Rudy Fernandez je bil v Madridu eden od mentorjev Luke Dončića. Foto: EPA
Rudy Fernandez je bil v Madridu eden od mentorjev Luke Dončića. Foto: EPA

Krilni košarkar je novico razkril na novinarski konferenci pred tekmo 33. kroga Evrolige, ko bo z Realom iz Madrida gostil Baskonio. "Težko in kar malce šokantno je, ko slišiš besedo upokojitev, ampak sem prišel do točke, ko sem toliko star. Vesel in hvaležen sem za vsa leta pri Realu. Prihaja konec, a nekaj mesecev je še pred nami, ko bom skušal pomagati po najboljših močeh," je dejal Fernandez.

Po koncu sezone, v kateri s kraljevim klubom brani evroligaško krono, medtem pa si je že zagotovil prvo mesto po rednem delu najmočnejšega tekmovanja stare celine, bo odigral še kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki ga bo Španija gostila v Valencii. Z reprezentanco je sicer že osvojil tri olimpijske medalje, v Pekingu in Londonu srebro, v Riu pa bron.

Poleg tega je sodeloval pri obeh naslovih svetovnih prvakov v letih 2006 in 2019 ter pri štirih evropskih (2009, 2011, 2015, 2022). Z Realom je trikrat zmagal v Evroligi in šestkrat postal španski prvak. Košarkar z Majorke se je uveljavil pri Joventutu, kjer je v članski konkurenci igral med letoma 2002 in 2008, ko je s katalonskim klubom slavil v Evropskem pokalu. Nato je sledila selitev v NBA, kjer je oblekel dresa Portlanda in Denverja, od leta 2012 pa brani barve madridskega velikana.