Vrnitev v Evroligo je dolgoročni cilj vodstva Cedevite Olimpije, pa bo to sploh mogoče? Foto: www.alesfevzer.com
Vrnitev v Evroligo je dolgoročni cilj vodstva Cedevite Olimpije, pa bo to sploh mogoče? Foto: www.alesfevzer.com

Tedaj naj bi imeli vsi udeleženci stalno licenco, tako da bodo zaprte vse poti v Evroligo, vključno z Evropskim pokalom, piše Mundo Deportivo. Najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje bi tako postalo v slogu Lige NBA povsem zaprto. Nov član bi se ligi pridružil le s posebnim povabilom, s katerim bi zamenjal klub, ki bi se znašel v finančnih težavah, sicer pa uvrstitev vanjo ne bo mogoča.

Klubi, ki so lastniki Evrolige, si celo prizadevajo za ukinitev Evropskega pokala, saj so mnenja, da tekmovanje predstavlja prevelik strošek, prinaša pa premalo dobička. Denar, ki ga namenijo Eurocupu, bi si radi velikani razdelili med sabo. Z novo sezono se bo sicer spremenil sistem Evropskega pokala, o katerem so klubi govorili pred mesecem dni. Sestanka trinajsterice se je udeležila tudi Cedevita Olimpija. V novi sezoni naj bi Eurocup tako sestavljalo 20 ekip, 16 naj bi jih dobilo triletnico licenco, med njimi pa je tudi ljubljanski klub.

Sorodna novica Olimpija jeziček na tehtnici: S pristopom zmajev Evroliga postala "evropska"

Spremenjen sistem bi še poglobil spor z Evroligo in Fibo. Prav tako bi še zmanjšal veljavo domačih tekmovanj in preostalih regionalnih lig. Pred kratkim je v Evropi veliko prahu dvignila ideja nogometne Superlige, v košarki pa je spor med krovno organizacijo in Evroligo prisoten že od leta 2000. V zadnjem času se je smetana stare celine še dodatno zaprla. Leta 2015 je nato spremenila sistem elitnega tekmovanja, v katerega je že zdaj zelo težko priti.

11 klubov je tedaj dobilo desetletno licenco, ki bo torej kmalu stalna. To so Barcelona, Real Madrid, Maskoni, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olympiacos, Panathinaikos, CSKA Moskva, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano in Žalgiris. Stalno licenco naj bi dobila tudi Asvel in Bayern München. Poleg teh 13 bodo v naslednji sezoni sodelovali še finalista Evropskega pokala, Monaco in Unics Kazan, Alba Berlin, ki ima dvoletno licenco, prvak Lige ABA in Zenit Sankt Peterburg, ki naj bi prejel posebno povabilo. Do zdaj so preostala mesta v Evroligi zapolnila moštva glede na rezultate v Evropskem pokalu, španski in nemški ligi, Ligi ABA in VTB ligi, kmalu pa torej, kot kaže, to ne bo več mogoče.