Vasilije Micić se je odločil, da ne odide v Ligo NBA. Z Anadolu Efesom je podpisal novo triletno pogodbo. Foto: EPA
Vasilije Micić se je odločil, da ne odide v Ligo NBA. Z Anadolu Efesom je podpisal novo triletno pogodbo. Foto: EPA

24-letni organizator igre je edini preostali Slovenec, ki bo tudi v tej sezoni branil barve münchenskega Bayerna. V prejšnji sezoni je imela Slovenija v Evroligi tri predstavnike. Klemen Prepelič je ostal v Valencii, vendar bo ta nastopala v Evropskem pokalu v isti skupini kot Ljubljančani, Zoran Dragić, ki je lani igral v Baskonii, pa je trenutno še brez delodajalca.

Trinajst klubov sodeluje na podlagi dolgoročne pogodbe z ligo. To so Barcelona, Olympiacos, Anadolu Efes, Žalgiris, Baskonia Vitoria, Panathiniakos, Fenerbahče, CSKA Moskva, Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Olimpia Milano, Bayern München in Asvel Villaurbanne. Alba Berlin je dobila povabilo za dve leti, enoletna "wild carda" sta prejela Crvena zvezda in Zenit Sankt Peterburg. Monaco in Uniks Kazan sta udeleženca Evrolige kot finalista prejšnje sezone Evropskega pokala.

Liga ABA na TV SLO 2 in MMC-ju!

Na Televiziji Slovenija si boste lahko v okviru 2. kroga Lige ABA v soboto ob 17. uri ogledali prenos tekme Krka - Mornar Bar.

Glavna favorita tekmovanja sta lanska finalista Anadolu Efes in Barcelona. Stavnice tik za njima postavljajo še enega udeleženca zadnjega zaključnega turnirja – moskovski Cska, na četrtem mestu je Real Madrid. Naslednja na stavnicah sta Milano in Fenerbahče, ki pa jima dajejo precej manj možnosti za udeležbo na Final fouru. Ta bo v Berlinu. Poglejmo podrobneje.

Anadolu Efes (količnik za končno zmago 4,5)

V Carigradu so se očitno držali reka, da se zmagovalnega konja ne menja, saj je evropski prvak doživel najmanj sprememb med vsemi ekipami v Evroligi. Odšla sta Sertac Sanli (Barcelona) in Dženan Musa. Edina zveneča okrepitev je odlični srbski krilni center Filip Petrušev, lani eden najboljših igralcev Lige ABA pri Megi. Nova člana sta Ömercan Ilyasoglu in Mustafa Kurtuldum, ki sta se vrnila s posoje. Vodstvo kluba se je osredotočilo na podaljšanje pogodb. Zadržali so MVP-ja prejšnje sezone Vasilija Micića, ki se je spogledoval z Ligo NBA. Podpise na nove pogodbe so prispevali ključni možje šampionske ekipe – Adrien Moerman, James Anderson in Rodrigue Beaubois. Ostajajo seveda tudi Shane Larkin, Krunoslav Simon, Bryan Dunston, Chris Singleton ... in trener Ergin Ataman, ki je pogodbo podaljšal za dve leti.

Barcelona je v prejšnji sezoni igrala v finalu, tokrat si Šarunas Jasikevičius želi še stopničko višje. Foto: EPA
Barcelona je v prejšnji sezoni igrala v finalu, tokrat si Šarunas Jasikevičius želi še stopničko višje. Foto: EPA

Barcelona (4,5)

Finančna kriza Barcelone se za razliko od nogometne ekipe pri košarkarski ne pozna toliko. Nekaj je bilo trenj in pritiskov za znižanje plač, toda ekipa je na papirju še močnejša kot prejšnje leto. Iz Anadolu Efesa je prišel center Sertac Sanli, iz Žalgirisa 34. izbor letošnjega nabora Lige NBA, 20-letni organizator igre Rokas Jokubaitis, ki ga trener Šarunas Jasikevičuis dobro pozna iz Žalgirisa. Branilske položaje je okrepil Nicolas Laprovittola iz Real Madrida. Pogodbe so podaljšali Corey Higgins, Alex Abrines in Sergi Martinez. Odšli so Adam Hanga, Victor Claver, Leo Westermann, Artem Pustovij in Pau Gasol, ki je bolj ali manj končal kariero.

Cska ima osem naslovov evrospkega prvaka, več jih ima le Real Madrid (10). Foto: EPA
Cska ima osem naslovov evrospkega prvaka, več jih ima le Real Madrid (10). Foto: EPA

Cska Moskva (5)

Cska je iz Himkija pripeljal prvega strelca Evrolige Alekseja Šveda. Veliki porabnik žog se bo moral podrediti sistemu trenerja Dmitrisa Itoudisa, ki je podaljšal pogodbo s Cskajem še za dve sezoni. Novinca sta še center Vladimir Ivlev in Žalgirisov rasni strelec Marius Grigonis. Klub so zapustili Darrun Hilliard, Janis Strelnieks in Michael Eric. Morda največja okrepitev je vrnitev srbskega centra Nikole Milutinova, ki je večino prejšnje sezone izpustil zaradi poškodbe. Cska je najšibkejši na položaju organizatorja igre, kjer bo veliko odvisno od Daniela Hacketta.

Real Madrid je v prejšnji sezoni izpadel v četrtfinalu proti poznejšemu zmagovalcu Efesu. Foto: EPA
Real Madrid je v prejšnji sezoni izpadel v četrtfinalu proti poznejšemu zmagovalcu Efesu. Foto: EPA

Real Madrid (6,5)

Madridčani se po sezoni premora želijo vrniti na zaključni turnir. V ta namen so ekipo osvežili z Adamom Hango (Barcelona, Thomasom Heurtelom, Guerschonom Yabuselejem (oba Asvel) in Nigelom Williamsom Gossom (Lokomotiv Kuban). Na klopi še dve leti ostaja trener Pablo Laso. V Ligo NBA je odšel mladi center Usman Garuba, klub so zapustili še Nicolas Laprovittola ter veterani Jaycee Carroll, Alex Tyus in Felipe Reyes. Williams-Goss, Heurtel, Abalde, Causeur, Fernandez, Taylor, Hanga, Thompkins, Yabusele, Tavares, Poirie je postava za največje domete. Na listi Madridčanov za Evroligo je tudi 17-letni Slovenec Urban Klavžar, ki pa bo težko prišel do priložnosti za kakšno minuto.

Malcolm Delaney ob Žanu Marku Šišku. Foto: EPA
Malcolm Delaney ob Žanu Marku Šišku. Foto: EPA

Milano (15)

V Milanu so spet sestavili močno ekipo, katere cilj je spet se približati zaključnemu turnirju. Spremembe med sezonama so bile precej korenite. Odšli so Kevin Punter, Zach LeDay (oba Partizan), Vladimir Micov, Michael Roll, Jeff Brooks in Jeremy Evans. Zamenjali so jih Devon Hall (Brose Bamberg), Dinos Mitoglu (Panathinaikos), Giampaolo Ricci (Virtus), Jerian Grant (Promitheas) ter NBA-jevca Nicolo Melli in Troy Daniels. Ostajajo ključni igralci lanske ekipe - Malcolm Delaney, Sergio Rodriguez, Shavon Shields, Kyle Hines, Gigi Datome, ki jih bo v nove podvige vodil trener Ettore Messina.

Fenerbahče je prevzel Aleksandar Đorđević. Foto: EPA
Fenerbahče je prevzel Aleksandar Đorđević. Foto: EPA

Fenerbahče (15)

Najbolj opazna sprememba pri Turkih je trener. Na klopi se nadaljuje srbska tradicija, saj je po Željku Obradoviću in Igorju Kokoškovu trenersko mesto zasedel Aleksandar Đorđević. Nando de Colo, Jan Vesely in Marko Gudurić ostajajo stebri ekipe, ki je doživela številne spremembe. Iz Baskonie sta prišla Achille Polonara in Pierria Henry, iz Himkija Devin Booker. Pet novincev je Turkov. Izmed bolj zvenečih imen so klub zapustili Lorenzo Brown, Bobby Dixon, Edgaras Ulanovas in Kyle O'Quinn. Fenerbahče z Đorđevićem stopa na novo pot, a bo težko že v uvodni sezoni prišel do stare slave.

Kdo so še kandidati za osmerico?

Močno ekipo je sestavil tudi Zenit iz St. Peterburga (količnik 19), ki ga bo po podaljšanju pogodbe tudi naslednja tri leta vodil Xavi Pascual. Prvi izzivalec iz Grčije, ki vse bolj izgublja korak z bogatejšimi klubi, je Olympiacos (26). Ta je ostal brez ikone Vasilisa Spanulisa, ki se je upokojil.

Prva na papirju izven osmerice je Baskonia (29) s trenerjem Duškom Ivanovićem. Spet je svojo ekipo popolnoma premešal izraelski Maccabi (34), ki je zamenjal kar osem košarkarjev. V Münchnu svojo zgodbo z Bayernom (41) nadaljuje Andrea Trinchieri. Žan Mark Šiško naj bi imel v tej sezoni precej bolj opazno vlogo. Na prvi tekmi sezone v nemškem prvenstvu je v 31 minutah zbral 9 podaj.

Panathinaikos (51) v novo sezono vstopa s trenerjem Dimitrisom Priftisom in popolnoma prenovljeno zasedbo, ki ji bo poveljeval Nemanja Nedović. Tam je pristal tudi nekdanji igralec Cedevite Olimpije Kendrick Perry. Monaco (51) je visoke ambicije podkrepil s podpisom Mika Jamesa (prej Cska in Brooklyn). Novinec Uniks Kazan (81) je moštvo sestavil s trenerjem Velimirjem Perasovićem, v njem sta tudi Mario Hezonja (Panathinaikos) in Lorenzo Brown (Fenerbahče).

Najmanj možnosti pripisujejo Asvelu (81), Žalgirisu (101), Crveni zvezdi (126) in Albi (201).
Ekipe bodo odigrale 34 krogov rednega dela. Najboljših osem ekip se uvrsti v četrtfinale, ki poteka na izločanje. Zmagovalci četrtfinalnih obračunov se uvrstijo na zaključni turnir.

EVROLIGA
1. KROG

Četrtek ob 19.00:
MONACO - PANATHINAIKOS
Ob 20.05:
MACCABI - BAYERN (Šiško)
Ob 20.30:
OLIMPIA MILANO - CSKA MOSKVA
Ob 20.45:
REAL MADRID - ANADOLU EFES

Petek ob 18.00:
UNICS KAZAN - ZENIT
Ob 19.45:
FENERBAHČE - CRVENA ZVEZDA
Ob 20.00:
ASVEL - ŽALGIRIS
OLYMPIACOS - BASKONIA
Ob 21.00:
BARCELONA - ALBA BERLIN