Helios in Olimpija se bosta pomerila v seriji na tri zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Helios in Olimpija se bosta pomerila v seriji na tri zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani in Domžalčani so se do zdaj trikrat pomerili v finalih državnega prvenstva. Leta 2007 je Helios zmagal s 3:2, v naslednjih dveh sezonah pa je bila boljša Union Olimpija. Najprej s 3:1, nato s 3:0.

Helios je odtlej še enkrat igral v finalu (2015/16) in premagal Zlatorog s 3:1. Za Olimpijo bo to 27. nastop v finalih; zmagali so osemnajstkrat, osemkrat pa so bili poraženi. V lanskem finalu so Krko premagali s 3:0, skupno pa so desetkrat finalno serijo končali brez poraza.

Cedevita Olimpija je tudi letos nesporni favorit za zmago. Po izpadu v polfinalu Lige ABA želi čim prej končati finale in skleniti naporno ter dolgo sezono.

"Helios Suns je dobro organiziran klub. Ekipo že vrsto let vodi isti glavni trener, s kakovostnim sistemom in kakovostnimi igralci. Vsi v ekipi, tudi igralci, ki pred tem niso nikoli igrali v slovenskih tekmovanjih, se zavedamo, sploh po finalu Pokala Spar, da finale ne bo lahka naloga," je dejal trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac.

"Vsi želimo čim hitreje končati prvenstvo. Na vsaki tekmi bo treba garati, še posebej v Domžalah, kjer ima Helios bučno podporo s tribun. Po tekmah s Crveno zvezdo nimamo veliko časa za regeneracijo, a imamo kakovost in verjamemo vase. Z dobro igro v obrambi in hitrim napadom, ki nas krasi že celotno sezono, bomo dali vse od sebe, da zmagamo na prvi tekmi, kar bi bila dobra popotnica pred drugo preizkušnjo na domačem parketu," je dodal Golemac.

Trener Heliosa Suns Dejan Jakara priznava, da je Cedevita Olimpija nesporni favorit, še posebej ob dejstvu, da njegovo moštvo pestijo poškodbe. Na seznamu vprašljivih so Blaž Mahkovic, Venkatesha Jois, Carlbe Lee Ervin in Miroslav Pašajlić.

"Potem ko smo imeli skozi celotno sezono srečo s poškodbami, nam je ta zdaj malce obrnila hrbet. Zato trenutno še vedno ne vemo, kdo bo sposoben igrati v finalu. Kljub vsemu se ne bomo predali. Poskusili bomo presenetiti," je dejal Jakara.

Druga tekma bo v soboto ob 17.30 v Stožicah, tretja pa 1. junija v Domžalah.