Srečnežev z vstopnicami za tekme Slovenije je malo, tako da se pričakuje samo še naraščanje cen na črnem trgu. Foto: KZS
Srečnežev z vstopnicami za tekme Slovenije je malo, tako da se pričakuje samo še naraščanje cen na črnem trgu. Foto: KZS
Odgovor preprodajalca, na vprašanje, zakaj se je sploh postavil v vrsto za nakup vstopnic.
Slovenija - Francija, kvalifikacije za EP 2005 v dvorani Zlatorog, Celje
Dvorana Zlatorog bo med košarkarskimi tekmami evropskega prvenstva sprejala 5.200 navijačev. Foto: Aleš Fevžer
Dvorana Stožice
Še vedno so na prodaj vstopnice za sklepni del EP-ja, ki ga bo Ljubljana gostila v dvorani Stožice. Foto: Aleš Fevžet

Pričakovano je na delu že črni trg: na spletnem bolšjem trgu se že veselo preprodajajo dragoceni lističi za boje Maljkovićevih izbrancev. Po zagotovilih KZS-ja je bilo za tekme Slovenije v celjski dvorani Zlatorog povprečno na voljo po tri tisoč vstopnic, ki so skoraj vse pošle v manj kot treh urah. Edina slovenska tekma prvega dela, ki še ni razprodana, je obračun z Gruzijo, za katero se je dalo na bencinskih servisih Petrola ob 11.30 kupiti še okoli 150 vstopnic.

V vrsto na "pumpo" k znancu
Zaradi pritožb in ogorčenja bralcev smo na MMC-ju pod pretvezo kupovanja vstopnic preverili ponudbo črnega trga. Na drugi strani se nam je oglasil preprodajalec "Janez", ki je "kupcu" odkritosrčno obrazložil svojo motivacijo: "Da zaslužim nekaj."

Na bencinskem servisu kupljene vstopnice, ki jih je za pultom prodajal prodajalčev znanec, so zdaj na voljo po skoraj štirikratni nabavni ceni. "Pri meni so po 90 evrov, drugod po 120 evrov in še več." V uradni prodaji so preprodajalce vstopnice 2. kategorije stale le 25 evrov. Ob tem je "Janez" zagotovil, da mu telefon nenehno zvoni in ima že kar nekaj rezervacij, ob prodaji na srečanju v živo pa v dokaz, da ne gre za ponarejene vstopnice, priloži tudi originalni račun.

Na tekmo na voljo po 3 tisoč vstopnic
V ponedeljek je bilo v prodaji povprečno 3.000 vstopnic na tekmo prvega dela, prvi pa sta bili po nekaj manj kot 20 minutah razprodani srečanji Slovenije z dvakratnimi evropskimi prvaki Španci ter sosedi Hrvati. Edini, ki so imeli prednost pri nakupu, so bili slovenski košarkarski klubi in košarkarske zveze (okoli tisoč na tekmo). Lokalni organizacijski odbor je moral po pogodbi določene vstopnice zagotoviti tudi za Fibo in Fibo Europe in sponzorje. Veliko sedežev ni bilo v prodaji zaradi medijske tribune in tribune za sodelujoče.

Poleg slovenskih tekem v Celju je najboljša prodaja dvobojev na Jesenicah, veliko vstopnic pa so zakupili tudi finski navijači, ki uresničujejo napovedi, da jih bo v Slovenijo na EP prišlo več kot tisoč.

Drugi del EP-ja še vedno na voljo
"Vsem, ki so ostali brez vstopnic, priporočamo, da že zdaj premislijo o nakupu vstopnic za drugi del tekmovanja, ki jih je na spletu in posebnih prodajnih mestih trenutno še dovolj, prav tako tudi za četrtfinale, polfinale in tekmo za tretje mesto," so zapisali pri Košarkarski zvezi Slovenije. V drugem delu tekmovanja v Stožicah Slovenijo v skupini F čakajo tekme ob 21. uri.

Na dan tekem na prodaj vrnjene vstopnice
Še vedno obstaja možnost, da bo nekaj vstopnic na voljo na sam dan tekme, saj lahko pride do odpovedi ali vrnitve vstopnic Fibe/Fibe Europe. Informacije o prostih vstopnicah na dan tekme bodo objavljene izključno na posebni podstrani EuroBasketa 2013 pri pooblaščenem spletnem prodajalcu, medtem ko se bodo vrnjene vstopnice prodajale na blagajnah dvoran na dan tekme.

Odgovor preprodajalca, na vprašanje, zakaj se je sploh postavil v vrsto za nakup vstopnic.