je brez konkurence Cibona in tudi, ko so v hrvaški prestolnici gostovala največja evropska imena, dvorana ni bila povsem polna oziroma ni bilo pravega vzdušja.

"Ideja ni stara nekaj dni, ampak nekaj mesecev. Odločitev je padla pred izpadom Olimpije iz Lige ABA in bi se realizirala v vsakem primeru. Projekt bi šel naprej, tudi če se to ne bi zgodilo. To je ključna zadeva. Verjamemo, da skupaj lahko naredimo več. Tu gre za širši in daljši pogled. S skupnim proračunom – vse se vendarle začne pri denarju – želimo izpolniti ambiciozne cilje. Redno se želimo uvrščati med najboljše štiri v Ligi ABA in nastopati v evropskih pokalih – Evropskem pokalu ali Evroligi. Ekipo bomo začeli sestavljati popolnoma na novo. Temeljila bo na slovenskih igralcih, saj smo slovenski klub. Sedež kluba bo v Stožicah, tekmoval bo v slovenskem prvenstvu, poleg vsega pa je bila želja oziroma pogoj naju obeh, da postavimo najboljši center za mlade v Evropi. V Ljubljani in Zagrebu imamo odlične pogoje in bomo naredili dva razvojna centra," je dodal Berločnik, ki je mesto predsednika Olimpije prevzel pred dvema letoma kot predsednik uprave Petrola.

Novi klub bo imel tudi športnega direktorja

"To delamo zaradi tega, ker imamo radi košarko," je povedal Tedeschi. "Prvič se združujeta dva profesionalna kluba iz različnih držav. To se še ni zgodilo, zato sem navdušen in zelo ponosen. To ni prihod še enega sponzorja v Olimpijo, to ni odhod kapitala v drugo državo, to je enakopravna združitev klubov v enega. V poslu se to dogaja, v športu tudi v okviru ene države, zdaj pa nam je to uspelo tudi prek meje," je povedal Tedeschi. "Vem, da bodo na poti ovire, napačne interpretacije, a naredili bomo vse, da dokažemo, da je projekt dober. V Ljubljani imamo vrhunske možnosti. Stožice so ena najboljših dvoran v Evropi. V Ljubljani ima košarka bogato tradicijo, vlada pravi interes, smo v državi evropskih prvakov. Vem, da ljudje ne marajo sprememb, a naša obveznost na vodilnih položajih je, da oba kluba naredimo boljša in večja. To je dolgoročni projekt z željo, da se ustvari velik klub, ki bo uspešen tako v naši regiji kot v Evropi," je dodal Tedeschi, tudi predsednik Atlantic Grupe, ki ostro obsoja govorice o izdaji nacionalnih interesov.

"Cedevita v Zagrebu ni imela enakopravnega statusa. Odnos do kluba ni bil tak, kot bi si ga zaslužila. Toda to ni primarni razlog za združitev. Želimo oblikovati konkurenčen klub v Evropi in regiji. Skupaj bomo močnejši. Res je, da bo hrvaška košarka izgubila svoj najboljši klub v zadnjem desetletju, vendar vedeti morate, da je šport posel in da to delamo zaradi zadovoljstva ljudi. Naš cilj, da se ljudje zabavajo, da so veseli, da zmagujejo, a da so hkrati strpni in da znajo prenesti tudi poraze," je na vprašanje hrvaških novinarjev, ki jih je v Ljubljano prišlo veliko, odgovoril Tedeschi. V Zagrebu bo sicer nastal nov klub Cedevita Junior, ki bo poligon za nadarjene košarkarje, Tedeschi pa upa, da bo lahko igral v hrvaški prvi ligi.

Upam, da sta predsednika pretehtala vse pravne vidike združitve in da imata prave adute v rokah. Oba sta ugledna poslovneža, zato sem prepričan, da imata vse pod nadzorom in da ne bo prišlo do nenadnih zapletov. Vesel bom, če bo ta združitev prinesla korist slovenski košarki in razvoju ljubljanskega kluba.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec

Združitev morata potrditi še skupščini obeh klubov. Novi klub naj bi tako pravno-formalno nastal konec julija. Takrat bodo uradno potrdili, kdo je predsednik, direktor, športni direktor — te funkcije do zdaj nima noben od teh dveh klubov — in trener. V naslednjih dneh se bodo že pogovarjali o neformalnih funkcijah in igralskem kadru. "Proračun bo združen, v vsakem primeru bo večji, kot sta ga imela kluba," je povedal predsednik Cedevite, petkratnega prvaka Hrvaške, ki je največji klubski uspeh dosegel leta 2011 s tretjim mestom v Evropskem pokalu. Zagrebški proračun v prejšnji sezoni naj bi bil okoli 2,5 milijona evrov.

Tedeschi in Berločnik sta v dobrih odnosih. V preteklosti sta že sodelovala, namreč Berločnik je bil predsednik uprave Istrabenza, ko je ta prodal lastniški delež Droge Kolinske Atlantic Grupi. Foto: www.alesfevzer.com
Tedeschi in Berločnik sta v dobrih odnosih. V preteklosti sta že sodelovala, namreč Berločnik je bil predsednik uprave Istrabenza, ko je ta prodal lastniški delež Droge Kolinske Atlantic Grupi. Foto: www.alesfevzer.com

Ključni so prihodnji tedni in naslednje poteze. Odločale bodo malenkosti in prave odločitve, ki pa se bojim, da jih vodilni na obeh straneh v zadnjih letih niso pokazali. Izbrati bo treba prave ljudi, ki bodo znali združiti interese, ter ustrezne igralce, ki bodo tako s kakovostjo kot karizmo vrnili gledalce na tribune. Vsekakor upam, da bomo v Ljubljani spet gledali vrhunsko košarko.

Radovan Lorbek, nekdanji direktor Olimpije ter ustanovitelj Evrolige in Lige ABA

Pogovori z nekaterimi slovenskimi igralci že potekajo

Vsi sponzorji, ki so bili do zdaj v Petrolu Olimpiji, ostajajo in podpirajo projekt, je potrdil Berločnik. Sestavljen bo popolnoma nov upravni odbor in ta bo izbral predsednika kluba. Nov klub bo tudi prevzel vse obveznosti prejšnjih dveh klubov, čeprav je Berločnik ob tem zatrdil, da so Olimpijini dolgovi poplačani.

V obeh klubih je pod pogodbo še nekaj igralcev, v naslednjih dneh bodo opravili pogovore s tistimi, ki so zanimivi, kar seveda pomeni dovolj kakovostni za nov projekt. Oba kluba imata tudi veljavni pogodbi s trenerjema, Slavenom Rimcem in Juretom Zdovcem, ki je lani vodil Cedevito, njegov pomočnik pa je bil prav Rimac. Vse glasnejše so govorice, da bo novo moštvo vodil hrvaški strokovnjak, ki je pred petimi leti s Cibono osvojil Ligo ABA. Oba kluba imata na primer tudi sklenjeni pogodbi z opremljevalcema, ki sta različna. Tako ni še nič novega o dresih, bo pa na njem zagotovo ob zeleni tudi oranžna barva.

Cedevita je osvojila pet naslovov hrvaškega prvaka, sedem pokalov, leta 2011 pa je v Evropskem pokalu zasedla tretje mesto. Olimpija je 17-krat postala slovenski prvak, šestkrat pa jugoslovanski. Ob tem ima še 20 pokalnih lovorik, leta 2001 je bila najboljša v Ligi ABA, leta 1994 v Evropskem pokalu, v letih 1967 in 1997 pa je zasedla tretje mesto v Evroligi. V polfinalu najmočnejšega evropskega tekmovanja je zaigrala tudi leta 1962.

"Zdaj je vse v rokah pravnikov. KK Cedevita bo prenesla sedež v Ljubljano, nato se bosta združila oba kluba. Intenzivno potekajo pogovori o vsem. Pogovarjamo se o športnem direktorju, smo v stikih s slovenskimi igralci, ki bi bili radi del projekta," je povedal Berločnik. O imenih s Tedeschijem še nista želela govoriti, po neuradnih informacijah pa naj bi bila blizu Ljubljančana Edo Murić, ki je letos odigral drugo polovico sezone za Cedevito, lani pa je bil velika želja Olimpije, in Gašper Vidmar, ki ga je pred leti Fenerbahče zmajem posodil.

Tako Cedevita kot Petrol Olimpija sta v tej sezoni doživeli hudo razočaranje na domačih parketih. Ljubljančane je v finalu državnega prvenstva premagala Sixt Primorska s 3:0, Cedevito pa je s 4:0 nadigrala Cibona. Se je pa Cedevita uvrstila v polfinale Lige ABA in si zagotovila nastop v Evropskem pokalu.