Zoran Dragić je januarja okrepil Cedevito Olimpijo in hitro postal eden glavnih nosilcev. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović
Zoran Dragić je januarja okrepil Cedevito Olimpijo in hitro postal eden glavnih nosilcev. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Zmaji so se sedmič in prvič po 11 letih prebili med štiri najboljše v jadranskem tekmovanju. V tretji sezoni delovanja združenega ljubljanskega in zagrebškega kluba je slovensko prestolnico znova zajela košarkarska evforija. Izpolnili sta se želji idejnih vodij projekta, da se zapolnijo stoženske tribune in ekipa postane konkurenčna v regijskem vrhu. Cedevita Olimpija je namreč februarja, potem ko je naredila nekaj kadrovskih rošad, začela zmagoviti pohod v obeh mednarodnih tekmovanjih. Najprej so se Stožice napolnile na Eurocupu, vročica pa je z izjemnim vzdušjem vrhunec dosegla v polfinalu Lige ABA, v katerem so navijači na drugi tekmi serije pričarali imenitno kuliso.

Sorodna novica Olimpija po hitrem zaostanku le še lovila Zvezdo

Ljubljančani so na domačem parketu stanje v zmagah izenačili, v Beogradu, kjer Crvene zvezde niso premagali že skoraj sedem let, pa niso bili kos trenutnim prvakom lige, ki bodo tako proti večnemu tekmecu Partizanu naskakovali še šesto lovoriko. Tretji obračun je rdeče-bela vrsta dobila z 88:78. Tako kot na prvem dvoboju v dvorani Aleksandra Nikolića so si gostitelji odločilno prednost priigrali v tretji četrtini, ključen pa je bil vnovič skok. V Stožicah je zmajem uspelo vzpostaviti nadzor nad bojem za odbite žoge in so predvsem bolje zapirali pod obročem, v Pionirju pa se je ponovila zgodba s prve tekme, na kateri je Zvezda tehtnico na svojo stran prevesila z dominanco v raketi.

Dvomestna le Ferrell in Dragić

Tudi tokrat je srbski velikan bolje začel tekmo in si hitro priigral dvomestno razliko. Zmaji so se na krilih Zorana Dragića, ki je 16 od svojih 21 točk dal v prvem polčasu, v drugi četrtini približali, a povsem ujeti domače vrste niso zmogli. V tretji četrtini je Zvezda pobegnila, gostom pa ni uspelo več resneje ogroziti njene prednosti. "Želja vseh nas je osvojitev Lige ABA. Olimpija je velik klub. Gradilo se je tri leta, da smo dokazali, da se lahko borimo z vsakim. Če bomo celo sezono igrali, kot smo zadnje mesece, in imeli za sabo takšne navijače, kot smo jih imeli v zadnjem času, bo ta ekipa konkurenčna tudi v naslednji sezoni," je povedal Dragić in se že ozrl v prihodnost.

Imamo svojo kakovost, in ko začnemo igrati bolj fizično v obrambi in teči, pridobimo samozavest. Začeli smo preslabo, nismo imeli te samozavesti in odločali smo se za individualne akcije. Ko smo začeli igrati drug za drugega, smo se vrnili. Če bi nam nekdo rekel, da bomo na -5 ob polčasu, bi takoj podpisali. Žal so nam v tretji četrtini takoj pobegnili. Ni bilo vprašanje, da bi se predali, ampak ko je Zvezda v naletu in jo nosi občinstvo, je res težko to ustaviti. Tudi nas, ko ubranimo nekaj napadov in začnemo teči. Žal smo nekajkrat, ko smo se približali in je bila Zvezda malce nervozna, dopustili napadalni skok. Niso ga dosegli neposredno iz igre, ampak zaradi fizične moči in višine. Na način, kot igrajo celo sezono, so zadržali razliko.

Jurica Golemac

25 točk je dal Yogi Ferrell, ki so ga Beograjčani dobro omejili na prvih dveh dvobojih, za zmago nad tako močno zasedbo pa je manjkal še kakšen bolj razigran posameznik. To sta bila namreč edina Olimpijina košarkarja z dvomestnim številom točk. Manjkali so koši Jacoba Pullena (6 točk, met 2/8), Jake Blažiča (6 točk, 2/6 za dve) in junaka stoženske zmage Eda Murića (6 točk), glavna dolžnika pa sta ostala oba centra, Alen Omić in Zach Auguste, ki sta skupaj zbrala devet točk in sedem skokov. Na tej točki je do izraza prišel bistveno širši kader Zvezde. Jurica Golemac je imel praktično vso sezono v rotaciji le osmerico, sicer zelo kakovostnih igralcev, a za nadgraditev letošnjih dosežkov zagotovo manjka še kakšen vrhunski posameznik ali dva.

Beograjčani dobro unovčili ofenzivni skok

Zvezda je skok dobila z 29:21, ofenzivnega z 10:3, po teh t. i. drugih priložnostih pa je dala 20 točk. V raketi je skupaj zbrala 38 točk, Cedevita Olimpija pa 28. Tokrat razlika v metu z razdalje ni bila velika. Domača ekipa je zadela dve trojki več, bila tudi nekoliko natančnejša, je pa vpisala osem podaj več kot nasprotniki. "Kot smo predvidevali, nam je ofenzivni skok Zvezde povzročal težave. Vsakič ko smo se približali, so dobili napadalni skok, parkrat tudi po prostih metih, in dosegli lahke koše," je bil jasen Golemac, ki je ves čas poudarjal, kako pomemben bo pravi odgovor na Zvezdino agresivnost. Namreč Beograjčani so po zaslugi čvrste obrambe letos prekrižali načrte tudi marsikateremu evroligaškemu velikanu.

V zmajevem gnezdu so se ji dobro upirali, v Pionirju pa je bila premočna. "Borili smo se celo tekmo in res nismo popuščali. Na začetku prve in tretje četrtine smo dopustili, da so nam pobegnili. Tega ne bi smeli dovoliti. Potem smo ves čas lovili. Vedeli smo, da je Zvezda doma še agresivnejša. Teh 20 točk po skokih, ki smo jih dobili neposredno iz rakete, je naredilo razliko. To je Zvezdina kakovost. Nobenemu igralcu nimam kaj zameriti. Čestitam jim za sezono," je dodal Golemac, ki ga zdaj z varovanci čaka še zadnje dejanje sezone – finale Lige Nova KBM, v katerem bodo v obrambi državnega naslova proti Heliosu absolutni favoriti.

Vso sezono se igra za prednost domačega igrišča

Favorit je bila v polfinalu Jadrana Zvezda, toda Cedevita Olimpija je dokazala, da se je sposobna kosati z najboljšimi v regionalnem tekmovanju. Vsaj enkrat je premagala vse najboljše tri ekipe sezone, Partizana, ki bo igral v finalu, celo dvakrat. Vendarle pa ima Dejan Radonjić kakovostnejšo zasedbo od trenutne ljubljanske. Zmaji so v tej sezoni navdušili z všečno in hitro igro, največ pomanjkljivosti pa je bilo v obrambi. V prvi polovici sezone, ko so bili rezultati bistveno slabši, so bile težave prav v skoku in zapiranju pod košem. Takrat niso bili ne v vrhu Evropskega pokala ne v regiji, kjer so po desetih krogih, ko jih je v Stožicah premagal Zadar z dna lestvice, imeli le polovičen izkupiček. V nadaljevanju rednega dela so na 16 tekmah klonili le še trikrat, nazadnje za konec proti Ciboni, ko je bilo četrto mesto tudi že potrjeno, višje pa niso mogli.

Cedevita Olimpija po slabem startu na odločilni tekmi ostala brez finala Lige ABA

In prav to je zagotovo eden izmed ciljev za naprej – odigrati bolje skozi celotno sezono. Namreč, znova se je izkazalo, kako pomembna je prednost domačega igrišča, sploh če je treba zmagati na tako vročem gostovanju, kot je Pionir. "Prednost domačega igrišča seveda vpliva, zato igraš celo sezono. Ne spomnim se, kdo je v Ligi ABA nazadnje dobil serijo, ko ni imel te prednosti. Tudi nam je pomagal domači teren v Stožicah, prav tako pa ga je izkoristila Zvezda," je dodal Golemac.

Ko se ravno omenjajo cilji za prihodnost, bo po lovu za dvojno slovensko krono ključna sestava konkurenčnega moštva. Lani poleti se ta ni ravno posrečila, so pa v stoženskih pisarnah še pravočasno reagirali in imeli srečno roko pri okrepitvah med sezono. Tujci so večinoma dokazali svojo kakovost, a je ravno tu še kar nekaj rezerv. Ključno za uspeh pa je bilo na koncu vendarle domače jedro. Blažič, Dragić, Murić in Omić, ki so vsi v karierah po evropskih klubih dokazovali svojo kakovost, so bili tisti, ki so v prvi vrsti pokazali pravi odnos do kluba in bili na vsaki tekmi najbolj borbeni na parketu.

Dragić: Težave nam je delal Zvezdin skok v napadu