Tako kot na evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila zlato, sta moči pri Fenerbahčeju združila Igor Kokoškov in Rado Trifunović. Foto: www.alesfevzer.com
Tako kot na evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila zlato, sta moči pri Fenerbahčeju združila Igor Kokoškov in Rado Trifunović. Foto: www.alesfevzer.com

Virus je spomladi preprečil zaključek sezone, ki so jo maja dokončno odpovedali. Nova se bo začela v četrtek, a bodo dvorane večinoma samevale. Gledalci bodo dovoljeni s socialno razdaljo le v Milanu, Moskvi, Valencii, Villeurbanu in Kaunasu.

V Evroligi bo nastopalo istih 18 ekip kot v prejšnji sezoni. Po 34 krogih rednega dela se jih bo osem uvrstilo v izločilne boje, ki bodo izluščili udeležence zaključnega turnirja. Glavni kandidati za Final four so Barcelona z novim trenerjem Šarunasom Jasikevičiusom, v prejšnji sezoni najboljša ekipa rednega dela Anadolu Efes, praktično nespremenjeni Real Madrid in pod košem okrepljeni moskovski Cska.

Novo obdobje se je z odhodom Željka Obradovića in prihodom Igorja Kokoškova začelo v Fenerbahčeju, ki po dolgih letih na stavnicah ni v ospredju. Prav tako bosta iz ozadja napadala grška kluba, Olympiacos in Panathinaikos. V letošnji sezoni bodo v Evroligi nastopali štirje slovenski košarkarji: Zoran Dragić (Baskonia), Klemen Prepelič (Valencia), Žan Mark Šiško (Bayern) in Anthony Randolph (Real Madrid).

Poglejmo podrobneje glavne spremembe pri kandidatih za naslov.

Šarunas Jasikevičius ima nalogo pripeljati Barcelono na evropski vrh. Foto: EPA
Šarunas Jasikevičius ima nalogo pripeljati Barcelono na evropski vrh. Foto: EPA

Barcelona (kvota 4)
Katalonci so glede na prejšnjo sezono pripeljali le enega igralca, in to kakšnega. Na mestu organizatorja igre, najbolj boleči točki lani, so se okrepili s prvim podajalcem Evrolige Nickom Calathesom. 31-letnik se je po osmih sezonah poslovil od Panathinaikosa in z Barco podpisal triletno pogodbo. V prejšnji sezoni je imel povprečje 13,9 točke in 9,1 podaje na tekmo. Kapo dol Calathesu, a največja pridobitev sezone za blaugrano je trener Šarunas Jasikevičius, ki je prevzel dirigentsko palico od Svetislava Pešića. Litovec, ki se je spogledoval tudi z Ligo NBA, se ni mogel upreti mamljivi ponudbi Kataloncev. Ta je bila konkretnejša od Fenerbahčejeve in nekdanji košarkar Olmipije se je po štirih letih in pol le poslovil od Žalgirisa. Jasikevičius se je odrekel uslugam Pangosa, Delaneyja, Ribasa in Tomića, a na razpolago ima še vedno izjemno ekipo. Peterka Calathes, Higgins, Hanga, Mirotić, Davies ob podpori Abrinesa, Kurica, Heurtela, Claverja, Oriole, Bolomara in Smitsa je prvi favorit letošnje Evrolige.

Shane Larkin je imel po lastnih besedah nekaj ponudb iz Lige NBA, a je raje ostal v Turčiji. Foto: EPA
Shane Larkin je imel po lastnih besedah nekaj ponudb iz Lige NBA, a je raje ostal v Turčiji. Foto: EPA

Anadolu Efes (kvota 4,5)
Predčasno končano prejšnjo sezono so najbolj obžalovali pri Efesu, ki ne samo, da je bil prvi na lestvici, ampak je igral tudi najlepšo košarko v Evropi. Prav zato niti ne čudi, da so se osredotočali na podaljšanje pogodb, in ne na okrepitve. V Carigradu je ostala prva violina ekipe Shane Larkin, zvestobo pa so podaljšali Anderson, Šanli, Simon, Beaubois, Singleton, Pleiss in Dunston. Edini novinec je mladi Turek Ganzi, edini odmevnejši odhod pa je Alec Peters. Ni več dvoma, kdo je car Carigrada. Efes je dvojno pokrit z odličnimi košarkarji na vseh položajih. Peterka Micić, Larkin, Simon, Singleton in Dunston podprta z Beauboisom, Moermanom, Pleissom in plejado turških talentov ima vse atribute za naskok na sam vrh.

Anthony Randolph je podaljšal pogodbo z Realom še za tri sezone. Foto: EPA
Anthony Randolph je podaljšal pogodbo z Realom še za tri sezone. Foto: EPA

Real Madrid (kvota 6)
Tudi v Madridu niso veliko eksperimentirali. V ekipo so pripeljali krilnega košarkarja Alberta Abaldeja (Valencia) in organizatorja igre Carlosa Alocena (Zaragoza). Pogodbe so podaljšali Anthony Randolph (tri leta), Trey Thompkins ter veterani Reyes, Fernandez in Carroll. Odšli so Mickey, Mejri in dokončno tudi Klemen Prepelič. Največja uganka ostaja Facundo Campazzo, ki bi rad odšel v Ligo NBA, a konkretne ponudbe še nima. Real ima že vrsto let eno najstabilnejših in izkušenih ekip v ligi, kar bo njihova največja prednost glede na tekmece. Za prvo peterko enakovredno kandidira več kot deset košarkarjev. Izbor trenerja Pabla Lassa je res širok, saj ima v kadru Campazza, Causeurja, Fernandeza, Randolpha, Tavaresa, Llulla, Decka, Carrolla, Abaldeja, Laprovittolo, Taylorja, Thompkinsa, Taylorja ...

Tornike Šengelia je po dolgotrajnih pogajanjih prestopil iz Baskonie v Cska. Foto: EPA
Tornike Šengelia je po dolgotrajnih pogajanjih prestopil iz Baskonie v Cska. Foto: EPA

Cska Moskva (kvota 6)
Izmed štirih največjih favoritov za naslov je še največ sprememb doživel Cska. Moštvo je zapustil moskovski inventar Kyle Hines, poleg njega pa so odšli Voroncevič, Kulagin, Koufos, Baker in Ross. A trener Dimitris Itoudis je dobil prav tisto, kar je želel. Pod košem bo Hinesa zamenjal Srb Nikola Milutinov, na položaju krilnega centra pa je dobil širino z Gruzijcem Tornikejem Šengelio. Cska je bil uspešen tudi v pisarnah, saj je podaljšal pogodbe s prvim strelcem Mikom Jamesom, Danielom Hackettom in Joelom Bolomboyem. Popolnoma je okreval Will Clyburn, tako da so še vedno aktualni evropski prvaki še močnejši kot prejšnjo sezono. James, Strelnieks, Clyburn, Šengelia, Milutinov, Bolomboy, Voigtmann, Hilliard, Hackett, Kurbanov so košarkarji za največje stvari.

Luigi Datome se je vrnil domov. Foto: EPA
Luigi Datome se je vrnil domov. Foto: EPA

Milano (kvota 13)
V Milanu bo zavel popolnoma nov veter. Prišli so Kevin Punter (Crvena zvezda), Malcolm Delaney (Barcelona), Kyle Hines (Cska), Shavon Shields (Baskonia), Zach LeDay (Žalgiris) in Gigi Datome (Fenerbahče), odšli pa Nemanja Nedović, Arturas Gudaitis, Luis Scola, Christian Burns, Drew Crawfor in Keifer Sykes. Pogodbi sta podaljšala Jeff Brooks in Kaleb Tarczewski, ostajajo tudi Sergio Rodriguez, Vladimir Micov in Michael Roll. Ettore Messina bo imel na voljo neugodno ekipo, ki se lahko na dan večer kosa z vsakim. Vprašanje je, kako bo ekipa delovala na dolge proge, ko se podmaže celotno kolesje. Uvrstitev v izločilne boje, torej med osem najboljših, je nuja. Final four? Zakaj pa ne ...

Lorenzo Brown bo prvi organizator igre Fenerbahčeja. Foto: EPA
Lorenzo Brown bo prvi organizator igre Fenerbahčeja. Foto: EPA

Fenerbahče (kvota 15)
Klub iz azijskega dela Carigrada je doživel popolno preobrazbo, saj so od stebrov ekipe ostali le Jan Vesely, Nando de Colo, Leo Westermann in Ali Muhammed. Po sedmih letih se je od klopi Turkov poslovil Željko Obradović, ki ga je zamenjal zlati slovenski selektor Igor Kokoškov. Njegov pomočnik bo tako kot na slovenski klopi Rado Trifunovič. Čistka je bila velika. Odšli so Derrick Williams, Nikola Kalinić (oba Valencia), Joffrey Lauvergne (Žalgiris), Malcolm Thomas (Bayern), Gigi Datome (Milano), Kostas Sloukas (Olympiacos) in James Nunnally. Kokoškov je pripeljal Lorenza Browna (Crvena zvezda), Kenana Sipahija, Dyshawna Pierra, Johnnyja Hamiltona, Jarella Eddiea, Edgarasa Ulanovasa in Danila Barthela. Na papirju je ekipa precej slabša kot v preteklih letih, a Kokoškov ve, koga je izbral. Lahko Fenerbahče preseneti že v prvi sezoni?

Ante Žižić se po neuspešni avanturi v Ligi NBA vrača v Evropo. Foto: AP
Ante Žižić se po neuspešni avanturi v Ligi NBA vrača v Evropo. Foto: AP

Maccabi Tel Aviv (kvota 15)
Ioanis Sfairopulos je Maccabi vrnil na evropski zemljevid in bil nagrajen s podaljšanjem pogodbe. Veliki met je Izraelcem uspel s prihodom hrvaškega centra Andrije Žižića (Cleveland Cavaliers), za katerega se je zanimalo še nekaj evropskih velikanov. To pa ni edini hrvaški povratnik iz Lige NBA. V Tel Aviv je prišel tudi četrti izbor Phoenixa leta 2016 Dragan Bender, ki je nazadnje igral za Golden State. 216 cm visoki Bender in Žižić bosta tvorila hrvaški "twin towers". Pogodbo je podaljšal Scottie Wilbekin, prav tako Hunter, Caloiaro, DiBartolomeo. Iz Turčije je prišel Chris Jones. Sfairopulos stavi na uigranost, je pa ostal brez pomembnega člena Denija Avdije, ki odhaja v Ligo NBA.

Olympiacos (kvota 19)
Veterana Vasilis Spanulis in Giorgios Printezis sta podaljšala pogodbo še za eno sezono, iz Fenerbahčeja pa se jim je pridružil še Kostas Sloukas, ki bo tvoril grško triperesno deteljico. Novinci so še Hassan Martin (Budućnost), Livio Jean Charles (Asvel), Aaron Harrison (Galatasaray) in Charles Jenkins. Pirejčane bo najbolj prizadel odhod Nikole Milutinova v Moskvo.

Poimensko močni Himki
To je po napovedih stavnic osmerica favoritov za izločilne boje. Prvi izzivalec naj bi bil Himki iz Moskve, ki je zadržal prvega strelca Alekseja Šveda. Ekipi je dodal Jordana Mickeyja (Real Madrid), Grega Monroa (Bayern) in Erica McColluma (Unics Kazan). Jović, Šved, Jerebko, Timma, Monroe, Mickey, Bertans, Booker, McCollum je popolnoma spodobna ekipa, a kaj, ko je Šved gospodar ekipe in mora biti vedno v prvem planu. Tudi v tej sezoni bo vlogo kondicijskega trenerja pri Himkiju opravljal Slovenec Jure Drakslar. Močno se je okrepil še en ruski klub Zenit, ki je pripeljal Pangosa, Gudaitisa, Riversa ...

Panathinaikos popolnoma spremenil ekipo
Panathinaikos je popolnoma zamenjal ekipo. Odslovil je deset igralcev in pripeljal deset novih. Najbolj zveneči okrepitvi sta Nemanja Nedović in Pierre Jackson. V rangu Panathinaikosa naj bi bila Valencia z Derrickom Willamsom, Nikolo Kalinićem in Klemnom Prepeličem. Baskonia z Zoranom Dragićem bo težko nadomestila odhod Šengelie. Bayern z Žanom Markom Šiškom bo v novo sezono popeljal nekdanji trener Partizana Andrea Trinchieri.

Popolnoma spremenjena je Crvena zvezda, ki jo bo v novi sezoni vodil trener Saša Obradović. Žalgiris bo po odhodu Jasikevičiusa težko kandidiral za osmerico najboljših. Na stavnicah najslabše kotirata Asvel in berlinska Alba.

EVROLIGA
1. KROG

Četrtek ob 19.30:
ANADOLU EFES – ZENIT
Ob 20.00:
OLYMPIACOS – ŽALGIRIS
Ob 20.05:
MACCABI – ALBA BERLIN
Ob 21.00:
BARCELONA – CSKA MOSKVA
VALENCIA – ASVEL

Petek ob 19.00:
HIMKI MOSKVA – PANATHINAIKOS
Ob 19.45:
FENERBAHČE – CRVENA ZVEZDA
Ob 20.30:
BAYERN – OLIMPIA MILANO
Ob 21.00:
BASKONIA – REAL MADRID