Goran Dragić se je v velikem slogu vrnil v reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić se je v velikem slogu vrnil v reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com

36-letni Ljubljančan, ki je blestel pred petimi leti na EuroBasketu, zdaj pa se je vrnil v dres s slovenskim grbom, je bil z 28 točkami prvi strelec olimpijskih polfinalistov. Potem ko je Luka Dončić končnico tekme presedel na klopi, je v zadnji četrtini Slovenija zapravila dvomestno prednost. Turki so izsilili podaljšek, v katerem so povedli, toda Goran Dragić je imenitno odigral 45. minuto srečanja.

Takšne tekme so vedno dobrodošle. Vzdušje je bilo pravo, veliko je bilo energije, emocij in imeli smo kar nekaj izzivov. Goran Dragić je pokazal svojo vrednost in bil vlečni konj v zaključku tekme. Luka Dončić je bil vseskozi na svojem nivoju, odlično delo pod obročema pa sta opravila Edo Murić in Vlatko Čančar, ki sta morala nadomestiti odsotnost centrov, ki sta obsedela na klopi zaradi petih osebnih napak.

Aleksander Sekulić

V zadnjem slovenskem napadu je krenil v prodor, se poigral s Sehmusom Hazerjem in nato zadel odločilno trojko prek njegove roke. 23 točk je dodal Dončić, ki je zbral tudi deset skokov, 14 Klemen Prepelič, 12 Vlatko Čančar, deset točk in 11 skokov pa je vpisal Edo Murić.

"Tekma je bila odličen približek tega, kar nas čaka na EuroBasketu. Prvenstvo bo eno najmočnejših v zgodovini in take tekme v pripravah nam lahko samo koristijo. Goran Dragić je v svoji dvorani pokazal, zakaj je naš kapetan. Pred podaljškom nam je povedal nekaj spodbudnih besed na klopi, v podaljšku pa je vključil svoj 'Gogi mode' in nas popeljal do zmage," je bil po tekmi slikovit Prepelič.

Sekulić ima še 15 igralcev

Luka Dončić je že na zanj prvi pripravljalni tekmi pokazal dobro formo. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je že na zanj prvi pripravljalni tekmi pokazal dobro formo. Foto: www.alesfevzer.com

Evropski prvaki so prvič zaigrali v popolni postavi, dobili pa še tretjo pripravljalno tekmo. Kot zadnji se je ekipi pridružil Dončić, potem ko je zaradi težav s hrbtom prečrtal Gregorja Glasa, pa ima Aleksander Sekulić zdaj na voljo še 15 igralcev. Tokrat je izven kadra pustil Luko Rupnika, Jurija Macuro in Jakoba Čebaška.

Sekulić je začel z udarno peterko z bratoma Dragić, Čančarjem, Mikom Tobeyjem in Dončićem, ki je kmalu navdušil z nekaj čarovnije. V prvi četrtini je na parketu prebil dobrih sedem minut, prispeval pa 11 točk. Slovenija je imela sicer nekaj težav z obrambnim skokom, Turčija pa je po prvih desetih minutah vodila s 26:21 tudi po zaslugi meta z razdalje, saj je dala pet trojk. Furkan Korkmaz, ki je tekmo sklenil s kar 33 točkami, je tako kot na drugi strani Dončić zadel dve.

V drugi četrtini so evropski prvaki prevzeli pobudo. Vzpostavili so ravnovesje v boju za odbite žoge, v 13. minuti, ko je bil izza črte uspešen Prepelič, pa so izenačili. Ergin Ataman, ki je letos z Efesom drugič zapored osvojil Evroligo, je posredoval z minuto odmora, ki pa ni imela želenega učinka, saj je Žiga Dimec zatem popeljal Slovenijo v vodstvo. 18. minuta je tekla, ko so gostje po trojki Čančarja – lepo mu je podal Zoran Dragić – povedli za šest, v naslednjem napadu pa je mlajši od bratov Dragić zadel za +8. Polčas je Slovenija dobila s 46:40.

V zadnji minuti Slovenija zapravila +8

Tobey, ki je imel težav z osebnimi napakami že v prvem delu, je hitro na začetku drugega dobil še četrto in peto, tako da so Slovenci poskusili tudi s t. i. "small ball" peterko s Čančarjem in Murićem na položajih štiri in pet. Turki so na krilih prodorov Cedija Osmana in metov z razdalje Korkmaza v 25. minuti izenačili. Dončić je odgovoril s prodorom in podajo Čančarju za trojko. Tri minute zatem je Goran Dragić dvakrat zapored po lepih dolgih podajah Dončića zaključil v protinapadu za prvo dvomestno prednost Slovenije, ki je po treh četrtinah vodila za 11 (62:73).

Težko je igrati v Carigradu, saj so navijači glasni, sodniki pa so na koncu tudi dodali svoje in naredili tekmo zanimivo. Pokazali smo karakter. Pred podaljškom smo se zbrali na klopi in si dejali, da imamo na vročem gostovanju priložnost za zmago, ki smo jo na koncu tudi dosegli. Zavedamo se, da je pred nami še nekaj težkih tekem, zato smo veseli vsake zmage. Takšne pa še posebej dobro vplivajo na moralo ekipe in nas delajo še močnejše.

Goran Dragić

Dobrih pet minut pred koncem je Sertac Sanli, potem ko je nad njim pri metu za tri točke svojo peto osebno napako napravil še drugi slovenski center Dimec, približal gostitelje na -6. Končnico tekme je Dončić presedel, Slovenija pa je na začetku zadnje minute povedla z 88:80. Turkom je ob napakah gostov in tudi s pomočjo sodniških odločitev uspel zaključni nalet. Čančar je nato sicer blokiral poskus Onuralpa Bitima za tri, je pa do žoge prišel Korkmaz in ob sireni izsilil podaljšek.

Turki so skoraj ves petminutni dodatek imeli rahlo prednost. Vse je kazalo, da bo junak zmage Korkmaz, toda Goran Dragić je imel svoj načrt. Slovenijo je približal na -2, potem pa je bil Korkmaz nenatančen izza črte. Ljubljanski zmaj je prevzel odgovornost v zadnjem napadu gostov. Šel v prodor, zavrtel Hazerja in se nato vrnil na trojko ter prek njegove roke zadel za tri. Korkmaz je bil na drugi strani v prodoru neuspešen.

Naslednji teden s Srbijo in Hrvaško

V soboto, prav tako ob 19.00, se bo Slovenija v Carigradu pomerila še z Ukrajino, ki jo je Turčija v četrtek ugnala s 96:70. Zatem evropske prvake pred kvalifikacijskima obračunoma za svetovno prvenstvo, ki bosta tik pred EP-jem, čakata še domači pripravljalni tekmi s Srbijo, ki bo v sredo v Ljubljani, in Hrvaško, ki naslednjo soboto prihaja v Celje.


Pripravljalne tekme, turnir v Carigradu:

TURČIJA – SLOVENIJA
103:104 (26:21, 14:25, 22:27, 28:17) – po podaljšku
Korkmaz 33 (8/17 iz igre), Osman 24, Sengün 19, Sanli 11, Bitim 8, Saybir 5, Kabaca 2, Hazer 1; G. Dragić 28 (10/18 iz igre), Dončić 23 (8/16 iz
igre) in 10 skokov, Prepelič 14, Čančar 12, Murić 10 in 11 skokov, Z. Dragić 7, Samar in Dimec po 4, Nikolić 2.

Sobota ob 19.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA

Goran Dragić kot pred petimi leti blestel v Carigradu
Uspešna vrnitev v Carigrad