V Novem mestu se je v zadnjih letih opeklo kar nekaj glavnih favoritov Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com
V Novem mestu se je v zadnjih letih opeklo kar nekaj glavnih favoritov Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

Novomeščani bodo v soboto ob 17.00 gostili Mornar, srečanje pa si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju. Zasedba iz Bara, ki je lani igrala v polfinalu regionalnega tekmovanja, je v prvem krogu tako kot Krka klonila. Na domačem terenu je morala priznati premoč Ciboni (77:87), ki je na uvodu sezone v zelo dobri formi. Na drugi strani je bila novomeška ekipa popolnoma nemočna v Stožicah (88:56), je pa pred tem proti zmajem dostojen odpor nudila v superpokalu (78:71).

Prav prvi obračun z Ljubljančani je zgled, kako je treba igrati proti favoriziranim nasprotnikom. "Kot mlada ekipa moramo igrati z veliko energije in agresivno. Igramo doma in vemo, da je v Novem mestu vedno težko zmagati. To moramo izkoristiti. Mornar ima izkušeno ekipo, zelo kakovostno. Poskrbeti moramo, da ne bodo prihajali do odprtih metov in biti pozorni na njihovo igro ena na ena. V obrambi moramo igrati kot prava ekipa," je dejal Macura, ki je dodal, da je zmaga nad Zlatorogom (120:70), četudi Laščani niso na kakovostno isti ravni, na začetku državnega prvenstva okrepila moralo Novomeščanov.

Ivan Marinković se v Stožicah ni naigral. Lani je imel tudi veliko zdravstvenih težav, ob debiju za Borac pa je prispeval 15 točk. Foto: Igokea/Nikola Vuruna
Ivan Marinković se v Stožicah ni naigral. Lani je imel tudi veliko zdravstvenih težav, ob debiju za Borac pa je prispeval 15 točk. Foto: Igokea/Nikola Vuruna

Dalibor Damjanović še vedno nima na voljo celotnega moštva, saj bo zagotovo proti Mornarju manjkal Marko Arapović: "Veselimo se prve domače tekme v Ligi ABA. Upam in verjamem, da se bomo, četudi ne bomo kompletni, pokazali v boljši luči kot na tekmi v Stožicah. Manjkal bo Arapović, se nam je pa na treningih pridružil Jan Kosi. Nasprotnik je renomiran in ima v Ligi ABA vedno visoke cilje. Prvo tekmo je izgubil in zagotovo bo želel popraviti vtis, kar pa mu ne bomo dovolili."

"Mornar ima podobno kot mi novo ekipo. Na zunanjih položajih ima dva nova Američana (Trey Lewis in Corey Davis, op. a.), ki sta zelo dobra napadalca. Nosilec igre je na položaju ena še vedno Nemanja Gordić, imajo tudi odličnega ostrostrelca Marka Jeremića, pod košem pa je Taylor Smith, ki je že lani igral zelo dobro. Čaka nas težko delo. Če bomo dali svoj maksimum, pa lahko na domačem parketu igramo z njimi in se tudi nadejamo zmage," je dodal Kranjčan na dolenjski klopi.

Za zmago v Čačku bo treba odigrati najboljšo obrambo do zdaj

Olimpija je uspešno vstopila v novo sezono. V nedeljo slovenske prvake čaka gostovanje v Čačku, ki, tako kot je nekoč v močni jugoslovanski ligi, še vedno velja za vroč teren. Borac je bil v prvem krogu za las prekratek v Laktaših. Igokea je bila boljša z 91:89. V srbskem moštvu igrata dva nekdanja zmaja, Sava Lešić in Ivan Marinković, ki je v Stožicah preživel zadnjo sezono in pol, z Jurico Golemcem pa je center, ki ima tudi slovenski potni list, sodeloval že pri Primorski.

V Novo mesto prihaja tekmec, s katerim se Krka lahko kosa

"Borac ima odlično sestavljeno ekipo in odličnega trenerja. Moštvo ima rep in glavo. To so šolani igralci z veliko talenta, ki se hočejo pokazati in dokazati. Če hočemo računati na zmago na tako vročem terenu, kot je Čačak, bomo morali odigrati po najboljših močeh in najboljšo obrambo do zdaj. Smo v dobrem ritmu, dobro treniramo, a to ne pomeni ničesar, če se na tekmi ne vržemo za vsako žogo in terena ne zapustimo krvavih kolen," je slikovito načrt za uspešno gostovanje opisal Golemac.

Sedem točk Glasa ob debiju

Krog sta sicer odprla dva nekdanja evropska prvaka, Split in Partizan. Beograjčani so na Gripah slavili s 69:59. V vrsti Željka Obradovića je debitiral nadarjeni slovenski košarkar Gregor Glas, ki je k drugi zmagi v sezoni prispeval sedem točk. Na dalmatinski strani jih je Nejc Barič zbral šest.


2. krog:
SPLIT – PARTIZAN
59:69 (15:17, 9:21, 19:15, 16:16)
Perković 17 ... Barič 6; LeDay 15 ... Glas 7.

Petek ob 18.00:
SC DERBY – ZADAR

Ob 20.00:
FMP – IGOKEA

Sobota ob 17.00:
KRKA – MORNAR (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

Nedelja ob 19.00:
BORAC – CEDEVITA OLIMPIJA

Ponedeljek ob 18.00:
CIBONA – MEGA BASKET

Ob 20.00:
CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST

Lestvica:                             
PARTIZAN                2  2 0   15  4
CRVENA ZVEZDA           1  1 0   36  2
MEGA SOCCERBET          1  1 0   33  2
CEDEVITA OLIMPIJA       1  1 0   32  2
BUDUĆNOST               1  1 0   10  2
CIBONA                  1  1 0    8  2
IGOKEA                  1  1 0    2  2
SPLIT                   2  0 2  -46  2
BORAC                   1  0 1   -2  1
ZADAR                   1  0 1   -5  1
MORNAR                  1  0 1   -8  1
FMP                     1  0 1  -10  1
KRKA                    1  0 1  -32  1
STUDENTSKI CENTAR DERBY 1  0 1  -33  1