Za košarkarji so neuspešne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Za košarkarji so neuspešne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci, ki so na zadnjem prvenstvu v Carigradu pred dvema letoma osvojili naslov, so bili uvrščeni v drugi kakovostni boben. 32 reprezentanc je razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na prvenstvo se bodo uvrstile po tri iz vsake skupine.

Z novim sistemom so na EuroBasket neposredno uvrščene le gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa bodo ne glede na to igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine, v kateri bo igral eden izmed gostiteljev, na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Slovenija se je v drugem delu neuspešnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo letos na Kitajskem, pomerila tudi z Ukrajino.

"V kvalifikacijah bo vsaka reprezentanca imela svojo računico kako priti na evropsko prvenstvo. Mislim, da smo z žrebom lahko zadovoljni, saj smo se izognili Turčiji, Latviji in Italiji. Seveda bo zelo pomembno v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali. Upam, da bo naša postava bolj konstantna, kot je bila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in s tem bodo bolj konstantne tudi naše igre. Vesel sem dejstva, da bodo Murić, Blažič in Krampelj igrali doma ter seveda upam, da se bodo reprezentančnim akcijam odzvali vsi igralci, ki bodo v posameznih oknih na voljo," je po žrebu povedal selektor Rado Trifunović.

Slovenke z Grčijo, Islandijo in Bolgarijo

Tekmice v kvalifikacijah so dobile tudi košarkarice. Za preboj na prvenstvo, ki ga bosta čez dve leti gostili Francija in Španija, se bodo v skupini A pomerile z Grčijo, Islandijo in Bolgarijo. Nastop si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin in pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Gostiteljici sta že uvrščeni na turnir.

Slovenija je do zdaj dvakrat nastopila na evropskih prvenstvih. Pred dvema letoma je vrsta Damirja Grgića na Češkem zasedla 14. mesto, na pravkar minulem v Srbiji in Latviji pa je bila deseta.

"Pred žrebom nisem imela posebnih želja. Imamo zanimivo skupino in naša obveza je, da se na kvalifikacijsko okno vsakič dobro pripravimo. Pred nami so novi izzivi in verjamem, da bomo v naslednjih dveh letih še bolj uigrane ter še boljše in se seveda uvrstile na evropsko prvenstvo," je dejala kapetanka slovenske reprezentance Nika Barič. Slovenke bodo kvalifikacije začele 14. novembra, ko bodo gostile Grčijo.


KVALIFIKACIJE (M), žreb

Skupina A: ŠPANIJA, POLJSKA, IZRAEL, kvalifikant

Skupina B: RUSIJA, ITALIJA, SEVERNA MAKEDONIJA, ESTONIJA

Skupina C: LITVA, ČEŠKA, BELGIJA, kvalifikant

Skupina D: HRVAŠKA, TURČIJA, NIZOZEMSKA, ŠVEDSKA

Skupina E: SRBIJA, FINSKA, GRUZIJA, kvalifikant

Skupina F: SLOVENIJA, UKRAJINA, MADŽARSKA, AVSTRIJA

Skupina G: FRANCIJA, NEMČIJA, ČRNA GORA, kvalifikant

Skupina H: GRČIJA, LATVIJA, BOSNA IN HERCEGOVINA, BOLGARIJA


SKUPINA F, razpored

1. krog, 20./21. februarja 2020:
MADŽARSKA - SLOVENIJA
AVSTRIJA - UKRAJINA

2. krog, 23./24. februarja 2020:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
UKRAJINA - MADŽARSKA

3. krog, 26./27. novembra 2020:
SLOVENIJA - UKRAJINA
AVSTRIJA - MADŽARSKA

4. krog, 29./30. novembra 2020:
SLOVENIJA - MADŽARSKA
UKRAJINA - AVSTRIJA

5. krog, 18./19. februarja 2021:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
MADŽARSKA - UKRAJINA

6. krog, 21./22. februarja 2021:
UKRAJINA - SLOVENIJA
MADŽARSKA - AVSTRIJA