Italijan Marco Belinelli, novi član ekipe San Antonio Spurs, je eden najboljših posameznikov na turnirju v Kopru. Na tekmi proti Turkom je dosegel 17 točk. Foto: EPA
Italijan Marco Belinelli, novi član ekipe San Antonio Spurs, je eden najboljših posameznikov na turnirju v Kopru. Na tekmi proti Turkom je dosegel 17 točk. Foto: EPA
Alessandro Gentile
Izjemno zrelo igro je kljub svojim rosnim 21 letom prikazal tudi Mellijev klubski soigralec Alessandro Gentile (20 točk), sin nekdanjega italijanskega reprezentanta Ferdinanda Nanda Gentileja, danes košarkarskega trenerja. Foto: EPA
italijanski navijači
V dvorani Bonifika se je na tekmi Italija - Turčija zbralo 3.000 obiskovalcev, največ je bilo Italijanov. Foto: EPA
grški navijači
Druge zmage so se razveselili tudi grški navijači, Grčija - Rusija 80:71. Foto: EPA
Italija-Turčija
Turki s Hidayetom Türkoglujem na čelu (prvi strelec Turkov je dosegel zgolj 12 točk, enako število točk pa je dosegel še en turški NBA-jevec Ömer Asik) so se na koncu sicer prebudili, a je bilo ob odličnih Italijanih in turškem slabem izvajanju prostih metov (50-odstotno uspešni s črte prostih metov) ter slabem 50-odstotnem metu za dve točki to premalo za preobrat. Foto: EPA
Vasilis Spanulis
Popolno grško slavje je nekoliko skazila poškodba njihovega prvega zvezdnika Spanulisa, ki je zaradi bolečin v gležnju presedel skoraj celoten drugi polčas. Foto: EPA
Finski navijači
Na Obalo je prišlo tudi veliko finskih navijačev. Pred tekmo s Švedi so pokazali tudi svojo hudomušno stran ... Foto: EPA
Šved Jeffrey Taylor
Pri Švedih je bil najučinkovitejši Jeffrey Taylor z 19 točkami in šestimi skoki. Foto: EPA
Grki in Italijani blestijo v Kopru
Italijani blestijo v Kopru

Naši zahodni sosedje nadaljujejo niz odličnih iger, standardno odličnemu Marcu Belinelliju (17 točk), ki, tudi ko ne zadeva iz igre, opravlja levji delež dela z razigravanjem svojih soigralcev, izjemno borben pa je tudi v obrambi, se je v prvemu polčasu pridružil komaj 22-letni krilni center Nicolò Melli, ki je kljub visoki zvezdniški navezi Turkov uspešno zadeval in skakal ter tako dosegel dvojni dvojček (14 točk in 10 skokov).

O eni najpomembnejših tekem v svoji karieri je Melli dejal: "Sem prvič na EP-ju, igral sem proti Turkom, ki so prišli sem osvojit zlato. Nasproti sta mi stala Erden in Asik, ki me pojesta za malico, bil sem čisto mehak pred tekmo," je priznal 205 centimetrov visoki igralec ekipe Emporio Armani Milano, po pripombi enega izmed novinarjev, da je on danes "pojedel" velike Turke, pa je Melli dodal: "Res je, dobro se je izšlo danes, ampak zato sem zdaj uničen, k sreči imamo dan počitka, da naberemo moči za nadaljnje tekme." Po dveh tekmah so pričakovanja med Italijani visoka, do uvrstitve v drugi krog jih loči "le" še ena zmaga. Ali jim bo to uspelo, do kod sploh lahko seže Italija? "Ničesar ne pričakujte od nas, dajemo vse od sebe, nekaj od tega se vidi tudi na igrišču. Imamo zvezde v ekipi, ampak menim, da smo vsi dobri, vsak je pripravljen eksplodirati v določenem trenutku. Delujemo kot ekipa, razumemo se tako na igrišču kot zunaj njega, to je naša taktika."

Izjemno zrelo igro je kljub svojim rosnim 21 letom prikazal tudi Mellijev klubski soigralec Alessandro Gentile (20 točk), sin nekdanjega italijanskega reprezentanta Ferdinanda Nanda Gentileja, danes košarkarskega trenerja. Gentile mlajši je po pohvalah sedme sile za igro in po komentarju, da je ta tekma pomembna odskočna deska zanj, skromno odgovoril le: "Ne mislim nase, mislim na celotno ekipo. Zame je čast, da sem tu, čast, da zastopam svojo državo."

S strelsko razpoloženimi Italijani je razlika vse bolj naraščala, ob koncu tretje četrtine je znašala že plus 17 za naše zahodne sosede, največ zaslug za to pa je imel 24-letni Pietro Aradori, ki je 17 od svojih končnih 23 točk dosegel prav v tem delu igre (njegov met za tri točke je bil kar 80-odstoten). Na vprašanje, kaj se je zgodilo z njim v 3. četrtini, ko je igral "kot v transu", je 1,94 metra visoki branilec odgovoril: "V prvem polčasu sem veliko energije porabil v obrambnih nalogah, ko sem pazil na Türkogluja, ampak ves čas sem bil tudi v napadu, čakal sem le pravo priložnost."

Turki s Hidayetom Türkoglujem na čelu (prvi strelec Turkov je dosegel zgolj 12 točk, enako število točk pa je dosegel še en turški NBA-jevec Ömer Asik) so se na koncu sicer prebudili, a je bilo ob odličnih Italijanih in turškem slabem izvajanju prostih metov (50-odstotno uspešni s črte prostih metov) ter slabem 50-odstotnem metu za dve točki to premalo za preobrat. Italijanski navijači, ki so spet napolnili koprsko dvorano Bonifika - tekmo si je ogledalo 3.000 obiskovalcev -, so konec tekme tako pričakali na nogah ob vzklikih Italija, Italija.

Po tekmi je turški selektor Bogdan Tanjević, ki je dolgo deloval tudi v Italiji, na vsa usta hvalil nadarjene mlade Italijane, ki so tekmecem kljub pomanjkanju centimetrov parirali tudi v skoku (Turki 34 skokov, Italijani 29).

Turčija se je znašla v nezavidljivem položaju, po dveh tekmah ima dva poraza. Boša že na naslednji tekmi obljublja boljšo igro svojih varovancev, Italijanom pa manjka le še ena zmaga do uvrstitve v drugi krog tekmovanja.

Grki so se znesli nad Rusi, Spanulis poškodovan
Razlog za skrb ima tudi ruski selektor Vasilij Karasjov - drugi boleči poraz so Rusom zadali Grki (80:71). Zadnja tekma drugega dne se je začela izenačeno, tako eni kot drugi so lepo polnili koša, ob koncu prve četrtine je Rusija vodila z 21:16.

V drugi četrtini so Rusi nadaljevali dobro igro, Dimitrij Kulagin in Sergej Monia sta zadela vsak po eno trojko, zbornaja komanda je povedla s 27:20. Grki so se hitro zbrali in z delnim izidom 12:2 prišli do novega vodstva z 32:29, prvi polčas pa so končali s sedmimi točkami prednosti (41:34). Nalet Grkov se je nadaljeval v tretji četrtini, na polovici tretje četrtine so vodili že za 19 točk. Tekma ni bila ravno privlačna za oko, v igri slabših je bolje šlo Grkom. Po 30 minutah igre je semafor kazal 62:47 za Grke. Šest minut pred koncem so Grki vodili že za 22 točk, Rusi so se tako kot na včerajšnji tekmi proti Italijanom na koncu predramili iz spanca, boljšo igro je prikazal tudi Aleksej Šved, 11 sekund pred koncem je razlika znašala "le" še sedem točk. Na rusko žalost je bilo to prepozno za preobrat, končni rezultat je tako znašal 80:71. Pri Grčiji je pet igralcev doseglo dvomestno število točk, največ Vasilis Spanulis in Kaimakoglou Kostas – oba po 11, pri Rusih Aleksej Šved 17 točk in štiri asistence.

Popolno grško slavje je nekoliko skazila poškodba njihovega prvega zvezdnika Spanulisa, ki je zaradi bolečin v gležnju presedel skoraj celoten drugi polčas. Italijan na klopi Grkov Andrea Trinchieri ni znal povedati, kako resna je poškodba, eden najzgovornejših selektorjev v skupini D pa je tekmo ocenil tako: "Čudna tekma je bila, nadzorovali smo jo 36 minut, sprostili smo se, kar je normalno, saj smo ljudje. Tako dolg turnir pa prinese tudi veliko stresa, tako da je padec v igri nekaj normalnega. Dali smo jim priložnost, da se vrnejo, ruski strelci so se nekoliko razigrali, tudi to je del igre. A že gledamo naprej, čaka nas ena najpomembnejših tekem proti Turkom."

Že druga zmaga za Fince, padli so Švedi
Drugi tekmovalni dan sta odprli reprezentanci Finske in Švedske, zmaga je pripadla favoriziranim Fincem (90:75). Tekma se je začela izenačeno, tako eni kot drugi so zadevali kot za stavo, po dobrih dveh minutah igre je semafor kazal 8:8. Pri Fincih je zadeval Teemu Rannikko, pri Švedih pa sta se razigrala Jeffrey Taylor in Jonas Jerebko. Ob koncu prve četrtine je bil rezultat 27:27. V drugi četrtini je bila zgodba povsem drugačna, Finci so bili odlični tako v metih z razdalje kot pod košem, na odmor pa so Finci, pri katerih se je med strelce vpisalo kar osem igralcev, odšli s 17 točkami prednosti. Švedom, ki imajo v svojih vrstah premalo razpoloženih igralcev, vse preveč se zanašajo na Taylorja, je v tretjini četrtini igra povsem spolzela iz rok. Finci so po 30 minutah igre vodili s 67:46 in v zadnji del igre tako stopili z lepo prednostjo, tako da so tekmo mirno pripeljali do konca. Končni rezultat je bil 81:60, najboljša finska strelca: Gerald Lee 14 točk, Kimmo Mauurinen 12 točk; pri Švedih je bil najučinkovitejši Jeffrey Taylor z 19 točkami in šestimi skoki, Jonas Jerebko je dodal 12 točk.

Finci so še drugič pokazali, da niso za odpis, finski selektor Henrik Dettemann pa ima v svoji vrsti veliko število igralcev, ki lahko odigrajo tekmo na visoki ravni. Kljub pohvalam Finci ostajajo trdno na tleh, pravi Dettemann, pritiska za zdaj ne čutijo: "Pritiska ne bo več, spoštujemo vse nasprotnike in ekipe, še naprej bomo igrali svojo ekipno igro. Grke bomo skušali pokriti čim bolje, upajmo, da jim bomo skazili načrte (za novo zmago, op. a.)."

V Kopru je danes dan za počitek, ki ga vse reprezentance po rečenem še kako potrebujejo. Pa še pogled na lestvico skupine D po prvih dveh odigranih tekmah: na vrhu so Grčija, Finska, Italija - vse tri reprezentance imajo po dve zmagi; Rusi, Turki in Švedi bodo v soboto lovili svojo prvo zmago.

Dolores Subotić, @DoloresSubotic

Grki in Italijani blestijo v Kopru
Italijani blestijo v Kopru