Anadolu Efes je z dvema naslovoma evropskega prvaka najuspešnejši turški klub. Foto: Reuters
Anadolu Efes je z dvema naslovoma evropskega prvaka najuspešnejši turški klub. Foto: Reuters

Carigrajski klub je tretjič zapored igral v finalu. Potem ko je pred tremi leti klonil pred CSKA-jem, je lani v Kölnu odpravil Barco, zdaj pa še drugega španskega velikana. Kraljevi klub je sicer z desetimi lovorikami najuspešnejši evropski kolektiv. Zadnjič je prvak postal prav v Beogradu pred štirimi leti, ko je blestel Luka Dončić. Zadnji, ki je ubranil evropski naslov, je bil pred devetimi leti Olympiacos.

Vasilije Micić je bil znova izbran za najkoristnejšega posameznika sklepnega turnirja. Foto: EPA
Vasilije Micić je bil znova izbran za najkoristnejšega posameznika sklepnega turnirja. Foto: EPA

V strelsko najskromnejšem finalu zadnjih let sta obe ekipi dali po šest trojk: Efes iz 24, Real pa iz 33 poskusov. Za dve so Madridčani metali 41-, proste mete pa 65-odstotno. Met vrste Egina Atamana je bil za dve 53-odstoten, prosti meti pa 67-. Vseh 11 košarkarjev Reala, ki je stopilo na parket, se je vpisalo med strelce, pri evropskih prvakih pa le pet, a je pri madridski zasedbi samo Edy Tavares vpisal dvomestno število točk. Ob tem je zbral še 11 skokov. Vasilije Micić, ki je bil drugič zapored izbran za MVP-ja Final Foura, je bil s 23 točkami prvi strelec tekme, Tibor Pleiss jih je dodal 19, Shane Larkin pa deset.

Efes ostaja na evroligaškem prestolu

Tavares je že 12 točk dal v prvi četrtini, na odmor pa je Real odšel z naskokom petih točk. Prednost je v tretji četrtini povišal na devet, toda še pred zadnjimi desetimi minutami se je Efes približal na -2. Larkin je ob koncu tretje četrtine zapravil dva prosta meta za izenačenje. Carigrajčani so zadnjo četrtino odprli s petimi zaporednimi točkami. Dve minuti pred koncem srečanja je bil Micić, ki je bil že junak polfinalne zmage nad Olympiacosom, natančen izza črte za 56:53. Nato sta Fabien Causeur in Tavares zadel vsak le po en prosti met.

Larkin je zgrešil trojko, toda Chris Singleton je dobil napadalni skok, Micić je bil nenatančen, a je Efes ujel še eno odbito žogo v napadu. Tokrat je bil uspešen Pleiss, ki je zadel za 58:55. Sergio Llull je znižal, kar je bil, čeprav je ostalo še 44 sekund, tudi zadnji napad Reala. Efes je izsilil še dve 'mali' osebni napaki, Larkin je štiri sekunde pred koncem metal za tri, zgrešil, toda v boju za odbito žogo se je igralni čas iztekel.

Anadolu Efes osvojil Evroligo

Finale:
Real Madrid - ANADOLU EFES
57:58 (15:14, 19:15, 8:11, 15:18)
Tavares 14 in 11 skokov, Llull 9, Randolph 6, Hanga, Deck, Poirier po 5, Causeur, Yabusele in Taylor po 3, Fernandez in Abalde po 2; Micić 23, Pleiss 19, Larkin 10, Singleton 4, Dunston 2.

Tekma za tretje mesto:
BARCELONA - Olympiacos
84:74 (20:18, 25:20, 17:18, 22:18)
Mirotić 19, Sanli 16, Higgins 11, Davies 10; Vezenkov 20 in 11 skokov, Slukas 14, McKissic 11, Dorsey 10.