Organizator igre San Antonio Spursov Tony Parker je znova dokazal svoje odlike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Organizator igre San Antonio Spursov Tony Parker je znova dokazal svoje odlike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović in Nando De Colo
Nando De Colo se je v prvem polčasu izkazal s šestimi točkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Francija
Slovenci so odlično skakali proti dobro pripravljenim Francozom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francija - Slovenija
Na tekmi ni manjkalo atraktivnih potez. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
EuroBasket: Odmevi po pripravljalni tekmi s Francijo

Slovencem je po treh četrtinah dobro kazalo, a so zadnjo četrtino izgubili s kar 10 točkami razlike (13:23). Po izenačenju Gašperja Vidmarja (11 točk) s prostim metom na 63:63 minuto in 17 sekund pred koncem je stvari v svoje roke vzel sijajni francoski organizator igre Tony Parker. Najprej je zadel oba prosta meta, vmes je slovenski napad zapravil sicer razpoloženi Goran Dragić (18 točk), nato pa je Parker še sijajno podal Antoinu Diotu, ki je povsem neoviran zadel met za tri točke. Predtem je Francoze v igri obdržal 25-letni center Strasbourga Alexis Ajinca s 17 točkami, od tega kar 10 v zadnji četrtini.

Dobljen skok proti atletskim Francozom
Kljub prvemu domačemu porazu v pripravah na EuroBasket in drugemu v 12 pripravljalnih tekmah varovanci Božidarja Maljkovića niso razočarali. Veseli odlična igra centrske linije z Vidmarjem na čelu in dobljen skok z 39:37 proti atletskim Francozom, ekipi, s katero imajo Slovenci vedno težave. Tudi tokrat pa met ni najbolje stekel, na koncu za dve točki spodobnih 17/39, za tri le 3/19. Slovenija EP odpira v sredo ob 21.00 proti Češki.

Naredili preveč napak v zaključku
"Za konec priprav smo si želeli močnega tekmeca in glede na to, da smo s Španijo v isti skupini, je bila Francija logična rešitev. Nismo igrali slabo in če bi bila na drugi strani igrišča katera koli druga ekipa, bi verjetno zmagali. A velika moštva te kaznujejo za vsako napako in mi smo jih v zadnjih minutah naredili preveč. Popraviti moramo še obrambo pri hitrem prenosu žoge, bolje moramo skakati v napadu, hkrati pa smo imeli danes premalo podaj. Vsi komaj čakamo na uvodno tekmo, ki bo zagotovo najtežja, zato ker je prva in ker bomo imeli na drugi strani spoštovanja vredno zasedbo Češke," je ocenil selektor Maljković.

Vidmar: Lepo je, da smo vsi ostali zdravi
Vidmar je dodal: "Odigrali smo dobro tekmo, žal pa nam je v zadnjih petih minutah popustila zbranost in tekmec je dosegel nekaj lahkih košev. Nismo varčevali z močjo, saj gremo vsako tekmo na polno, lepo pa je, da smo vsi ostali zdravi in da bomo prvenstvo začeli v polni postavi."

Francozi prvi del sklenili s 13:1!
Dvanajsto pripravljalno tekmo je domači selektor Božidar Maljković začel v postavi: Goran in Zoran Dragić, Jure Balažič, Jaka Blažič in Vidmar. Francozi so bili standardni: Parker, Mickael Gelabale, Boris Diaw, Nicholas Batum in Ajinca. Gostitelji so tekmo odlično začeli in po šestih zaporednih točkah Gorana Dragića hitro povedli z 12:4 v peti minuti tekme. Sledil je kolaps gostiteljev v napadu in francoski niz 9:0 za vodstvo s 13:12, galski petelini pa so v zadnjih štirih minutah prve četrtine nadigrali Slovenijo s 13:1 in povedli s 13:17.

Slovence reševal skok, od tega kar 12 v napadu
Drugo četrtino je z drugo trojko Slovenije na tekmi (do takrat met 1/8) odprl kapetan Jaka Lakovič, a težav v napadu ni bilo konec. Francija je tako po košu Nanda De Coloja povedla za šest (16:22) v 13. minuti, po košu in dodatnem zadetem prostem metu Gelabaleja pa s 23:30 v 18. minuti. To je bila najvišja francoska prednost na tekmi. Slovenci so do konca četrtine izenačili na 30, dva prosta meta je nekaj sekund pred odmorom zadel Parker. Že v prvem polčasu je šepal met (za 2: 7/26, za 3: 2/13). Slovenci so sijajno skakali v napadu in zbrali kar 12 skokov, skupno pa že 28.

Slovenci po nizu 10:0 povedli s 40:35
Dobra tretja četrtina Slovenije, ki je nadoknadila zaostanek ob polčasu. Maljković je premešal začetno peterko, priložnost ob bratih Dragić in Vidmarju sta dobila še Nachbar in Murić. Po trojki De Coloja je sledil slovenski niz 10:0 za vodstvo s 40:35 v 23. minuti. Gostitelji so pridno izkoriščali prostor pod košem in vtekanje centrov ter držali prednost nekaj točk. Nekoliko se je popravil tudi met, tako da so Slovenci ob koncu imeli pet točk prednosti.

Simultanka Ajince z 10 točkami zapored
Francija se je na krilih 218 cm visokega Ajince v zaključku začela nevarno približevati in po nizu 2:10 ter zabijanju Ajince (10 točk zapored) povedla v 37. minuti z 58:59. Nato je vlogo slovenskega rešitelja prevzel Nachbar in s štirimi točkami zapored držal ravnotežje do napete končnice, kjer je tehtnico na gostujočo stran nagnil Parker.

EP v košarki, pripravljalne tekme
SLOVENIJA - FRANCIJA
65:70 (13:17, 17:15, 22:15, 13:23)
G. Dragić 18, Vidmar 11, Nachbar 10, Begić in Z. Dragić po 6, Lorbek 5, Blažič 4, Lakovič 3, Balažič 2; Ajinca 17, Parker 14, De Colo 11, Diot in Gelabale po 8, Petro 6, Batum 4, Diaw 2.

Prosti meti: 22/30; 15/20
Met za dve: 17/39; 20/44
Met za tri: 3/19; 5/15
Skoki: 39; 37

EuroBasket: Odmevi po pripravljalni tekmi s Francijo