Zoran Dragić ima letos veliko smole. Takoj po vrnitvi na parketu je pokazal svojo kakovost in kako pomemben člen Cedevite Olimpije je, zdaj pa je znova odsoten. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić ima letos veliko smole. Takoj po vrnitvi na parketu je pokazal svojo kakovost in kako pomemben člen Cedevite Olimpije je, zdaj pa je znova odsoten. Foto: www.alesfevzer.com

V prvi polovici leta 2022 so zmaji poskrbeli za košarkarsko prebujenje Ljubljane. Prestolnico je znova zajela evforija in Stožice so se prvič po uvodni sezoni napolnile na klubski ravni. Slovenski prvaki so naredili korak naprej v Evropskem pokalu in Ligi ABA, v obeh tekmovanjih – predvsem v Eurocupu – pa je bila lepa priložnost, da bi še nadgradili uspešno zgodbo. Prevlado na slovenskem parketu so potrdili z dvojno domačo krono.

Ker so se tako rekoč vsem nosilcem igre iztekle pogodbe, je bilo pred vodstvom kluba zahtevno poletje. Polovico mož, ki jih je Jurica Golemac uporabljal v rotaciji, so zadržali, po sestavi igralskega mozaika pa so zatrdili, da imajo v novi sezoni širši in raznovrstnejši kader. Toda na začetku so imeli v zmajevem gnezdu ogromno smole, saj so trije od štirih reprezentantov z EuroBasketa prišli poškodovani. Dolg bolniški seznam je seveda vplival na rezultat. Vodstvo je v nasprotju z lani tokrat potrpežljivo čakalo na vrnitev rekonvalescentov.

Po premoru za reprezentančne kvalifikacije so v Stožicah strnili vrste. Ko se je okrepila prisotnost na treningih, se je dvignila tudi rezultatska krivulja, sicer pa ima Cedevita Olimpija še vedno kar nekaj manjkajočih igralcev. Ne vedo, kdaj se bo vrnil eden glavnih nosilcev Zoran Dragić, ki ima bakterijsko vnetje komolca. Na torkovem obračunu proti Mornarju je manjkal tudi Marko Jeremić, ki je do zdaj s svojimi predstavami upravičil zaupanje. Srbski branilec, ki ima mehko roko, dober pa je tudi v obrambi, je ob največji zmagi sezone nad Partizanom dobil udarec, tako da proti črnogorski zasedbi niso želeli tvegati.

Rok Radović se je v Ljubljano vrnil po posoji v Zagrebu. V letošnji sezoni je z racionalno in hkrati učinkovito igro pustil zelo dober vtis. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Radović se je v Ljubljano vrnil po posoji v Zagrebu. V letošnji sezoni je z racionalno in hkrati učinkovito igro pustil zelo dober vtis. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica Lige ABA: 
PARTIZAN              12 10  2 +145 22
CRVENA ZVEZDA         11 10  1 +184 21
FMP                   12  9  3  +95 21
CEDEVITA OLIMPIJA     11  9  2 +142 20
BUDUĆNOST             12  8  4  +88 20
ZADAR                 12  7  5  +30 19
IGOKEA                12  5  7  -12 17
CIBONA                12  5  7 -133 17
MORNAR                12  4  8  -58 16
SPLIT                 12  4  8  -99 16
SC DERBY              12  4  8 -120 16
BORAC                 12  3  9  -91 15
MEGA BASKET           12  3  9  -56 15
MZT SKOPJE            12  2 10 -115 14

"Res ne vem, kdaj se bo Dragić vrnil. V prihodnjih desetih dneh bo počasi začel trenirati, kot sem razumel zdravnika. Še vedno jemlje antibiotike. V najboljši napovedi ga pričakujemo v od 15 do 20 dneh," je dejal Golemac. Ob težavah s poškodbami so se po začetku sezone zmaji okrepili z Maticem Rebcem, ki je po dveh mesečnih pogodbah zdaj sklenil dogovor do konca sezone, ljubljanski trener pa ni izključil možnosti, da bi do konca prestopnega roka v Ligi ABA pripeljali še kakšnega igralca: "Ves čas gledamo in spremljamo dogajanje. Smo finančno omejeni. Ne bomo pa pripeljali nekoga samo zato, da ga pripeljemo. Rad bi, da dobimo kakovostnega igralca, ki bo dvignil raven naše igre. Seveda smo pozorni in se bomo odzvali, če se ponudi priložnost."

V jadranskem tekmovanju so trenutno na četrtem mestu. Imajo tekmo manj od konkurence, saj morajo še odigrati srečanje s Crveno zvezdo, so pa na kolena spravili drugega beograjskega evroligaša, Partizana. Na 11 tekmah so slavili devetkrat, trenutno pa so v nizu šestih zmag: "Z Ligo ABA moramo biti zadovoljni. Po vseh težavah, ki smo jih imeli, smo izgubili le v Podgorici proti Budućnosti, ko smo prišli po težavah s koronavirusom, in v Tivoliju proti FMP-ju, ko smo imeli v rotaciji šest ali sedem igralcev. Potem nam je uspel "brejk" s Partizanom. Smo v dobrem položaju, a se ne smemo sprostiti. Vsi vemo, da sta Mega in Borac v gosteh vse prej kot lahki nalogi."

Na novega leta dan bodo Ljubljančani odpotovali v Srbijo, kjer jih čakata torej gostovanji v Beogradu in Čačku. Nato sledi še eno gostovanje, ko bodo drugi del skupinskega dela Evropskega pokala odprli v Turčiji proti Bursasporju. V drugem najprestižnejšem tekmovanju stare celine so trenutno v skupini zadnji, potem ko so zelo slabo začeli sezono, saj so izgubili uvodnih šest tekem. Na zadnjih treh obračunih so bili dvakrat uspešni, ko so ugnali Ulm in Bourg, a vmes zapravili lepo priložnost na domačem parketu proti Brescii. "Brescia nam je ušla in to je edina tekme sezone, da mi je res žal zanjo. Imeli smo vse pod nadzorom. S to tekmo bi bili v dobrem položaju tudi v Evropskem pokalu. Tedaj smo ravno strnili vrste, potem odigrali dobrih 25 minut, nato pa v bistvu naredili korak nazaj. Do konca je še devet krogov. Upamo le, da ostanemo zdravi, saj smo videli, da lahko igramo z vsemi," je evropsko sezono do zdaj opisal ljubljanski trener.

Yogi Ferrell je z dobrimi 17 točkami na tekmo prvi strelec Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Yogi Ferrell je z dobrimi 17 točkami na tekmo prvi strelec Cedevite Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Lestvica Evropskega pokala:
JOVENTUT                 9  6 3 15
JL BOURG                 9  6 3 15
REYER VENEZIA            9  5 4 14
PROMETEJ                 9  5 4 14
BURSASPOR                9  5 4 14
RATIOPHARM ULM           9  5 4 14
BRESCIA                  9  4 5 13
LIETKABELIS              9  4 5 13
CLUJ NAPOCA              9  3 6 12
CEDEVITA OLIMPIJA        9  2 7 11

V napadu so večkrat zmaji potrdili, da imajo tudi letos precej orožij in dovolj talenta, da so lahko kos tako rekoč vsakemu tekmecu na tej ravni. Več težav je bilo z obrambo, ob čemer se Golemac zaveda, da ima njegova vrsta še kar nekaj rezerv, čeprav, kot pravi, je letos že dokazala, da je lahko tudi obrambno zelo dobra: "Ne bom rekel, da ne igramo obrambe. V trenutkih, ko so na parketu Radović, Gnjidić in Rebec, imamo močno in agresivno obrambo. To se je videlo tudi recimo proti Bourgu, ko so bili na igrišču te trije in smo odigrali zelo dobre minute. Z Adamsom se veliko pogovarjamo, da mora nadzorovati to agresivnost. Ferrell, ko se motivira, bo tudi igral obrambo, sicer pa je glede tega kdaj težko z njim. Prepričan sem, da bomo, ko bomo imeli pravo količino in intenzivnost treningov ter ko dobimo širino in izkušnje z vrnitvijo Dragića, igrali tudi boljšo obrambo."

V zadnjih sezonah mladi košarkarji niso pri Olimpiji dobivali veliko priložnosti, letos pa ima Golemac v stalni rotaciji tri 21-letnike. Rok Radović, Karlo Matković in Lovro Gnjidić so bili kar nekaj časa odsotni zaradi poškodb, zdaj pa postajajo vse pomembnejši členi ljubljanske zasedbe: "Če ne bi bili ti trije zunaj pogona in bi bila hrvaška reprezentanta z nami ves čas, bi bila ekipa za 20 odstotkov boljša. Z njimi dobivamo višino, fizično moč in atletske sposobnosti. Rok je šel čez neki proces. Eno leto je bil z nami, potem se eno leto razvijal in igral v Zagrebu, zdaj pa se je vrnil, da dobi priložnost. Tako smo tudi računali, da bo. Lovro in Karlo imata za sabo že dve leti Lige ABA. Niso to neizkušeni fantje. So med najbolj nadarjenimi v jadranskem tekmovanju in pripeljali smo jih z namenom. Vsi imajo dolgoročne pogodbe. Pričakujemo, da z njimi dobimo ta moderni evropski slog – višino, hitrost in atletske sposobnosti."