Na tekmah Slovenije je bilo ogromno gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na tekmah Slovenije je bilo ogromno gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pred začetkom turnirja smo poročali, da se pri organizaciji velikih športnih tekmovanj, kot je EuroBasket, koristi od njihove organizacije poudarjajo skorajda pavšalno. Da bi preverila, kakšno je stanje duha v Sloveniji po koncu največjega športnega dogodka, ki ga je država kdaj gostila, dr. Simon Ličen in dr. Renata Slabe-Erker še naprej raziskujeta stališča prebivalcev Slovenije glede organizacije EuroBasketa 2013 in tudi drugih športnih prireditev v Sloveniji.

Vabljeni k sodelovanju
- Anketni vprašalnik EuroBasket 2013

To je že drugo od treh anketiranj, ki jih načrtujejo organizatorji. "Zanima nas, ali se stališča prebivalcev države gostiteljice glede organizacije takšnih prireditev razlikujejo pred njihovim začetkom in po njihovem zaključku. Zato je pomembno, da v drugem anketiranju sodelujejo tudi tisti, ki so svoja stališča podali že prvič. Pri tem ni pomembno, ali so se ta medtem spremenila ali ne," je o raziskavi povedal Ličen.

Raziskovalci za čim bolj veljavne ugotovitve potrebujejo čim več udeležencev, zato tudi bralce prosijo, da se odzovejo njihovemu povabilu in sodelujejo v raziskavi. "Stališča ljudi se med seboj razlikujejo, zato ni pravilnih ali napačnih odgovorov," je spet poudaril Ličen. "Nekatere trditve so zastavljene zelo neposredno. To ne pomeni, da raziskovalci menijo, da so najbolj pravilne, ampak da so udeleženci tisti, ki izrazijo, ali se z njimi strinjajo ali ne. Nekateri sodelujoči so se med odgovarjanjem na vprašanja menda precej zabavali. To je dobro. K življenju je res treba pristopati čim bolj dobre volje."