Žiga Samar je v mladinski evroligaški konkurenci igral skoraj 16 minut na tekmo in v povprečju dosegal po sedem točk. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Samar je v mladinski evroligaški konkurenci igral skoraj 16 minut na tekmo in v povprečju dosegal po sedem točk. Foto: MMC RTV SLO
Zaključni mladinski turnir osmerice se je igral v slovitem Pionirju. Slavil je Lietuvos Rytas, Real Madrid pa je v skupini, kjer je bil tudi klub iz Vilne, z dvema zmagama in porazom zasedel drugo mesto. Foto: MMC RTV SLO
Samar, ki igra za Realovo ekipo do 18 let, je bil lani član slovenske reprezentance U16. Foto: MMC RTV SLO

Medtem ko je Dončić že z 19 leti nosilec igre velikega Reala in hkrati celo najučinkovitejši posameznik Evrolige, pa je 17-letni Samar z Los Blancosi nastopil na mladinskem turnirju najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Na takih turnirjih je nekoč blestel tudi Dončić in pred tremi leti madridske najstnike popeljal do naslova.

Samar, sin nekdanjega košarkarja Primoža Samarja, je pred letošnjo sezono iz Olimpije odšel v špansko prestolnico. "Zavedamo se, da je to neki začetek in ena lepa izkušnja. Kaj in kako bo naprej, pa bo odvisno od njega. Čaka ga še veliko dela in jasno mora še precej napredovati. Vsi smo veseli, da je Dončiću uspelo, a vsaka primerjava z njim je nesmiselna, saj je on nekaj posebnega in vsak ima svojo zgodbo ter pot. Verjamem pa, da bo Žiga v teh dveh ali treh letih naredil korak naprej," je uvodoma povedal oče zanesljivega organizatorja igre Realove ekipe U18 in nosilca igre slovenske reprezentančne selekcije svoje generacije.

V Madridu se kali tudi Dan Duščak
Primož je dejal, da ponudba Reala "pride le enkrat in se je preprosto ne zavrne": "Vse gre preko agenta, ki sprašuje, kaj in kako, ko pride ponudba. Na koncu smo se dogovorili. Ima pogodbo za dve leti plus še za eno. Zelo je zadovoljen in ga tudi forsirajo. Na žalost je imel le nekaj manjših poškodb. Sicer je pa dobro odigral. Igra za drugo člansko ekipo in za mladinsko moštvo, s katerim so bili državni prvaki."

Mladi Jeseničan se z družino vidi enkrat na mesec - oni gredo v Madrid ali pa je to na kakšnem turnirju. Kot pravi oče, je v Madridu za nadarjene športnike odlično poskrbljeno. Živijo v domu, kjer so skupaj košarkarji in nogometaši. Žiga je začel obiskovati špansko šolo, sicer pa na daljavo dela drugi letnik srednje ekonomske šole v Ljubljani. Poleg Dončića ima v klubu slovensko družbo še v enem nadarjenem mladeniču - Danu Duščaku, prav tako obetavnem branilcu, ki pa je član ekipe U16.

"Na začetku je imel Žiga nekaj težav s papirji, potem je imel počeno kost v dlani in je bil odsoten šest tednov, ko je delal po prirejenem programu. Pred novim letom je odlično odigral turnir na Tenerifu, nato pa si je dvakrat zapored zvil gleženj, vendar so to normalne športne poškodbe. Uspešno se je vrnil in je zadovoljen. Lepo oziroma zelo dobro je odigral vse tekme z izjemo finala državnega prvenstva," je o sezoni dodal Žigov oče.

Velik up Reala sin Iva Nakića
Primož je v Krki igral skupaj z Ivom Nakićem, nekoč odličnim hrvaškim košarkarjem, ki je evropski prvak postal s Cibono in Partizanom. Žiga si pri Realu garderobo deli z njegovim sinom Mariem Nakićem, v katerega Real polaga veliko upov. "Z Ivom se veliko vidimo. Živi v Madridu in smo kar precej v stiku. Včasih tudi on kdaj poskrbi za Žigo. Nikoli ne veš, kje koga srečaš. Ko je Ivo prišel h Krki, je veliko prinesel naši ekipi, vsi od Smodiša in Petrovsa smo se veliko naučili od njega. V tej ekipi Reala so vloge določene in točno se ve, kaj kdo dela. Večina ekipe je letnik 2001 in se na neki način gradi za naslednje leto. Real računa in veliko stavi na vse, ki so na novo v klubu," je povedal Primož.

Hkrati je priznal, da bi verjetno drugače razmišljali poleti, če bi takrat, ko so se odločili za Žigov odhod v Madrid, na direktorskem stolčku Olimpije že sedel Roman Lisac, a je bil takrat še Matevž Zupančič. Tudi Lisac je dejal, da mu je žal, da je Samar zapustil Ljubljano. "Ko se je stvar lomila, je bila zadeva negotova. Stvari so bile sicer stabilne, v klubu so zanj lepo skrbeli, dobro delali. Ko pa enkrat Real potrka, je ponudbo težko zavrniti. Vseeno upamo, da se z Olimpijo še kdaj vidimo," je pristavil oče upa slovenske košarke.

Iz Beograda