Španski nastop v četrtfinalu je bil v drugem delu v skupini F ogrožen vse do zadnjega dne, zdaj pa so evropski prvaki pokazali zobe. V takšni izdaji jih ne more nihče več presenetiti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Španski nastop v četrtfinalu je bil v drugem delu v skupini F ogrožen vse do zadnjega dne, zdaj pa so evropski prvaki pokazali zobe. V takšni izdaji jih ne more nihče več presenetiti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sergio Rodriguez
Sergio Rodriguez je bil na koncu prvi strelec tekme z 22 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rudy Fernandez
Rudy Fernandez je z odlično prvo četrtino Špancem nastavil pravi ritem. V uvodni četrtini je dosegel 13 točk ob metu za tri točke 3/3. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Ivković
Dušan Ivković je bil takole zamišljen že po prvi četrtini. Nič bolje ni bilo po koncu tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Španci dali lekcijo Srbom

Aktualni prvaki so že v prvi četrtini povedli za 16 točk, nato pa iz četrtine v četrtino le še dodatno ponižali nasprotnika. Pomlajena ekipa Dušana Ivkovića je sicer pred številno armado svojih navijačev povsem odpovedala. Očitno je bila želja prevelika. V prvi četrtini so zadeli le en met iz igre, dosegli pa le pet točk. Na drugi strani je Rudy Fernandez sam dosegel več točk kot celotna nasprotna ekipa skupaj.

Srbi delovali kot kadetska ekipa
Španski šov se je nadaljeval tudi v drugi četrtini. Sijajen met iz igre, enostavne akcije, hitri protinapadi ... Španska igra je bila prava paša za oči. Tretjo četrtino so odprli z nizom 5:0 in prišli do vodstva za 30 točk, v 27. minuti pa je prednost znašala že epskih 40 točk (69:29). Srbi so delovali kot kadetska ekipa, zadnjo četrtino pa je selektor Ivković odigral z rezervisti in očitno enim očesom že na četrtkovi tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta.

Kapetan Krstić odpovedal na celi črti
Zlasti ga lahko skrbi le 38-odstoten met iz igre, trojke 4/18, španska izjemnih 13/25. Ob tem so Španci skok dobili z 42:32, točke v raketi 32:18. Od tega jih je za poražence v le 13 minutah dosegel kapetan Nenad Krstić, ki je v težko pričakovanem centrskem obračunu z Marcom Gasolom odpovedal na celi črti.

Gasol: Vse je šlo kot po maslu
"V raketi smo igrali dobro, predvsem pa smo zaupali svojim ostrostrelcem, ki so odlično metali z razdalje. Prav tako smo si prek obrambe pripravili nekaj hitrih protinapadov. Danes je šlo vse kot po maslu,"
je po tekmi dejal mlajši Gasol, o drugem četrtfinalnem obračunu med Slovenijo in Francijo je še dejal: "Videli bomo, koga bomo dobili v polfinalu. Z obema ekipama smo že igrali - s Francozi v Montpellieru, s Slovenci pa v Celju. Obe ekipi poznamo, o eni izmed njih bomo začeli razmišljati po tekmi."

Ivković: Prevzemam vso odgovornost za ta poraz
Selektor Srbije Ivković: "Španija je zmagala povsem zasluženo. To je bila prva tekma na izpadanje za mojo ekipo. Če se izrazim v teniškem jeziku, smo zapravili prvo žogo za zmago. Naš cilj je, kot veste, uvrstitev na svetovno prvenstvo. Prevzemam vso odgovornost za ta poraz. Slabo smo igrali v raketi, moji igralci so bili sebični. Opravičujem se našim navijačem za tako predstavo. Moramo biti pripravljeni za jutri, ko imamo drugo žogo za izpolnitev naših ciljev."

ČETRFINALE, danes:
SRBIJA - ŠPANIJA (1)
60:90 (5:21, 18:27, 16:25, 21:17)
Anđušić in Katić po 11; Rodriguez 22, Fernandez 19, Claver 9, Aguilar 8.

Ob 21.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA (2)

Četrtek ob 17.45:
HRVAŠKA - UKRAJINA (3)

Ob 21.00:
LITVA - ITALIJA (4)

Španci dali lekcijo Srbom