Dončić bi lahko v primeru uspeha reprezentance v kvalifikacijah nastopil tudi na samih igrah. Erjavec, ki se je na sejo (potekala je po videopovezavi) oglasil iz Miamija, podrobnosti dogovora o Dončićevem sodelovanju ni pojasnil, ker je na seji predstavil prenovo pravil OKS-ja.

Košarka je ostala edini ekipni šport, na katerem lahko Slovenija še nastopi na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA
Košarka je ostala edini ekipni šport, na katerem lahko Slovenija še nastopi na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: EPA

Na seji IO-ja so sicer podpisali dogovor o sodelovanju pri izvedbi olimpijskega festivala evropske mladine (Ofem) julija 2023 v Mariboru, govorili so tudi o zadnjih pozitivnih korakih države k sistemski pomoči športu, tudi pri zdravstvenih pregledih športnikov.

Pišot: "Upamo, da se blokada celotnega športa ne bo več zgodila"
Predsednik državnega strokovnega sveta za šport Rado Pišot je ponovno pozdravil zadnje odločitve vlade o odprtju delovanja slovenskega športa in tudi ponovnega zagona športa mladih. "Upamo, da se 11-dnevna blokada celotnega športa, kot smo mu bili priče do 12. aprila, ne bo nikoli več zgodila. Zahvala za sodelovanje direktoratu za šport, obenem pa si na drugi strani želimo, da bi bila komunikacija z ministrico Simono Kustec v prihodnje boljša," je dejal Pišot.

OKS in Maribor s podpisom potrdila organizacijo Ofem 2023

Mariborski župan Saša Arsenovič in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec sta danes podpisala sporazum o sodelovanju pri projektu Olimpijski festival evropske mladine (Ofem) poleti 2023. Mesto si od dogodka, na katerem pričakujejo več kot 3600 mladih športnikov iz 50 držav, obeta razvoj in prepoznavnost.

Predsednik komisije za medicino športa pri OKS-ju Matjaž Vogrin je predstavil mrežo referenčnih medicinskih centrov za pomoč športnikom ter prizadevanje za povečanje števila pregledov. "Uspelo nam je povečati število koncesnin za dvakrat in letos pričakujemo 3000 obravnavanih športnikov, dvakrat več kot lani. Ob pomoči ministrstva za zdravje smo tudi uvedli preventivne preglede za otroke, ki se po 12. letu začnejo ukvarjati s tekmovalnim športom, kar je bilo tudi že objavljeno v uradnem listu."

Maja Zalaznik je predstavila evropski model športa, ki bo ena izmed osrednjih točk športnega dela predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. IO OKS je podprl zaključke posveta s panožnimi zvezami na to temo in jih priporočil vladi za uporabo pri delu.

Slovenske olimpijske akademije je sprožila dejavnosti za sistematično umeščanje boja proti prirejanju izidov v športu, ki postaja velika globalna grožnja športu, v delovanje OKS-ja, pa tudi v dejavno vključevanje naše države v globalno preprečevanje zlorab in ozaveščanje športnikov. Prav tako je IO podprl manifest svetovnega gibanja za ferplej.
Ministrstvo za okolje in prostor je konec marca družbi Bežigrajski športni park (BŠP), v katerem je partner tudi OKS, zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona. Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec je o tem kratko dejal, da bodo lahko "o 14 letih žalostne zgodovine obnove razpadajočega športnega parka v središču Ljubljane" govorili po novinarski konferenci 21. aprila, na kateri bo prvi mož BŠP Joc Pečečnik predstavil, kako nadaljevati projekt.

Na seji so obravnavali pritožbe na sklepe o dodelitvi štipendij za športnike, sprejeli so osnutek etičnega kodeksa o delovanju v športu pri nas ter potrdili pravilnik OKS-ja za priznavanje kompetenc za strokovno delo v športu na področju športne rekreacije in športa starejših.

V uvodu so se z minuto molka poklonili spominu na tri nedavno preminule vidne športne delavce, Janeza Stareta (odbojka), Adija Vidmajerja (atletika in planinstvo) ter Janeza Pilgrama (atletika, rugby).