Cedevita Olimpija je na papirju zagotovo kakovostnejša ekipa od Mege, ki pa je bila letos na medsebojnih dvobojih nekoliko uspešnejša. Obe ekipi sta slavili na domačem parketu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je na papirju zagotovo kakovostnejša ekipa od Mege, ki pa je bila letos na medsebojnih dvobojih nekoliko uspešnejša. Obe ekipi sta slavili na domačem parketu. Foto: www.alesfevzer.com

Prva tekma slovenske prvake čaka v ponedeljek. V četrtfinalu nimajo prednosti domačega terena, kar je bil osnovni cilj pred sezono. Redni del so s 16 zmagami in desetimi porazi končali na petem mestu. Mega je imela enak izkupiček, vendar je bila na medsebojnih dvobojih boljša, tako da mlada srbska zasedba serijo začenja na svojem terenu, kjer bo tudi morebitna tretja tekma. V ponedeljek ob 20.00 bo prvo dejanje tega četrtfinalnega para v Hali sportova Ranko Žeravica. Drugi obračun bo prihodnjo nedeljo ob isti uri v Stožicah, ob morebitnem izenačenju v zmagah pa bo odločilno srečanje na sporedu v soboto, 27. aprila, v Beogradu.

Mega igra najhitrejšo košarko

"Ne bom rekel, da je Mega presenečenje sezone. Zadnjih deset oziroma 15 let ves čas igra približno na enak način. Ima mlado in ambiciozno ekipo, ki igra najhitrejšo košarko v ligi. Marsikomu je letos s to igro zagrenila kakšno tekmo. Tudi nam. Brez dvoma je hitra igra najmočnejše orožje. Zunanja linija je dovolj visoka, to višino pa znajo izkoriščati tudi z igro pod košem in skokom v napadu. To bodo glavni naši izzivi na teh tekmah," je dejal trener Cedevite Olimpije Zoran Martić. V končnico se je letos uvrstilo osem ekip, zmagovalec ljubljansko-beograjskega dvoboja pa bo v polfinalu igral z boljšim iz para Crvena zvezda, ki je redni del končala na prvem mestu, in Studentski centar, ki ga vodi slovenski strokovnjak Dejan Jakara.

V zmajevem gnezdu so na začetku sezone večkrat poudarili, da bodo letos veliko priložnosti dobili mladi igralci. Sicer na splošno zasedba slovenskih prvakov še zdaleč ni med mlajšimi, tudi ti najmlajši pa večino leta niso igrali glavnih oziroma pomembnih vlog. Na drugi strani Mega velja za veliko valilnico talentov, ki jih zastopa Miško Ražnatović. Vrsto let iz rožnate vrste iz Novega Beograda prihajajo izjemni košarkarji, številni so tudi neposredno odšli v Ligo NBA. Eden takih je dvakratni MVP Nikola Jokić, v Megi pa so se oziroma se kalijo tudi slovenski nadarjeni igralci. Vlatko Čančar je bil eden teh, trenutno pa sta tam 18-letni Urban Kroflič in izjemno obetavni veliki up, 15-letni Lun Jarc.

Tretji najboljši napad lige

Kljub zares mladi postavi je Mega na koncu končala pred Ljubljančani. Po velikem razočaranju v Evropskem pokalu, kjer so podirali negativne klubske rekorde in le enkrat zmagali, so si v zadnjem obdobju pokvarili še položaj na jadranski lestvici. Če je boj z Zvezdo in Partizanom zaradi finančnih razlik praktično nemogoč, pa je vseeno ravno zaradi proračunskih zmožnosti četrto mesto nekako nujno. V zadnjih dveh sezonah so zmaji zasedli četrto mesto in potem v polfinalu z 2:1 v zmagah izpadli proti prvima nosilcema, najprej Zvezdi, potem pa še Partizanu. Četrti so bili tudi pred štirimi leti, ko je bila sezona zaradi pandemije predčasno prekinjena, pred tremi pa so zasedli peto mesto.

V igri Beograjčanov, ki jih odlično vodi Marko Barać, so nihanja glede na neizkušenost pričakovana. Tako so med drugim premagali tudi Zvezdo in Partizan, klonili pa na primer pred zadnjo Krko. Sezone niso začeli najbolje, so pa v zadnjem obdobju v vrhunski formi in v končnico vstopajo na krilih sedmih zaporednih zmag. Mega igra zelo všečno košarko. Ima tretji napad, le oba evroligaša imata boljšega. Zbira tudi tretja največ asistenc, znova sta uspešnejša le trenutno najmočnejša kluba regije. Ima pa zato kar nekaj težav z izgubljenimi žogami, saj jih zapravlja druga največ v celotni ligi.

Zmaji želijo odgovoriti z enako energijo

"Čakajo nas težki obračuni proti ekipi, ki je v zelo dobri formi. Zadnja dva meseca praktično ni izgubila. Glavna nevarnost so protinapadi. Mega je mlada ekipa, ki z energijo nadomesti kakšne pomanjkljivosti. Poudarek bo na njihovi tranziciji in agresivni igri na obeh koncih. Tudi v skoku v napadu, ki nam preglavice dela že celotno sezono. Moramo izenačiti energijo in jih na ta način prisiliti, da delajo napake. Da niso sproščeni, saj, kot pravim, res dobro in veliko tečejo predvsem v protinapad. Moramo od prve minute igrati agresivno in dati vedeti, da ne bo enako, kot je bilo decembra lani. Je pa lažje govoriti, kot to narediti na parketu. Letos je bilo že dovolj šole, da zdaj lahko popravimo stvari na tako pomembni tekmi. Vemo, kaj prinaša že prva tekma in s pravo mentaliteto moramo iti v Beograd po brejk," je značilnosti Mege opisal Blažič.

Jaka Blažič je bil uvrščen v drugo peterko rednega dela Lige ABA. Ob njem so še Uroš Pavlović (Mega), Aleksa Avramović in Kevin Punter (oba Partizan) in Aleksandar Aranitović (Cibona). V prvi peterki so Luka Božić (Zadar), Zach LeDay (Partizan), Kenan Kamenjaš (Budućnost), Miloš Teodosić in Nikola Topić (oba Crvena zvezda). Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič
Jaka Blažič je bil uvrščen v drugo peterko rednega dela Lige ABA. Ob njem so še Uroš Pavlović (Mega), Aleksa Avramović in Kevin Punter (oba Partizan) in Aleksandar Aranitović (Cibona). V prvi peterki so Luka Božić (Zadar), Zach LeDay (Partizan), Kenan Kamenjaš (Budućnost), Miloš Teodosić in Nikola Topić (oba Crvena zvezda). Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

"Predstavi proti Krki in Zadru sta pod vsako kritiko. Določena reakcija je bila proti Ciboni, ki pa ni bila kompletna. Mislim, da ravno ta končnica prinaša neki adrenalin, take tekme, ki nas bodo zbudile, da začutimo drug drugega in igramo kot ekipa. Tako lahko pridemo v polfinale. Od zadnje tekme proti Ciboni poudarjamo, da je treba odgovoriti Megi z enako mero – agresivno in hitro. Mislim, da imamo kapacitete in igralce za to, da se lahko zoperstavimo na tak način. Imamo tudi izkušnje. Naša naloga je, da je mentaliteta prava, da igramo za to, da Olimpija zmaga. Zaradi spodrsljaja proti Krki nimamo prednosti domačega igrišča. Doma se bolje počutiš, igraš pred svojimi navijači … Moramo si pogledati v oči in v Beogradu od prve minute igrati na vse. Vemo, kaj prinaša serija, saj nočemo Lige ABA končati v četrtfinalu, saj potem sezona res nima smisla. Vsi se tega zavedamo," je še dodal prvi strelec Olimpije.

Del sezone je bil motor moštva Nikola Topić, izjemno nadarjeni srbski organizator igre, ki bo med prvimi izbran na letošnjem draftu. Zvezda ga je med sezono poklicala s posoje, toda njegov odhod se Baraćevi vrsti ni poznal. V ospredje so stopili preostali mladeniči. Znova blesti Nikola Đurišić, ki je bil v lanski sezoni izbran za najboljšega mladega košarkarja v ligi. V tej seriji sedmih zmag njegovo povprečje znaša več kot 20 točk, sicer pa jih daje v sezoni nekaj več kot 14. Tudi Blažič je poudaril obetavnega srbskega košarkarja kot glavno nevarnost. Prvi strelec je sicer s skoraj 16 Uroš Plavšić, 217 centimetrov visoki center, ki ima odlično sezono in je s 25 leti najstarejši v moštvu oziroma edini, ki je rojen pred letom 2001. V napadu sta pomembna tudi Stefan Miljenović in Andrija Jelavić. Hrvaški mladenič, ki je produkt zagrebške Cedevite, je v uvodnem krogu sezone zgrešil trojko za zmago Mege v Stožicah, ko so se gostje na krilih Topića vrnili po zaostanku za 22. Justin Cobbs je tedaj 18 sekund pred koncem zadel za končnih 89:87. Povratno tekmo v dvorani, ki nosi ime legendarnega jugoslovanskega trenerja Ranka Žeravice, so gostitelji suvereno slavili s 97:86.

S polfinalom bi se pozabili nekateri neprijetni porazi

 Lestvica:
 CRVENA ZVEZDA            26 22  4  48
 PARTIZAN                 26 20  6  46
 BUDU?NOST                26 19  7  45
 MEGA                     26 16 10  42
 CEDEVITA OLIMPIJA        26 16 10  42
 ZADAR                    26 14 12  40
 IGOKEA                   26 13 13  39
 SC DERBY                 26 11 15  37
 -------------------------------------
 SPLIT                    26 11 15  37
 BORAC                    26 10 16  36
 FMP                      26 10 16  36
 CIBONA                   26  9 17  35
 MORNAR                   26  6 20  32
 KRKA                     26  5 21  31

Od začetka sezone je ljubljanska igra neprepričljiva. V Evropi so bili rezultati katastrofalni, vmes so sicer slovenski prvaki držali korak z vrhom regije in bili nekaj časa v igri za drugo oziroma tretje mesto. Vrhunci sezone so bile zmage nad Zvezdo in Partizanom doma ter Budućnostjo v gosteh. Toda v zadnjem času so se oddaljili od najboljše trojke Jadrana. Na zadnjih šestih tekmah so štirikrat izgubili, sedemkrat na zadnjih 13. Ob oscilacijah v igri je bil večkrat usoden zelo slab začetek tekme, pri čemer se tako porajajo vprašanja o pristopu Cedevite Olimpije. Obramba je bila le na trenutke na ustrezni ravni, tudi v napadu pa celotno sezono ni prave kemije, čeprav so vmes na obračunu z Mornarjem podrli rekord asistenc. Preprosto se ekipa ni povezala, kot bi se za košarko na vrhunski ravni morala.

"Porazi vedno razkrivajo določene zadeve. Tekma s Cibono ni bila nepomembna, čeprav nam zmaga ni prinesla boljšega položaja na lestvici. Dejstvo je, da je vedno bolje končati z zmago kot s porazom. Nekaj stvari smo poskusili odigrati in so dobro funkcionirale. Bo pa v končnici drugačen nasprotnik in drugačne tekme. Pred tekmo s Krko nismo slabo trenirali, zato je bilo zame kar neko razočaranje. Imeli smo drugačna pričakovanja glede na videno na treningih. Reakcija je sledila, je bila pa letošnja sezona od samega začetka tako vroče-hladna. Ves čas smo v nekem pričakovanju, kako bomo reagirali na določene situacije," je še povedal Martić in dodal: "Zagotovo je uspešnost sezone odvisna od teh tekem. Pred nami so zelo pomembne tekme. Uvrstitev v polfinale je cilj, ki je bil zastavljen pred sezono. Ligo ABA želimo končati v najboljši luči, kar smo sposobni. Motiv za vse v klubu, ne le igralce in trenerski štab, je igranje polfinala. Da se tudi določeni porazi, ki so bili dokaj neprijetni, na ta način malce pozabijo."

Martić odločen, da bodo zmaji preprečili hitro igro Mege

KONČNICA, četrtfinale, prve tekme:

Sobota ob 19.00:
BUDUĆNOST – ZADAR
Ponedeljek ob 18.00:
CRVENA ZVEZDA – SC DERBY

Ob 20.00:
MEGA – CEDEVITA OLIMPIJA
Druga tekma bo v nedeljo, 21. aprila, ob 20.00. Morebitna tretja tekma bo 27. aprila.

Sreda ob 18.30:
PARTIZAN – IGOKEA
Igrajo na dve zmagi.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem seznamu, igralci, ki so na najvišji ravni, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 72:97

24

7 (3/6 za dve, 0/2 za tri)

5

4

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA, NCAA)

konec sezone


Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA, NBA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

VTB: Runa - Minsk 78:74

VTB: Minsk - Novgorod 58:79

VTB: Minsk - Avtodor 62:82

29

31

26

9 (3/4 za dve, 1/5 za tri)

13 (3/5 za dve, 2/6 za tri)

9 (2/4 za dve, 1/6 za tri)

4

3

3

2

0

3

Žiga Dimec (Anwil Wloclawek/POL)

DP: Spojnia - Anwil 64:70

21

9 (4/8 za dve)

10

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA, NBA)

Miami - Dallas 92:111

Charlotte - Dallas 104:130

Dallas - Houston 147:136

Dallas - Golden State 108:106

Dallas - Atlanta 109:95

Golden State - Dallas 104:100

Houston - Dallas 107:125

36

35

45

/

37

39

35

29 (5/8 za dve, 4/15 za tri)

39 (5/8 za dve, 8/17 za tri)

37 (8/11 za dve,4/10 za tri)

/

25 (2/10 za dve,6/15 za tri)

30 (6/11 za dve,5/11 za tri)

47 (9/14 za dve, 9/16 za tri)

9

12

9

/

12

12

12

9

10

12

/

8

11

7

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 72:97

17

14 (4/4 za dve, 1/2 za tri)

2

4

Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 72:97

20

8 (1/3 za dve, 2/7 za tri)

3

2

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Dijon - Strasbourg 80:68

/

/

/

/

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)

DP: Clavijo - Cantabria 99:84

DP: Cantabria - Gipuzkoa 96:106

25

29

10 (3/7 za dve, 1/4 za tri)

20 (3/6 za dve, 4/7 za tri)

3

0

3

2

Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

DP: GTK - Torun 92:76

24

11 (1/1 za dve, 3/4 za tri)

1

0

Miha Lapornik (Burgos SP/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos - Castello 91:67

DP: Burgos - Caceres 109:102

18

31

6 (2/3 za tri)

8 (0/3 za dve, 2/9 za tri)

1

5

2

4

Jurij Macura (Krka)

zdravstvena odsotnost

Tibor Mirtič (Kansai Helios)

ABA 2: Helios - Subotica 71:84

DP: Helios - Ilirija 95:84

34

23

6 (3/8 za dve, 0/1 za tri)

15 (6/10 za dve, 1/2 za tri)

8

6

1

2

Jordan Morgan (AEK Atene/GRČ)

zdravstvena odsotnost

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnost



Aleksej Nikolić (Chalon-Sur-Saone/FRA)

DP: Chalon - Roanne 105:86

28

18 (1/1 za dve, 5/8 za tri)

4

7
Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)DP: Charleroi - BAL Weert 82:80

35

11 (3/5 za dve, 0/2 za tri)

7

5

Klemen Prepelič (Galatasaray/TUR)

DP: Galatasaray - Karšiyaka 86:92

21

9 (1/2 za dve, 2/6 za tri)

0

6

Matic Rebec (FMP/SRB)

ABA: FMP - Mornar 111:94

21

3 (1/3 za dve, 0/5 za tri)

1

7

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

EL: Panathinaikos - Alba 84:75

DP: Alba - Ludwigsburg 100:91

EL: Alba - Partizan 83:94

20

/

12

12 (3/4 za dve, 2/3 za tri)

/

5 (1/2 za dve, 1/1 za tri)

3

/

1

3

/

0

Leon Stergar (Krka)

ABA: Borac - Krka 101:83

DP: Šentjur - Krka 79:98

28

31

9 (3/7 za dve, 1/4 za tri)

15 (4/5 za dve, 1/1 za tri)

5

5

4

5

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

ABA: Cibona - Olimpija 72:97

12

2 (1/1 za dve, 0/1 za tri)12
Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

EL: Efes - Zvezda 100:55

DP: Split - Zvezda 73:92

EL: Zvezda - Olympiacos 86:89

ABA: Zvezda - SC Derby 94:76

13

21

/

13

0 (0/3 za dve)

7 (2/3 za dve, 1/3 za tri)

/

0 (0/4 za dve, 0/2 za tri)

4

7

/

3

0

1

/

1

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA, NCAA)

konec sezone




Petar Vujačić (Zadar/HRV)

ABA: Partizan - Zadar 113:74

DP: Dinamo - Zadar 81:96

DP: Zadar - Dubrovnik 88:70

1

1

19

0

0

6 (2/6 za tri)

0

0

2

0

1

1