Koper Primorska je februarja tretjič zapored osvojil pokal. Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli
Koper Primorska je februarja tretjič zapored osvojil pokal. Foto: Koper Primorska/Žiga Mikeli

V Kopru so novo košarkarsko zgodbo začeli pisati pred štirimi leti, ko sta se povezala domžalska Lastovka, licenco katere je prevzel nov klub, in Koš Koper. Že v tretji sezoni delovanja so tigri prišli do Jadranske lige, ob tem so osvojili državno prvenstvo in trikrat zapored tudi pokal. Toda klub se je znašel v finančnih težavah, zaradi katerih sta med preteklo sezono odšla polovica moštva – med njimi tako rekoč vsi nosilci igre – in glavni trener.

Toda tudi po teh odhodih in spremembi zasedbe so Koprčani še naprej igrali odlično. V Ligi ABA so pred prekinitvijo zaradi pandemije zasedali šesto mesto, februarja pa so navdušili na Kodeljevem, ko so proti favorizirani Cedeviti Olimpiji ubranili pokalno lovoriko. Vendarle pa se klub še ni izkopal iz finančnih težav in je (za zdaj) ostal brez mesta med prvoligaško konkurenco. Ker je bila pretekla sezona končana brez prvaka, je Primorska še vedno branilec naslova.

Grozi izpad v najnižji rang

Komisija Košarkarske zveze Slovenije za licenciranje klubov je na sejah v maju in juniju obravnavala prejeto dokumentacijo klubov v postopku pridobivanja tekmovalnih licenc za prihajajočo sezono. Vlogo za licenco je oddalo 46 klubov, dva izmed njih pa licence za nastop v ligi, za katero sta vlogo oddala, nista prejela. Brez licence je poleg Kopra Primorske ostala še Radenska Creativ iz Murske Sobote.

Medtem ko Sobočani, ki so v pretekli sezoni igrali v 3. SKL, začetega postopka licenciranja za zdaj niso izpeljali do konca, Koprčani licence za 1. SKL niso prejeli, ker niso izkazali izpolnitve nekaterih obveznih finančnih meril, je sporočil KZS. Oboji na izdano odločbo z novimi dokazili in v predpisanem roku lahko vložijo pritožbo na Pritožbeni senat za licenciranje, sicer pa v tekmovalni sezoni 2020/21 lahko nastopijo v 4. SKL.

Septembra drugi del licenciranja

V prvem delu licenciranja za tekmovalno sezono 2020/21 so morali klubi oddati dokumentacijo, ki izkazuje ustrezna športna in pravna ter finančna merila za koledarsko leto 2019. Za pridobitev tekmovalne licence za 1. SKL (Ligo Nova KBM) je zaprosilo 11 klubov. Klube prvih treh lig v septembru čaka še drugi del licenciranja, ko bodo tekmovalno licenco morali potrditi z ustreznimi kadrovskimi ter infrastrukturnimi in finančnimi merili za prvo polovico koledarskega leta 2020.

Sestava lig v prihajajoči sezoni bo znana po koncu razpisa tekmovanja in izteku pritožbenega roka na odločbe za licenciranje. Komisar bo pri sestavi posameznih rangov tekmovanja upošteval pogoje, ki jih članske ekipe morajo izpolnjevati. Poleg podeljene licence Komisije KZS-ja za licenciranje košarkarskih klubov sta to pridobljena pravica nastopanja iz naslova tekmovalne uspešnosti in posredovana prijava v tekmovanje v skladu z razpisom.