Organizatorji EuroBasketa so prvenstvo, ki bo septembra v Sloveniji, predstavili v Londonu. Foto: Tine Murn, Matjaž Ambrožič
Organizatorji EuroBasketa so prvenstvo, ki bo septembra v Sloveniji, predstavili v Londonu. Foto: Tine Murn, Matjaž Ambrožič
Novinarske konference se je udeležilo nekaj deset novinarjev. Foto: Tine Murn, Matjaž Ambrožič
Kljub spektakularnemu Final Fouru Evrolige, pa so v Londonu v ospredju drugi športi. Foto: Tine Murn, Matjaž Ambrožič
Final Four Evrolige gosti londonska lepotica O2 Arena. Foto: Tine Murn, Matjaž Ambrožič

Ta je opoldne potekala v tiskovnem središču londonske superdvorane O2 Arena, kjer od včeraj poteka končnica Evrolige, najelitnejšega klubskega tekmovanja na celini. Kljub sorazmerno zgodnji uri in na prosti dan na turnirju Final Four, se je na njej zbralo nekaj deset novinarjev.

Marsikdo bi pričakoval potrditev fraze, da je London v teh dneh v znamenju košarke. Ni tako. Tekme na zaključnem turnirju Evropske lige ne prenaša nobeden od prosto dosegljivih televizijskih programov. Ob koncu tega tedna so za Britance premočno v ospredju predzadnji krog angleške nogometne lige, domače prvenstvo v ragbiju, nastop angleških igralcev kriketa, nova dirka formule 1, pri čemer se prav danes popoldne na Wembleyju igra tudi finale angleškega nogometnega pokala, najstarejšega nogometnega tekmovanja sploh.

Košarka ali pač koši ob asfaltiranih igriščih navadno ob parkih v Londonu so sicer pogosto zasedeni, toda dejavni tam so po večini res priseljenci ali neangleško govoreči (na primer Grki), med domačini pa je košarka priljubljena bolj kot ne le pri mlajših ljubiteljih hiphop glasbe. Tako nekako je košarka "domača" v Londonu, pri čemer drugje po Britaniji to športno zvrst poznajo še slabše.

Na konferenci so nastopili Kamil Novak, generalni sekretar FIBA za Evropo, Aleš Križnar, direktor EuroBasket 2013, Peter Vilfan, košarkarska legenda in ambasador prvenstva, Vesna Žarkovič, predstavnica Vladnega urada za komuniciranje, in Petra Stušek, predstavnica turistične organizacije slovenske prestolnice.

Vsi govorci so vzorno predstavili svoje ali pa vloge organizacij, ki jih zastopajo. Veliko pohval na račun slovenskih prirediteljev je izrekel Kamil Novak, medtem ko je z nagovori posebej izstopal direktor Aleš Križnar, spreten in uglajen govorec, kakršnih bi slovenska politična ali pa gospodarska diplomacija potrebovala še veliko več. Slednje omenjam namenoma, saj se je v skoraj sedmih letih mojega službovanja v Londonu le z redkimi svetlimi izjemami skoraj praviloma dogajalo, da so bile slovenske samopredstavitve pred britanskim občinstvom skromne, včasih celo nevzdržno slabe.

Obetov za dobro izvedbo prvenstva je že na tej debatni točki veliko!

Vstopnice za največji športni dogodek v samostojni Sloveniji ali za več kot 50 tekem 24 na prvenstvo kvalificiranih reprezentanc se prodajajo dobro. Na EuroBasket 2013 se je uvrstilo kar šest selekcij držav, ki so nekoč sestavljale Jugoslavijo. Večje število navijačev prav teh, ki se bodo napotili na košarkarske izlete k nam, so za prireditelje, kakopak, še posebej sladka skrb. Nekatera prizorišča tekmovanj v Kopru, na Jesenicah, v Celju in Ljubljani, se v tem času še prenavljajo, a kot zagotavljajo odgovorni, vsa ta dela potekajo po načrtih in bodo v kratkem dokončana. V Slovenijo bo septembra pripotovalo do 2.000 akreditiranih novinarjev in drugega medijskega osebja, televizijske prenose tekem s prvenstva pa naj bi po grobi oceni spremljalo kar 200 milijonov gledalcev v 160 državah.

V prvenstvu v Sloveniji bo prvikrat uveden tudi nov režim nakupov dnevnih vstopnic, ki bo organizatorjem sicer naprtil več obveznosti, hkrati pa poskrbel, da nemara nekatere tekme ne bodo obiskane slabše. V resnici to pomeni tudi to, da bodo gledalci v dvorani vsak dvoboj spremljali na pred vsako tekmo počiščenih tribunah, saj bodo ti med tekmama na istem prizorišču to morali na kratek čas zapustiti. Doslednejša vnaprejšnja preglednost zasedenosti dvoran pa bo omogočala tudi to, da bodo prosta mesta lahko zasedli bodisi šolarji bodisi drugi, ki bodo deležni posebnih povabil ipd.

Zelo zanimiv je tudi podatek, da se je na poziv prirediteljev EuroBastketa 2013 prostovoljcem, ki bi želeli sodelovati kot pomožno osebje na prvenstvu, do zdaj javilo že 2.536 prostovoljcev, in to iz različnih držav. Prav ta podatek je za britansko občinstvo zelo pomemben, saj je znano, da so bile lanske olimpijske igre v Londonu uspešne tudi na račun stotine prostovoljcev, ki so pomagali pri njih izvedbi. Zato so prostovoljci, vsi tisti nekdanji in tudi bodoči, pa najsi so ali pa šele bodo sodelovali pri kateri koli športni prireditvi, zaslužijo pohvalo in poseben poklon.

Ena izmed posebnosti septembrskega košarkarskega prvenstva v Sloveniji bo tudi prilagojen režim odpiralnega časa pivnic in restavracij, ki bo v zadnjem tednu tekmovanja veljal v prestolnici. Gostinski lokali bodo smeli obratovati do jutra, kar skoraj že zagotavlja, da bo EuroBasket 2013 tudi veselo prvenstvo.

Na londonski tiskovni konferenci ob predstavitvi prihajajočega evropskega košarkarskega prvenstva je bila zelo živahna tudi njegova maskota Lipko.

Matjaž Ambrožič