Sašo Filipovski bo v petek predstavljen kot novi trener Partizana.  www.alesfevzer.com
Sašo Filipovski bo v petek predstavljen kot novi trener Partizana. www.alesfevzer.com

Na vročem stolčku je nasledil Vlada Šćepanovića, s katerim je vodstvo kluba sporazumno prekinilo sodelovanje. O tem, da je Filipovski glavni kandidat za njegovega naslednika, smo pisali že prejšnji teden. Vmes se je kot kandidat omenjal tudi Aleksandar Džikić, predsednik šestkratnega prvaka Lige ABA Ostoja Mijailović pa je prišel tudi v Slovenijo in zdaj je dogovor uradno sklenjen. Poleg prvega moža strokovnega štaba sta novi imeni še pomočnik trenerja Boban Mitev in kondicijski trener Vladan Radonjić.

Pričakovanja so pri evropskem prvaku iz leta 1992 vedno visoka, sezone pa parni valjak ni začel po načrtih. V Ligi ABA je z dvema zmagama in tremi porazi trenutno šele sedmi, enak izkupiček ima tudi v Evropskem pokalu, s čimer je v svoji skupini na četrtem mestu. Šćepanović, ki je pred sezono nasledil Andreo Trinchierija, predtem pa je bil nekdanji košarkar črno-belih njegov pomočnik, je bil ves čas deležen velikih kritik, zato zgodnja menjava tudi ni presenetljiva.

46-letni Filipovski, ki velja za enega najbolj cenjenih slovenskih trenerjev, je dokazan strokovnjak v tujini. Nazadnje je deloval pri Monacu, predtem pa se je izkazal v Turčiji pri Banvitu. Vodil je še rimski Virtus, ruski Lokomotiv, na Poljskem pa je bil na čelu Zielone Gore in Turowa. Trenersko pot je začel pri Olimpiji, ki jo je dvakrat prevzel kot glavni trener, bil pa je tudi pomočnik svojega mentorja Zmaga Sagadina in pomočnik legendarnega trenerja Partizana Duška Vujoševića, ko je ta deloval v Moskvi pri CSKA-ju.