Poškodba je Zorana Dragića z igrišč oddaljila šest do osem tednov, okrevanje pa poteka po načrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Poškodba je Zorana Dragića z igrišč oddaljila šest do osem tednov, okrevanje pa poteka po načrtu. Foto: www.alesfevzer.com

32-letni Ljubljančan naj bi se na parket vrnil čez približno tri tedne. Poškodoval se je na EuroBasketu, kjer je v osmini finala dvoboja z Belgijo, potem ko je tekmo zelo dobro začel, po dobljenem skoku stekel v protinapad, šel proti košu, toda akcije mu ni uspelo dokončati. V bolečinah je končal na parketu. Dvoboj, ki ga je Slovenija dobila po dobri zadnji četrtini, je končal na klopi v 'civilu', poznejši zdravniški pregledi pa so razkrili strgano stegensko mišico.

Tako je Cedevita Olimpija za dober prvi mesec sezone ostala brez enega izmed nosilcev igre in, kot je dejal trener Jurica Golemac, vodij moštva. Mlajši izmed bratov Dragić je januarja prvič v karieri oblekel dres najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva. V zmajevem gnezdu se je nepopustljivi borec odlično znašel in hitro postal ključen mož, po njegovem prihodu pa se je rezultatska krivulja zmajev ekspresno obrnila v pozitivno smer. Poleti je nato podaljšal pogodbo z državnimi prvaki, ki jim bo lahko znova pomagal sredi novembra.

Novembra bodo navijači Cedevite Olimpije znova lahko pesti stiskali za Dragića. Foto: www.alesfevzer.com
Novembra bodo navijači Cedevite Olimpije znova lahko pesti stiskali za Dragića. Foto: www.alesfevzer.com

Dragić: Energija na treningih je odlična

"Vidi se, da ima ekipa veliko potenciala. Je nekoliko pomlajena in igramo z veliko energije. V napadu lahko damo dovolj točk. Imamo dobre strelce, tudi obramba pa je na visoki ravni. Kot pravim, je nekaj mladih igralcev, ki prinašajo energijo in agresivnost v obrambi. Res je, da smo zdaj odigrali dve tekmi v Ligi ABA z nasprotnikoma, ki nista na naši ravni, zdaj pa sta z Brusasporjem in Crveno zvezdo pred nami velika preizkusa, da vidimo, kje smo in kaj moramo popraviti. Komaj čakam, da se vrnem. Verjamem, da se bom hitro vklopil. Zadržali smo nekaj nosilcev igre, poznam sistem, tudi novinci pa so se dobro ujeli. Energija na treningih je odlična," je dejal Dragić, ki je bil v minuli sezoni v Ligi ABA drugi, v Eurocupu pa tretji Olimpijin strelec.

Z dozdajšnjimi predstavami soigralcev je zadovoljen: "Uigranost me ni presenetila. Podpisali smo igralce, ki imajo energijo in atletske sposobnosti. Vsi lahko tečejo, naša igra pa je nekakšen "run adn gun". Poleg tega imamo zunanje igralce, ki lahko zadevajo z razdalje. Večina ekipe je skupaj opravila priprave in se uigravala, zadnja pa sva prišla z Murićem. Oba poznava trenerjevo sliko in sistem, ki ga želimo igrati. Če primerjam ekipo z lansko, lahko rečem, da je drugačna. Mlajša. Kot kažejo igre, dobro funkcioniramo, je pa še prehitro za ocene. Vemo, kakšna je bila Olimpija prve štiri mesece lanske sezone. Poimensko močna, igre pa niso bile take, kot v drugi polovici sezone, ko smo ujeli ritem in zmagovali v seriji. Vedeli smo, kaj kdo dela in bilo je užitek igrati. Verjamem, da tudi za gledalce."

Ljubljančani so uspešno začeli sezono. V superpokalu so zanesljivo opravili s Heliosom, suvereni pa sta bili tudi zmagi v jadranski ligi proti Borcu doma in v gosteh s Splitom. Zdaj začenjajo tudi Evropski pokal, kjer jih za uvod čaka Bursaspor, ki jih je lani izločil v četrtfinalu drugega ranga evropskih tekmovanj: "Bursaspor poznamo. Ekipa je nekoliko spremenjena. Podpisali so Augusta, odšli so Andrews, Holland in Hayes. Mislim, da so bili lani boljši, vseeno pa so pripeljali zelo dobre igralce. Jedro že nekaj časa igra skupaj, kar je zagotovo velik plus zanje. Moramo pokazati, da igramo doma. Zavedamo se, da v Evropskem pokalu ne bo lahkih tekem, saj te vsak lahko preseneti. Lani smo bili blizu, a žal smo izgubili tisto tekmo. Lahko bi prišli do finala. Zdaj brez Vitusa, Valencie in Partizana lahko merimo zelo visoko."

Tekmi z Zvezdo in Brusasporjem pomembni za samozavest

Sorodna novica Oče želel, da bi sin igral za Slovenijo, on pa ga je osrečil s prestopom v Olimpijo

Na vrh? "Upam, da," je pristavil Zoran, ki se nadeja glasne in številčne podpore navijačev. Lani so bile namreč proti Bursapsorju Stožice polne, zatem tudi proti Crveni zvezdi v polfinalu Lige ABA, ko so slovenski košarkarski navdušenci v zmajevem gnezdu pričarali čudovito vzdušje: "Igralci začutimo to podporo, če je dvorana polna. Dobimo dodatno energijo in želja po zmagi je pred polnimi tribunami še večja." Gledalci bodo torej v petih dneh v Ljubljani lahko uživali v dveh odličnih tekmah, saj nato v nedeljo v prestolnici gostuje še Zvezda, aktualni prvak regije, ki znova igra v Evroligi, skupaj s Partizanom pa velja za prvega favorita za končno slavje na Jadranu.

"Beograjska kluba imata težji razpored, saj Evroliga prinaša ogromno potovanj. Ves čas ne bosta mogla biti stoodstotna in v Ligi ABA ju lahko kdaj kdo preseneti. Zdaj, kot smo videli po igrah, še nista prava. Tudi oni se še uigravajo in so v istem procesu kot mi. Prekmalu je za končne ocene. Vsak še gradi kemijo in samozavest. Čez dva ali tri mesece pa bomo že dobro videli, kakšne so razmere moči. Moramo zmagati, kar moramo, najtežje tekme pa bodo čez nekaj časa pravi kazalnik. Ti dve tekmi sta vseeno zelo pomembni. V prvi vrsti iz vidika samozavesti. Ko premagaš take ekipe, kot je evroligaš Zvezda ali finalist Evropskega pokala Brusaspor, veš, da lahko igraš z najboljšimi, kar naj bi v Ligi ABA bila Zvezda in Partizan. Potem veš, da se lahko nosiš z vsakim oziroma ga premagaš, hkrati pa je treba zavarovati domač teren. V gosteh si lahko privoščiš kakšen poraz več, na domačem igrišču pa si spodrsljajev ne smeš," je še dodal.