Naslov brani Petrol Olimpija, ki je maja na peti tekmi finala po podaljšku s 95:90 premagala Krko. Najkoristnejši igralec finala je bil Devin Oliver, ki je po sezoni odšel iz Ljubljane. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Naslov brani Petrol Olimpija, ki je maja na peti tekmi finala po podaljšku s 95:90 premagala Krko. Najkoristnejši igralec finala je bil Devin Oliver, ki je po sezoni odšel iz Ljubljane. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Chris Thomas, Jaka Blažič
Trener Zlatoroga Chris Thomas je bil del strokovnega štaba izbrane vrste na EuroBasketu 2013, kjer je bil sodelavec Božidarja Maljkovića, in na svetovnem prvenstvu leta 2014, ko je bil del ekipe Jureta Zdovca. Foto: www.alesfevzer.com
Martić: DP priložnost za povratnike po poškodbi
Sixt Primorska resen konkurent Olimpiji in Krki

V prvem delu bodo ekipe odigrale 18 krogov. Šest najboljših se bo uvrstilo v drugi del, kjer jih čaka še deset tekem, nato pa sledi četrtfinale, kateremu se bosta pridružili še dve ekipi iz Lige za obstanek. Četrtfinale in polfinale se bosta igrala na dve zmagi, finale pa na tri. Pričakovanja pred novo sezono je na novinarski konferenci predstavilo vseh deset trenerjev.

Pri Hopsih trije Američani
Jovan Beader
iz Heliosa Sunsov je povedal, da si v Domžalah želijo uvrstitve med prvih šest ekip, hkrati pa postati stabilen abaligaš. "Pričakujem izenačeno sezono, saj je večina ekip zelo izenačenih. Seveda pa bodo na koncu odločale malenkosti, dnevna forma in poškodbe."

Boštjan Kuhar, ki vodi zasedbo Hopsov s Polzele, je razložil, da je ekipa v primerjavi z zadnjo sezono doživela kar veliko sprememb. "Pripeljali smo tri nove tujce iz ZDA, odigrali smo precej prijateljskih tekem in nihanja v igri so opazna. Naša želja je uvrstitev med prvih šest moštev, kar pa zagotovo ne bo lahko, saj so se vse ekipe precej okrepile. Hkrati prvič tekmujemo v pokalu Alpe Adria, ekipi pa smo priključili tudi tri mladince, ki jih želimo čim prej pripraviti za člansko raven."

Ilirija želi le obstati med elito
Saša Dončić
bo tudi letos vodil zasedbo Ilirije, ki je bila lani eno izmed prijetnejših presenečenj sezone. "Naša ekipa je drastično spremenjena. Večina igralcev je šla v boljše klube, kar je dokaz, da smo dobro delali in razvili njihov potencial. Sezone se bomo lotili z mlado, neizkušeno ekipo, ki pa se želi dokazati. Poimensko imamo verjetno najslabšo ekipo v ligi, zato bo za nas obstanek velik uspeh."

Strateg Krke Simon Petrov je zadržal večino igralcev iz zadnje sezone. Petrov ni skrival ambicij; priznal je, da je cilj kluba vrh slovenskega prvenstva. "Petrol Olimpija bo pravi test za naše moštvo. Ljubljančani iz tekme v tekmo dvigujejo raven igre, zato bomo morali v četrtek pokazati odlično igro, če jih hočemo premagati."

Olimpija na treh "frontah"
Petrol Olimpija bo v novi sezoni tekmovala v treh tekmovanjih – Ligi Nova KBM, Ligi ABA in Ligi prvakov. V jadranski druščini je že odigrala dve tekmi, v torek jo čaka premiera v Ligi prvakov doma proti Strasbourgu, pred derbijem s Krko pa trener Zoran Martić pravi: "Olimpija vedno strmi najvišje, zato si tudi letos želi naslova prvaka. Je pa dejstvo, da igramo v treh različnih tekmovanjih, zato bomo morali skrbno deliti minutažo med vse igralce. Tekma s Krko je pomembna predvsem z vidika prestiža."

Rogaška pod vodstvom Damjana Novakovića tekmuje v Ligi ABA 2 ter Ligi Nova KBM. "Precej smo spremenili ekipo, zato smo trenutno še daleč od idealne forme. Naš osnovni cilj je uvrstitev med prvih šest ekip, ki bodo tekmovanje nadaljevale v Ligi za prvaka."

Tigri v superpokalu dobili velik zagon
Sixt Primorska je sezono odprla z zmago v slovenskem superpokalu proti Petrolu Olimpiji in s tem jasno nakazala, da bo strah in trepet košarkarskih parketov v Sloveniji in drugi jadranski regiji. "Seveda so ambicije najvišje mogoče, a trenutno so to le želje. Zmaga v superpokalu nam je dala zagon, kako se bo vse skupaj končalo, pa je odvisno od mnogo dejavnikov," pravi trener Jurica Golemac.

Rade Mijanović bo tudi letos za krmilom Šenčurja Gorenjske gradbene družbe, ki je februarja pod njegovim vodstvom dosegla zgodovinski uspeh z uvrstitvijo v finale Pokala Spar. "Smo optimistični, a se hkrati zavedamo realnega stanja v slovenski košarki. Tri ekipe izstopajo po organizacijskem ustroju in kadrovski politiki, nato imamo še dve v Ligi ABA 2, preostalih pet klubov pa se bo verjetno borilo za šesto mesto. Mi bomo zadovoljni tudi, če se bomo v Ligo za prvaka uvrstili prek skupine za obstanek, hkrati pa imamo cilj, da razvijemo vsaj enega mladega košarkarja."

Thomas se je zaljubil v slovensko košarko
"Ta sezona bo zagotovo bolj kakovostna od prejšnje, saj je večina ekip naredila korak naprej. Mi smo se okrepili v skladu s finančnimi zmožnostmi in upamo, da imamo dovolj kakovosti, da se uvrstimo v Ligo za prvaka," je povedal trener Šentjurja Jakša Vulić.

Ekipo Zlatoroga bo letos vodil Američan Chris Thomas, ki se ga ljubitelji slovenske košarke spominjajo kot pomočnika Božidarja Maljkovića in Jureta Zdovca v slovenski reprezentanci. "Pred petimi leti sem se zaljubil v slovensko košarko in čeprav nisem pričakoval, da me bo pot znova zanesla v Slovenijo, vam povem, da mi je zdaj velika čast sodelovati v Ligi Nova KBM. Imamo zelo mlado moštvo, ki bo gojilo atraktiven slog igre, poln energije in trde obrambe. Hočemo, da bo Laško ponosno na te mlade igralce."


LIGA NOVA KBM, 1. krog, četrtek ob 19.00:
KRKA – PETROL OLIMPIJA

Sobota ob 19.00:
HELIOS SUNS – ILIRIJA

HOPSI POLZELA – ZLATOROG

ŠENTJUR – ROGAŠKA

SIXT PRIMORSKA – ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA

Martić: DP priložnost za povratnike po poškodbi
Sixt Primorska resen konkurent Olimpiji in Krki