Nova sezona državnega prvenstva se je začela z zapletom. Foto: SOJ RTV SLO/Canva
Nova sezona državnega prvenstva se je začela z zapletom. Foto: SOJ RTV SLO/Canva

Na tekmi je za ekipo Rogaške nastopil Val Luka Jugovac, ki v prvem krogu ni imel pravice nastopa. Tekma je bila po uradni dolžnosti registrirana z rezultatom 20:0 v korist Ilirije. Rogaška je tako ostala brez točke, potem ko je uvodno tekmo v soboto pri Iliriji izgubila s 74:96.

"Jugovac je sicer bil na seznamu igralcev s podeljeno pravico nastopa, ki ga je zveza posredovala košarkarskemu klubu Rogaška. Odstopanja pred začetkom tekme ni opazil niti delegirani tehnični komisar tekme Tone Polak. V nasprotnem primeru bi bil (lahko) del ekipe sicer poškodovani Staš Sivka, ki je tekmo kot 'uradna oseba' spremljal s klopi," je Rogaška zapisala v izjavi za javnost.

Na zapis Rogaške se je odzvala tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki je na spletni strani zapisala, da je odgovornost za nastop igralcev na posamezni tekmi povsem na strani kluba in da je "nekorektno razloge iskati pri drugih osebah, kot v določenem primeru tehničnem komisarju".

"Če igralec prestopi po koncu prestopnega roka, kar je bil primer v tej zadevi, in pred začetkom tekmovanja, v prvem krogu nima pravice nastopa. Registracijski pravilnik se v tem delu ni spreminjal že več let in klubi v večini ta določila poznajo. Poleg tega, da je to določilo jasno zapisano v pravilniku, pa je v konkretni zadevi potrebno omeniti še, da je igralec v klub prestopil 19. septembra," je zapisala krovna zveza.

"KK Rogaška je bila po elektronski pošti ob potrditvi prestopa obveščena z besedami, 'da igralec nima pravice nastopa v 1. krogu DP'. Poleg tega pa je KK Rogaška 28. septembra po elektronski pošti prejela tudi odločbo registracijske komisije, iz katere je prav tako jasno razvidno, da igralec v prvem krogu nima pravice nastopa," so še dodali pri KZS-ju.
Ob tem so poudarili, da so vse odločbe registracijske komisije javno objavljene na njihovi spletni strani in dostopne vsem. "Sklicevanje in prevračanje krivde na katere koli druge uradne osebe tekme je tako najmanj nekorektno, izključno odgovornost pa za nastalo zadevo nosi klub," so še dodali.


LIGA NOVA KBM, 1. krog

KRKA – ŠENTJUR 111:55
Hamilton 21, Cousins 19, Jurković 14; Lapornik 17.

HOPSI POLZELA – KANSAI HELIOS 81:100
Skipper-Brown 21; Mahkovic 27, Blomgren 22.

ILIRIJA – ROGAŠKA 20:0

ECE TRIGLAV – GOR. GRAD. DRUŽBA ŠENČUR 76:64
Čabrilo 17, Muratović 16; Murić 22.

LTH CASTINGS – TERME OLIMIA 99:95
Robinson 20, Rojc 17, Kerić 14; Pelko 29, Atanacković 17.