Krka je na domačem parketu odlična, precej več težav pa ima v gosteh. Zmagala je trikrat, izgubila štirikrat, košrazliko pa ima kar -78. Foto: Krka/Drago Perko
Krka je na domačem parketu odlična, precej več težav pa ima v gosteh. Zmagala je trikrat, izgubila štirikrat, košrazliko pa ima kar -78. Foto: Krka/Drago Perko

Tekmo, ki bo na kultnih Gripah ob 20.00, boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju. Trikratni evropski prvak je v Jadranski ligi letos zmagal le enkrat. V 6. krogu je na kolena spravil Cibono, ki jo je ugnal tudi v državnem prvenstvu mesec prezneje. Zagrebčani so v zadnjem času redna splitska stranka, so pa volkovi v ponedeljek na domačem parketu odčitali pravo lekcijo Krki, ki so jo nadigrali s kar 90:52. Split je bil medtem nazadnje brez moči v Ljubljani proti Cedeviti Olimpiji (86:60).

Za nas je tekma v Splitu zelo pomembna. Moramo se dvigniti po porazu v Zagrebu. Treba je dvigniti glave in se spet začeti boriti. Split počasi dviguje formo. Z domačo zmago nad Cibono so pokazali, da znajo igrati. So dobro moštvo z nekaj izkušenimi igralci. So zelo nevarni, če pridejo do svoje igre, zato jim bomo morali to onemogočiti. Kot na vsaki tekmi, na kateri smo zmagali, moramo pokazati veliko borbenosti in nadzirati skok, kar nam je proti Ciboni manjkalo. Pokazati moramo več energije in potem bodo stvari stekle, tudi met za tri točke, ki je ena naših glavnih vrlin v napadu.

Jurij Macura

Tako novomeška kot dalmatinska zasedba imata težave s poškodbami. Pri Krki se je nazadnje na parket vrnil Marko Arapović, ki je lani že podpisal s Splitom, a na koncu vendarle ni ostal med rumeno-črnimi, vseeno pa je seznam odsotnih še vedno dolg. Ekipa Srđana Subotića, ki je eno leto nosil tudi dres Krke, ima na drugi strani še velike finančne težave. V hrvaškem prvenstvu je po devetih tekmah z dvema porazoma trenutno druga. Klonila je tudi pred vodilno Cedevito. "Pred tekmo v Splitu sem želel fante čim bolj razbremeniti. Vemo, da je tekma pomembna za obe ekipi in da bo zelo težka. Split v domači dvorani igra drugačno košarko kot na gostovanju. So zelo agresivni, menjajo obrambe, veliko več je prevzemanja in "pressinga". Igrajo z večjo energijo in borbenostjo. Glede na pomembnost tekme pa bodo verjetno še boj motivirani," je pred tekmo povedal novomeški trener Dalibor Damjanović.

Na 12. medsebojnih tekmah v Ligi ABA je bila Krka boljša osemkrat, štirikrat tudi v gosteh. Lani je oba dvoboja dobila Krka, zmaga v dvorani Leona Štuklja (77:71) pa je bila ključna v boju za neposreden obstanek med jadransko elito. Split je moral na koncu v dodatne kvalifikacije. Na obeh medsebojnih dvobojih je lani dobro igral Nejc Barič, ki je dosegel dal 26 točk. 24-letnega Trboveljčana so v Novem mestu želeli zadržati, mu dati tudi večjo vlogo, a se je slovenski organizator igre raje odločil za selitev v Split. Najboljši strelec Dalmatincev je izkušeni Roko Ukić z 11 točkami, dvomestno število točk pa vpisuje še Darko Bajo.

Nejc Barič je lani nosil dres Krke, zdaj pa si kruh služi v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Barič je lani nosil dres Krke, zdaj pa si kruh služi v Splitu. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica:                             
PARTIZAN                7  7 0 +125 14
CRVENA ZVEZDA           7  6 1  +84 13
BUDUĆNOST               7  5 2  +38 12
FMP                     7  5 2  +12 12
CEDEVITA OLIMPIJA       7  4 3  +62 11
CIBONA                  7  4 3  +29 11
STUDENTSKI CENTAR DERBY 7  4 3  -29 11
MEGA BASKET             7  3 4   +3 10
IGOKEA                  7  3 4  -18 10
KRKA                    7  3 4  -78 10
BORAC                   7  2 5  -40  9
ZADAR                   7  1 6  -39  8
MORNAR                  7  1 6  -44  8
SPLIT                   7  1 6 -105  8

"Pričakujem, da bodo fantje po zadnji tekmi reagirali. Ni nobenih izgovorov, odigrati moramo moško, odločno in z željo po zmagi. Split ima sicer dobro moštvo. Na položaju organizatorja so Barič, ki ga dobro poznamo, saj je lani igral pri nas, reprezentant BiH-a Sani Čampara in Ukić, ki lahko igra tudi na položaju dve. Je najizkušenejši in pravi vodja tega moštva. Z njim nas čaka veliko dela. Na dvojki je tudi dober strelec Toni Perković. Na položaju tri je Američan Tre McLean, pod košem pa so Bajo, Tonko Vuko in Karlo Žganec. Še posebej dobre predstave trenutno kaže Bajo, tako s skokom v napadu kot z doseganjem točk, zato bomo pod košem morali odigrati veliko bolje kot proti Ciboni, proti kateri smo še posebej v prvem polčasu nasprotniku dovolili veliko preveč skokov v napadu," je dodal Damjanović.

Cedevita Olimpija bo skušala zmagoviti jadranski niz podaljšati na tri proti Mornarju, ki ga bo gostila v soboto ob 21.00. Popotnica pred obračunom z moštvom iz Bara, s katerim se je v zadnjih dveh sezonah krčevito borila za polfinale regionalnega tekmovanja, s porazom v Evropskem pokalu proti Ulmu ni bila dobra. Črnogorski klub je na drugi strani zelo slabo začel sezono, saj je izgubil uvodnih šest tekem. Doma je klonil pred Cibono, Borcem in Zvezdo, v gosteh pa pred Krko, FMP-jem in Budućnostjo. V zadnjem krogu je le vpisal zmago, ko je bil boljši od Igokee. Najnevarnejša je zunanja linija Mornarja z Nemanjo Gordićem, Vladimirjem Mihailovićem in Coreyjem Davisom.


Petek ob 18.00:
FMP - SC DERBY

Ob 20.00:
SPLIT - KRKA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sobota ob 17.00:
BORAC - CIBONA
Ob 19.00:
BUDUĆNOST - ZADAR

Ob 21.00:
CEDEVITA OLIMPIJA - MORNAR

Nedelja ob 17.00:
IGOKEA - MEGA BASKET

Ob 19.00:
CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN